default-image

Έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος Κρητικός βιολόγος Φ. Καφάτος

Έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος Κρητικός βιολόγος Φ. Καφάτος

Έφυγε από τη ζωή ένας από τους κορυφαίους βιολόγους με καταγωγή μάλιστα από το Ηράκλειο ο Φώτης Καφάτος. Η είδηση έχει σκορπίσει θλίψη στον επιστημονικό κόσμο καθώς όλοι μιλούν για έναν λαμπρό επιστήμονα.  

Ο Φώτης Κ. Καφάτος από το 2005 μέχρι το 2010, ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας ,μέλος του επιστημονικού του συμβουλίου και έπειτα επίτιμος πρόεδρος του ΕΣΕ. Ήταν καθηγητής στο Ιμπίριαλ Κόλετζ και στο Χάρβαρντ, καθώς και στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Κρήτης. Είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με την ελονοσία.

Η ζωή του

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης τις 16 Απριλίου 1940. Ο πατέρας του Κώστας, από το Μοναστηράκι Ρεθύμνου, ήταν γεωπόνος.

Έχει ένα αδελφό, τον Μηνά, ο οποίος είναι αστροφυσικός. Φοίτησε στο Λύκειο «Κοραής». Σπούδασε ζωολογία στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ το 1961 και βιολογία στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 1962. Έλαβε το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη βιολογία το 1965. Ήταν βοηθός καθηγητής στο Χάρβαρντ από το 1965 μέχρι το 1969, όταν και ανακηρύχθηκε καθηγητής στο ίδιο πανεπιστήμιο, θέση που διατήρησε μέχρι το 1994.

Ο νεότερος Καθηγητής του Harvard

Έγινε μόνιμος Καθηγητής του  Harvardσε ηλικία 29 ετών, όντας έτσι ο νεότερος Καθηγητής του Ιδρύματος, και μένοντας εκεί μέχρι το 1994.

Ίδρυσε το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας

Το 1972 μέχρι το 1982 ήταν καθηγητής βιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1982 καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το 1982 ίδρυσε το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, του οποίου ήταν πρόεδρος μέχρι το 1993, στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο Κρήτης. Την περίοδο 1993-2005 ήταν γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας. Από το 2005 είναι καθηγητής ανοσογενομικής στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου.

Ήταν μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1982, μέλος της Academia Europaea το 1991. Είχε εκλεγεί ξένο μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών το 2002 και της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου το 2003. Το 2007 έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών. Αποτελούσε ιδρυτικό μέλος και πρώτο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας(ΕΣΕ) και μέλος του επιστημονικού του συμβουλίου. Διατέλεσε πρόεδρος μέχρι το 2010 και ήταν πλέον επίτιμος πρόεδρος του ΕΣΕ.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης στην είδηση του θανάτου του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Φώτη Καφάτου συνήλθε εκτάκτως σήμερα.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ηράκλειο, εξήρε την προσωπικότητα του εκλιπόντος, καθώς και τις πολύτιμες υπηρεσίες που πρόσφερε στο Ίδρυμα ως ακαδημαϊκός δάσκαλος και ερευνητής και αποφάσισε:

• Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος

• Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία του Ιδρύματος την ημέρα της κηδείας

• Να παραστεί στη νεκρώσιμη ακολουθία ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου

Κρήτης και να εκφωνήσει επικήδειο λόγο

• Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό Τύπο.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News