default-image

Αύριο το τελευταίο αντίο στο Φώτη Καφάτο - Θλίψη στη χώρα

Κρήτη
Αύριο το τελευταίο αντίο στο Φώτη Καφάτο - Θλίψη στη χώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα της χώρας, αλλά και η κοινωνία θρηνούν για το θάνατο του κορυφαίου παγκοσμίως Κρητικού βιολόγου Φώτη Καφάτου, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Αύριο Τρίτη 21 Νοεμβρίου, συγγενείς, φίλοι, αλλά και συνάδελφοι του Φώτη Καφάτου θα του πουν το τελευταίο αντίο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στις 12:30 το μεσημέρι.

Να σημειωθεί ότι η οικογένεια παρακαλεί τον κόσμο, αντί για στέφανα, να ενισχύσει το θεσμό του βραβείου αριστείας "Φώτη Καφάτου".

Πρόκειται για έναν επιστήμονα που κατάφερε να διαγράψει μια μεγάλη ακαδημαϊκή διαδρομή και να αφήσει πίσω του ένα σπουδαίο επιστημονικό έργο και μία καθοριστική συμβολή στην πορεία της σύγχρονης Βιολογίας.

Είναι χαρακτηριστική, άλλωστε, η δήλωση του Στέφανου Τραχανά, φίλου του και καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης: «Έχασα τον καλύτερό μου φίλο. Η Ελλάδα έχασε το σημαντικότερό της επιστήμονα τις τελευταίες δεκαετίες».

Κατέκτησε τον κόσμο αλλά επέστρεφε πάντα στην Κρήτη για να πάρει δύναμη. «Ερχόταν πάντα στην Κρήτη για να πάρει έμπνευση και δύναμη και να κατακτήσει τον κόσμο», ανέφερε μεταξύ άλλων στην "ΚΡΗΤΗ TV" ο κ. Τραχανάς.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΛΑΤΡΕΥΕ ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΣΟΥΓΙΑ Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΦΑΤΟΣ

Πολλά είναι τα συλλυπητήρια μηνύματα από την πολιτική σκηνή της Ελλάδας για το θάνατο του Φώτη Καφάτου, μεταξύ αυτών, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, εξέφρασαν τη θλίψη τους.

Συλλυπητήρια Τσίπρα - Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έγραψε στο Twitter: «Ο Φώτης Καφάτος, ένας από τους σημαντικότερους μοριακούς βιολόγους διεθνώς και ένας από τους θεμελιωτές του Πανεπιστημίου Κρήτης, έφυγε από τη ζωή αφήνοντας μεγάλη κληρονομιά στους φοιτητές και τους συναδέλφους του. Συλλυπητήρια στους οικείους του».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε στο Twitter: «Ο Φώτης Καφάτος ήταν ένας κορυφαίος επιστήμονας, σπουδαίος δάσκαλος και πάντα παθιασμένος με την Κρήτη! Μακάρι πολλοί νεότεροι να ακολουθήσουν τα βήματά του».

Δήλωση του Δημήτρη Σιούφα, πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων

«Με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Φώτη Καφάτου, διαπρεπούς Έλληνα επιστήμονα, με παγκόσμιο κύρος και ακτινοβολία.

Η συμβολή του στον τομέα της Βιολογίας έτυχε παγκόσμιας αναγνώρισης, η ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία λαμπρά, με εξαιρετικό το επιστημονικό της αποτύπωμα, στην συνείδηση της παγκόσμιας ακαδημαϊκής κοινότητας.

Υπηρέτησε την Πατρίδα του με την διακεκριμένη συμβολή του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και την συμβολή του στην καθιέρωση του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, ως πρωτοποριακού Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Κέντρου.

Κατά την διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργού Ανάπτυξης, υπεύθυνου και για την Έρευνα Τεχνολογία και Καινοτομία, είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του και να αναζητώ την σώφρονα συμβουλή του και την επιστημονική του εμβρίθεια, που γενναιόδωρα προσέφερε.

