default-image

Κυκλοφοριακό… σοκ «φέρνουν» δρόμοι διπλής κατεύθυνσης

Κρήτη
Κυκλοφοριακό… σοκ «φέρνουν» δρόμοι διπλής κατεύθυνσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πάνω κάτω φέρνουν στο κέντρο της πόλης οι εργοταξιακές κυκλοφοριακές αλλαγές που περνούν την ερχόμενη Δευτέρα από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου και αναμένεται να τεθούν πολύ σύντομα σε ισχύ.

Στο πλαίσιο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, για ένα περίπου 3μηνο θα παραμείνει κλειστή η Ίδης και άρα δε θα υπάρχει πλέον διαμπερής κίνηση από την πλατεία Ελευθερίας και τη Δικαιοσύνης προς την Καλοκαιρινού, ενώ οι οδηγοί θα κληθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της διπλής πλέον κυκλοφορίας για την Κυρίλλου Λουκάρεως και την Αγίου Μηνά.

Οι αλλαγές που έρχονται με το εργοταξιακό κυκλοφοριακό καθεστώς στο κέντρο του Ηρακλείου δε θα αφήσουν ανεπηρέαστη και την αστική συγκοινωνία, καθώς με βάση τη σχετική εισήγηση που έρχεται προς ψήφιση τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, "μετακομίζουν" λεωφορειακές γραμμές αλλά και στάσεις λεωφορείων.

Η κυκλοφοριακή αναστάτωση, αν μη τι άλλο, θα είναι μεγάλη και θα χρειαστεί σίγουρα μια περίοδος προσαρμογής και γερών νεύρων για οδηγούς, επαγγελματίες οδηγούς είτε του Αστικού ΚΤΕΛ είτε των ταξί, και φυσικά για τους καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στην "καρδιά" του Ηρακλείου. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, πρόθεση της Λότζιας είναι να γίνει άμεσα μια ευρεία ενημερωτική σύσκεψη μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε το άνοιγμα του εργοταξίου της ανάπλασης και η πρώτη περίοδος των έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων να περάσουν όσο πιο "ανώδυνα" γίνεται...

Η βασική αλλαγή που συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες κυκλοφοριακές αλλαγές είναι ότι στην α' φάση της ανάπλασης κλείνει η οδός Ίδης. Αυτό σημαίνει ότι σταματά η διαμπερής ροή των αυτοκινήτων από το κέντρο, αφού με την έναρξη των εργασιών ανάπλασης όσα οχήματα θα μπαίνουν από την πλατεία Ελευθερίας δε θα μπορούν να συνεχίζουν προς Ίδης και Καλοκαιρινού, αλλά αναγκαστικά θα διοχετεύονται μέσω της οδού 1821...

Θα γίνουν διπλής κατεύθυνσης

Για να μην υπάρχει εγκλωβισμός των οδηγών και να εξυπηρετείται η κίνηση, προτείνεται η Κυρίλλου Λουκάρεως και η Αγίου Μηνά να γίνουν διπλής κατεύθυνσης, λειτουργώντας ως ένας μίνι περιφερειακός οδικός άξονας διοχέτευσης της κυκλοφορίας από το κέντρο προς την παραλιακή.

Ειδικότερα, τα εργοταξιακά κυκλοφοριακά μέτρα που έρχονται την ερχόμενη Δευτέρα προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουν, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, ως εξής: «Κατά την 1η φάση των εργασιών, η οδός Ίδης θα παραμείνει κλειστή μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανάπλασης στο τμήμα αυτό και συνεπώς η διέλευση των οχημάτων από τη συμβολή με την οδό 1821 μέχρι τη συμβολή με την οδό Αγίου Μηνά δε θα επιτρέπεται.

Δημιουργούνται δύο βρόχοι, όπου ο πρώτος αποτελείται από τους άξονες Έβανς, Δικαιοσύνης, 1821 και Κ. Λουκάρεως, και εξυπηρετεί την είσοδο στο κέντρο από τα ανατολικά.

Η μετατροπή των οδών Αγ. Μηνά και Κ. Λουκάρεως σε διπλής κυκλοφορίας λειτουργεί ως μικρός περιφερειακός δρόμος και διευκολύνει την έξοδο των οχημάτων από το κέντρο προς το λιμάνι.

Στη συμβολή των οδών Αβέρωφ, Έβανς και Κυρίλλου Λουκάρεως προτείνεται η μετατροπή της υφιστάμενης νησίδας, ώστε να διευκολύνεται η κίνηση των διερχόμενων οχημάτων προς όλες τις κατευθύνσεις. Κατά συνέπεια, καταργούνται οι φωτεινοί σηματοδότες.

Επί της συμβολής των οδών 1821 και Κ. Λουκάρεως προτείνεται η τοποθέτηση ενός πρόσθετου φωτεινού σηματοδότη στο ρεύμα κυκλοφορίας Κ. Λουκάρεως-Γιαμαλάκη, το οποίο να είναι συγχρονισμένο με το φωτεινό σηματοδότη που βρίσκεται στο ρεύμα κυκλοφορίας Κ. Λουκάρεως-Έβανς.

Οι αλλαγές στα δρομολόγια

Αναφορικά με τις αλλαγές στην αστική συγκοινωνία, στην εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας αναφέρεται σχετικά: «Προτείνεται η αλλαγή της διαδρομής του δρομολογίου Λιμάνι-Μασταμπάς, το οποίο δε θα περνάει πλέον από την οδό Έβανς, αλλά θα κινείται προς την οδό Χαριλάου Τρικούπη και εν συνεχεία στη λεωφόρο Δημοκρατίας.

Επίσης προτείνεται η τοποθέτηση πινακίδας στάσης λεωφορείου απέναντι από την υφιστάμενη στάση, μπροστά από το ναό του Αγίου Μηνά, στο ρεύμα κυκλοφορίας Αγ. Μηνά-Γιαμαλάκη, και η τοποθέτηση στάσης λεωφορείου επί της Αβέρωφ, πριν τη συμβολή με την Έβανς, στην ήδη διαμορφωμένη εσοχή.

Μπροστά από την πλατεία Κορνάρου υπάρχει πιάτσα ταξί, των οποίων η έξοδος έχει φορά προς την Αβέρωφ. Λόγω της διαμόρφωσης διπλής κυκλοφορίας στην Κ. Λουκάρεως, η πιάτσα των ταξί θα παραμείνει με φορά αντίθετη, δηλαδή με έξοδο προς την οδό Κ. Λουκάρεως».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News