default-image

Το τελευταίο “αντίο” σήμερα στο χαμογελαστό Μανόλη

Κρήτη
Το τελευταίο “αντίο” σήμερα στο χαμογελαστό Μανόλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσο ζούσε ήθελε να είναι χρήσιμος σε όλο τον κόσμο. Και τα είχε καταφέρει. Και να τελικά που, ακόμα και με τον τόσο απροσδόκητο και πρόωρο θάνατό του, ο 39χρονος Μανόλης Σμαραγδάκης από τις Βασιλειές έδωσε τη μεγαλύτερη βοήθεια που θα μπορούσε να δώσει σε συνάνθρωπο, αφού οι δικοί του πήραν τη μεγαλειώδη απόφαση να δωρίσουν τα όργανά του σε άλλους συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη για να κρατηθούν στη ζωή.

Ο χαμογελαστός Μανόλης δε θα ξαναφανεί στους δρόμους του χωριού ή στην εκκλησία την Κυριακή, δίπλα στους ιερείς για να τους βοηθάει. Θα ζει όμως για πάντα στις μνήμες, τις ψυχές και τις καρδιές τόσων ανθρώπων. Και το κυριότερο, θα ζει μέσα από άλλους ανθρώπους, που θα καταφέρουν με δικά του όργανα να ζήσουν φυσιολογικά για την υπόλοιπη ζωής τους!

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία των Βασιλειών, που σήμερα αποχαιρέτησε τον Μανόλη.

Η είδηση του θανάτου του χαμογελαστού Μανόλη, μόλις στα 39 του χρόνια, συγκλόνισε την τοπική κοινωνία, που αναμένεται να τον αποχαιρετήσει σύσσωμη σήμερα Κυριακή και να τον συνοδεύσει στην τελευταία του κατοικία.

Η κηδεία του τελέστηκε νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Βασιλειών, όπου ο ίδιος ήταν πάντα στο πλευρό των ιερέων και βοηθούσε τις Κυριακές και σε κάθε λειτουργία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΧΑΡΙΖΕΙ ΖΩΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ... ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Ο ΜΑΝΟΛΗΣ- Η ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Είναι χαρακτηριστικά τα σχόλια στην προσωπική σελίδα του Μανόλη Σμαραγδάκη στο Facebook.

«Δυστυχώς πέθανε... Έκανε στην Αθήνα εγχείρηση στην καρδιά και πήγαινε καλά... Μάζεψε υγρό στο σημείο της εγχείρησης, πήγε ΠΑΓΝΗ κι εκεί έπαθε βαρύ εγκεφαλικό... Και τέλος... Βρήκαν το κουράγιο οι γονείς και δώρισαν τα όργανά του»!

«Έχω συγκλονιστεί... δεν μπορεί να το συλλάβει ο νους μου... Από το πρωί που το έμαθα είμαι χίλια κομμάτια... Πόσο κρίμα και άδικο για τον Μανόλη μας... το γελαστό παιδί...».

«Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχούλα του, γιατί τέτοιες ψυχές μόνο δίπλα στον Θεό πρέπει να βρίσκονται... γι' αυτό και τον διάλεξε να βρίσκεται κοντά του... Καλό παράδεισο... καλό κουράγιο στην οικογένειά του»...

«Καλό παράδεισο, φίλε ΜΑΝΟ... Θα μας βλέπεις από εκεί ψηλά και θα χαμογελάς. Αυτό έκανες πάντα»...

«Καλό Ταξίδι Μανόλη. Θα είσαι πάντα από τους πιο ευγενικούς και καλοσυνάτους ανθρώπους που πέρασαν από τη ζωή μας. Και δε θα ξεχαστείς ποτέ»... Και άλλα πολλά σχόλια, που δείχνουν μια σχέση αγάπης, για έναν άνθρωπο που πέρασε τόσο σύντομα από τούτη τη ζωή, αλλά πρόλαβε να είναι χρήσιμος... Ακόμα και με το θάνατό του.

Η τραγική ιστορία του Μανόλη από τις Βασιλειές.

Δεν υπήρχε άνθρωπος στην περιοχή να μην τον ήξερε και να μην τον συμπαθούσε, καθώς επρόκειτο για ένα χαμογελαστό παιδί, καλόψυχο και πάντα πρόθυμο να βοηθήσει τους συνανθρώπους του με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν υπήρχε περίπτωση να έβλεπε ο Μανόλης έναν συγχωριανό και να μην πήγαινε από κοντά να του μιλήσει. Ήξερε για τον κάθε κάτοικο της περιοχής το όνομά του, αλλά και τα ονόματα όλων των μελών της οικογένειας. Και δεν υπήρχε άνθρωπος να τον δει στο δρόμο και να μην τον χαιρετήσει.

Η περιπέτεια του Μανόλη

Ήταν το Σεπτέμβριο όταν διαγνώστηκε σοβαρό πρόβλημα καρδιάς στον Μανόλη Σμαραγδάκη. Η επέμβαση έγινε χωρίς να χαθεί χρόνος στο "Ωνάσειο" στην Αθήνα, και πήγαν όλα καλά. Η τοπική κοινωνία χάρηκε με αυτή την καλή είδηση. Ο Μανόλης επέστρεψε από την Αθήνα και ανάρρωνε στο σπίτι του στις Βασιλειές. Όμως, λίγες μέρες μετά, μάζεψε υγρό στην καρδιά. Σε συνεννόηση με τους γιατρούς στην Αθήνα, οι δικοί του απευθύνθηκαν στο ΠΑΓΝΗ και αποφασίστηκε η αφαίρεση του υγρού με αναγκαστική και πάλι νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Άλλη μια μάχη για τον Μανόλη είχε καλή εξέλιξη. Βγαίνει από το νοσοκομείο και ξαναπάει στο σπίτι του, για να του ξαναπαρουσιαστεί όμως υγρό πριν από λίγες μέρες.

Αυτή τη φορά όμως, την ώρα της επέμβασης για την αφαίρεση του υγρού, ο Μανόλης υπέστη βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Και τότε αποδείχτηκε ότι είχε ανεύρυσμα στον εγκέφαλο. Δυστυχώς, το ανεύρυσμα έσπασε λόγω του ζορίσματος του οργανισμού του, που ήταν ήδη βεβαρημένος και κουρασμένος από τις προηγούμενες επεμβάσεις.

Από εκείνη τη στιγμή, ο άτυχος Μανόλης ήταν διασωληνωμένος και μόνο τα μηχανήματα τον κρατούσαν στη ζωή, σύμφωνα με πληροφορίες. Όμως μετά τα καθιερωμένα "τεστ θανάτου", όπως τα λένε οι επιστήμονες, δεν έμεινε πια καμιά ελπίδα και η απόφαση των δικών του ανθρώπων για τη δωρεά οργάνων ήταν κάτι παραπάνω από γενναία.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News