Η Βουλή των Ελλήνων επί Προεδρίας μου, δια του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμού και τη Δημοκρατία, το 2009, τον βράβευσε, αναγνωρίζοντας την καθοριστική του συμβολή στην Επιστήμη.

Η Ελληνική Κυβέρνηση συνέβαλε στην επιλογή του ως Πρώτου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Τεχνολογίας ,στην ίδρυση του οποίου είχε ο ίδιος προσωπικά τα μέγιστα συμβάλει, ως προς την διαμόρφωση του επιστημονικού και διοικητικού του πλαισίου.

Κατεξοχήν εκπρόσωπος της Ελληνικής ιδέας της Αριστείας, ως διαρκούς άσκησης και ασκητικής, υπήρξε ως άνθρωπος, μειλίχιος, σώφρων και ταπεινός, όπως και οι μεγάλοι διανοητές συνήθως είναι.

Θα τον ενθυμούμαι με αισθήματα ευφρόσυνης ευγνωμοσύνης, για τα όσα προσέφερε, στην χώρα του, την Ευρώπη και τον παγκόσμιο επιστημονικό ανθρωπισμό».

Η Ορθόδοξη Ακαδημία

«Τον πολυφίλητο συνοδοιπόρο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης Φώτη Καφάτο προπέμπουμε στο έλεος και στην αγάπη του Θεού με συνοχή καρδίας και βαθύτατη ευγνωμοσύνη», αναφέρει ο λαϊκός θεολόγος δρ. Αλέξανδρος Παπαδερός, επισημαίνοντας ότι «το Ίδρυμά μας τον τίμησε με την ανώτατη διάκριση που απονέμει, εκείνη του εταίρου της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης».

Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών πληροφορήθηκε, κατά την τακτική συνεδρία του, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, το θάνατο του Φώτη Καφάτου.

Ο Φώτης Καφάτος, κορυφαίος σε παγκόσμιο επίπεδο βιολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, πρώτος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπήρξε επί τριακονταετία ενεργό μέλος της Ε.Κ.Ι.Μ. και θερμός υποστηρικτής των δραστηριοτήτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Ο πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν την προσωπική τους οδύνη και την οδύνη των μελών της Ε.Κ.Ι.Μ. για την απώλεια του υποδειγματικού ανθρώπου και αγαπημένου φίλου.

Στη συνέχεια, το Συμβούλιο της Εταιρίας αποφάσισε τα ακόλουθα:

1.      Να κατατεθεί στη μνήμη του, αντί στεφάνου, χρηματικό ποσόν υπέρ των σκοπών του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

2.      Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης την ημέρα της κηδείας του.

3.      Να παραστεί το Δ.Σ. στην τελετή της κηδείας του.

4.      Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στους οικείους του και να δημοσιευθεί στον Τύπο.»

Συλλυπητήρια ανακοίνωση Λ. Αυγενάκη για το θάνατο του Φώτη Καφάτου

«Θλίψη προκαλεί σε όλους μας ο χαμός του κορυφαίου Ηρακλειώτη επιστήμονα Φώτη Καφάτου.

Ο Φώτης Καφάτος διέγραψε μια λαμπρή επαγγελματική σταδιοδρομία αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην επιστήμη, επιτυγχάνοντας πλήθος σημαντικών ανακαλύψεων στη μοριακή βιολογία και στη γενετική.

Παρά την καταξίωση, τις διακρίσεις και την αναγνώριση που κέρδισε διεθνώς ποτέ του δεν ξέχασε τον τόπο του, συνεισφέροντας τα μέγιστα στη δημιουργία του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ).

Ο Φώτης Καφάτος έφυγε αφήνοντας πίσω του μεγάλη κληρονομιά το σπουδαίο έργο του στην παγκόσμια επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News