default-image

Ευρυδίκη & Ζήνωνας «χτυπούν» τη χώρα, ο καιρός στην Κρήτη

Ευρυδίκη & Ζήνωνας «χτυπούν» τη χώρα, ο καιρός στην Κρήτη

Η Ευρυδίκη συνεχίζει να επηρεάζει τη χώρα μας, δίνοντας την Παρασκευή 17/11, από τις πρωινές ώρες, ισχυρά  φαινόμενα (βροχές και καταιγίδες) σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας.

Τα ισχυρά φαινόμενα κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επηρεάσουν περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, ενώ βροχές αναμένονται και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Όπως αναφέραμε από την Πέμπτη, στο Ιόνιο έχει σχηματιστεί Μεσογειακός κυκλώνας με τροπικά χαρακτηριστικά, ο Ζήνων, όπως διακρίνεται και στην δορυφορική φωτογραφία που ακολουθεί, σύμφωνα με το meteo.

Σύμφωνα με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, ο Ζήνων θα κινηθεί στα ανοικτά του Ιονίου την Παρασκευή, προκαλώντας βροχές και καταιγίδες στα Δυτικά. Το Σάββατο αναμένεται να κινηθεί ανατολικά, νεότερα για την πορεία του θα δοθούν με νέα ανακοίνωση.

Τι θα γίνει στην Κρήτη

Αλώβητη φαίνεται προς το παρόν να βγαίνει η Κρήτη , καθώς οι προβλέψεις αναφέρουν ότι θα υπάρξουν βροχές και μπόρες τοπικού χαρακτήρα και ενδεχομένως καταιγίδες που ισως και να είναι πιο "δυνατές" στα νότια τμήματα του νησιού.

Ενώ απο την πλευρά του ο μετεωρολόγος κ. Λέκκας αναφέρει ότι το Σαββατοκύριακο θα είναι άστατο από καιρικής άποψης.

"Η παραμονή του Βαρομετρικού χαμηλού στα δυτικά της Ελλάδας συνεχίζει να τροφοδοτεί με νότιο ρεύμα ολόκληρη τη χώρα ευνοώντας τις βροχοπτώσεις  και την ανάπτυξη καταιγίδων σε αρκετές περιοχές.

Στην Κρήτη εκδηλώνονται από την Πέμπτη το βράδυ, σε τοπικό επίπεδο λίγες βροχές, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλες εντάσεις, παρά το γεγονός ότι σχηματίζονται καταιγίδες που συνοδεύονται από αστραπές οι οποίες όμως οφείλουν την δημιουργία τους και στην σκόνη που έχει μεταφερθεί στην ατμόσφαιρα.

Από το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται η σταδιακή μετακίνηση του Βαρομετρικού χαμηλού προς τα ανατολικά με το κέντρο του να περνά το Σάββατο προς την Κυριακή  πάνω από την Κρήτη.

 Αν και φαίνεται να είναι εξασθενημένο,  τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δίνουν βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως σε δυτικές και νότιες περιοχές της Κρήτης  με αρκετά σημαντικά ύψη βροχής,  θα πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι το σύστημα αυτό απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή καθότι μπορεί να αλλάξει τα προγνωστικά δεδομένα και να εμφανίσει καιρικές καταστάσεις σε τοπικό επίπεδο που αυτή τη στιγμή αδυνατούμε να προβλέψουμε. Με τα νεότερα λοιπόν δεδομένα αναμένουμε σποραδικές βροχές να σημειώνονται κατά τόπους και σήμερα σε λίγες περιοχές του νησιού. Οι άνεμοι διατηρούνται από Νότιες διευθύνσεις με την ένταση τους να φθάνει στα 3 ως 4 Μποφώρ και τη θερμοκρασία να φθάνει έως και τους 23 °C.

Σάββατο

Για το Σάββατο αναμένουμε και πάλι βροχές και κατά τόπους καταιγίδες, ιδιαίτερα στα δυτικά και τα νότια τμήματα της Κρήτης. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής εμφανίζονται στα δυτικά- νοτιοδυτικά και νότια των Χανίων έως και νότια του Ρεθύμνου, με πιθανότητα όμως για εκδήλωση καταιγίδων και ανατολικότερα. Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν από Νότιες και αργότερα Νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση αρχικά 3 έως 4 Μποφώρ με σταδιακή ενίσχυση από τις βραδινές ώρες.

Κυριακή

Άστατος θα είναι ο καιρός και την Κυριακή μέχρι τις μεσημβρινές ώρες, με βροχές κατά τόπους, ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι σταδιακά  θα στραφούν από Δυτικές έως και Βορειοδυτικές διευθύνσεις και θα ενισχυθούν φθάνοντας τα 5 έως 6 , τοπικά έως και 7 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει  πτώση και θα κυμανθεί από τους 14°C έως τους 20°C.

Με την έναρξη της επόμενης εβδομάδας αναμένεται πρόσκαιρη ενίσχυση των Δυτικών ανέμων οι οποίοι σταδιακά θα αποκατασταθούν σε Βορειοδυτικούς έως και Βόρειους  με περαιτέρω πτώση της Θερμοκρασίας."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΝΙΓΗΚΕ ΣΤΑ ΛΑΣΠΟΝΕΡΑ Η ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΜΕ 16 ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ 4 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ

Ο καιρός στην Αττική

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται και στην Αττική. Μέχρι το βράδυ καταιγίδες αναμένονται και στο Αιγαίο, περισσότερο έντονες στα βόρεια τμήματα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ - ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Ο παρακάτω χάρτες παρουσιάζει τις βροχές που προβλέπονται το μεσημέρι της Παρασκευής 17/11 στη χώρα μας.

Τσουχτερό κρύο από Δεύτερα

Πάντως από την Δευτέρα, θα υπάρξει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και έντονοι βοριάδες θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στη χώρα  φθάνοντας ακόμη τα 8-9 μποφόρ.

Το κρύο θα είναι τσουχτερό και στην Κρήτη όπου ο υδράργυρος για παράδειγμα την Τρίτη θα πέσει στους 14 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός σήμερα

Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017 αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες σε όλη σχεδόν τη χώρα. Πιο αναλυτικά, από την αρχή του εικοσιτετραώρου έως και το μεσημέρι αναμένονται βροχές και καταιγίδες σε όλα τα ηπειρωτικά, το Ιόνιο, και το Αιγαίο με εξαίρεση τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπου αναμένονται μόνο ασθενείς τοπικές βροχές. Τα φαινόμενα αναμένονται να είναι πολύ ισχυρά στο Νότιο Ιόνιο, στη Δυτική και Νότια Πελοπόννησο, στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, στις Σποράδες, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, και στην Εύβοια.

Στη συνέχεια οι βροχές και οι καταιγίδες θα επεκταθούν έως και το Ανατολικό Αιγαίο με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα, ενώ τα ισχυρότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο. Σημειώνεται ότι στις περιοχές ισχυρών φαινομένων, οι καταιγίδες θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρές ριπές ανέμου. Χιόνι ή χιονόνερο θα πέσει στα ορεινά ηπειρωτικά με υψόμετρο πάνω από 1800 μέτρα.

Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 5 έως 16 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια από 8 έως 19, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 18, στα νησιά του Κεντρικού και Βορείου Αιγαίου από 12 έως 19 βαθμούς, και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 13 έως 22 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, στο Κεντρικό από νοτιοανατολικές

διευθύνσεις 4 έως 5 μποφόρ, και στο Νότιο από νότιες γενικά διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ. Στο Νότιο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά μέχρι το πρωί έως 8 μποφόρ, ενώ στο Βόρειο Ιόνιο θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση κατά 2 με 3 μποφόρ από το μεσημέρι.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι τοπικά έντονα, κυρίως στα βόρεια και δυτικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 15 έως 18 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με βροχές και πιθανότητα για σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 12 έως 15 βαθμούς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News