Ειδήσεις

Αντίστροφη μέτρηση για τη «Μαύρη Παρασκευή»

«Τρελές» προσφορές φέρνει στις 24 Νοεμβρίου η “Black Friday”

Ευκαιρία για νέες χαμηλές τιμές, και μάλιστα για τη δυνατότητα να βρεις αυτό που θες σε απίστευτη προσφορά, θα δώσει στους καταναλωτές η "Black Friday".

 Η αντίστροφη μέτρηση μάλιστα έχει ξεκινήσει, αφού λίγες μόνο μέρες μάς χωρίζουν από τη "Μαύρη Παρασκευή" που έρχεται, όπως όλα δείχνουν, με σημαντικές εκπτώσεις στις 24 Νοεμβρίου, όπου αναμένεται νέο κύμα προσφορών.

Χρειάστηκε να περάσουν 64 χρόνια για την ελληνική version της "Black Firday", που καθιερώθηκε το 1952 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Το 2016 ζήσαμε πρωτόγνωρες σκηνές σε εμπορικά κέντρα και καταστήματα, με τον κόσμο να δίνει μάχη για τις ευκαιρίες της "Black Friday". Πολλά ήταν τα καταστήματα - κυρίως μεγάλες αλυσίδες - που συμμετείχαν στην "Black Friday" και το αμερικάνικο έθιμο έχει γίνει πλέον θεσμός και στη χώρα μας.

Έτσι, και φέτος πολλές εταιρείες αλλά και εμπορικά καταστήματα αναμένεται να εφαρμόσουν τη νέα αυτή συνήθεια, προσφέροντας τα είδη τους σε εξαιρετικά συμφέρουσες τιμές, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης του αγοραστικού κοινού.

Στην Ελλάδα, η ιδέα της "Black Friday" εφαρμόστηκε το 2016 και ο κόσμος πλημμύρισε τις αγορές, προκειμένου να επωφεληθεί των προσφορών. Σε αντίθεση με τις χώρες του εξωτερικού, όπου αλυσίδες καταστημάτων "ρίχνουν" τις τιμές τους στο κόστος, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ουρές από τους καταναλωτές, στην Ελλάδα τα πράγματα ήταν πιο ήπια, τόσο στις τιμές όσο και στις ουρές.

Όσο για το λόγο που η "Μαύρη Παρασκευή" λέγεται... μαύρη; Γιατί τα έσοδα από τις πωλήσεις της συγκεκριμένης περιόδου είναι παραδοσιακά τα πιο σημαντικά της χρονιάς. Έτσι, τα καταστήματα καταγράφουν κέρδη, έχοντας "μαύρο" το τελικό αποτέλεσμα του ισολογισμού τους.

Όπως πάντως λένε οι Ηρακλειώτες στο ρεπορτάζ μας, με άδεια πορτοφόλια και "τρύπιες" τσέπες, ψώνια δε γίνονται όσο και αν κατέβουν οι τιμές, στέλνοντας έτσι το μήνυμα για πώς θα κινηθεί η τοπική αγορά την ημέρα αυτή.

Τι να προσέχετε

Οδηγίες προς τις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στη δράση "Black Friday", η οποία θα διενεργηθεί προαιρετικά από τους εμπόρους κατά την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου (24/11/2017), αλλά και προς τους καταναλωτές δημοσιοποίησε χθες η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Συγκεκριμένα συστήνεται στους καταναλωτές να διενεργούν έρευνες αγοράς για τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν κατά την περίοδο που θα προηγηθεί της αναφερόμενης δράσης, ώστε να διαμορφώσουν οι ίδιοι πραγματική εικόνα του μεγέθους των εκπτώσεων και προσφορών που θα εφαρμοστούν κατά την Παρασκευή 24/11/2017.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, κατά την ημέρα πραγματοποίησης της δράσης, το όφελος για τους ίδιους από εφαρμογή εκπτώσεων/προσφορών θα πρέπει να προκύπτει σαφώς από τις αναγραφόμενες επί των πινακίδων των προϊόντων τιμές (τιμή πριν και τιμή μετά την πραγματοποίηση της δράσης).

Οι έμποροι θα πρέπει να εφαρμόζουν τις σχετικές διατάξεις της Κωδικοποίησης Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (κανόνες ΔΙΕΠΠΥ) αναφορικά με τις "Πρακτικές πώλησης με μειωμένη τιμή ή παροχή πρόσθετου οφέλους προϊόντων και υπηρεσιών" (βλ. άρθρο 78). Η διαπίστωση παραβάσεων κυρώνεται βάσει των διατάξεων της παρ. 9 άρθρ. 78 των Κανόνων ΔΙΕΠΠΥ (για είδη μαζικής κατανάλωσης, όπως είδη διατροφής, ατομικής υγιεινής, οικιακής καθαριότητας) και του άρθρου 21 του Ν. 4177/13 (για όλα τα άλλα καταναλωτικά αγαθά).

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 2 άρθρο 15 του Ν. 4177/2013, δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα, εκτός αν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις των οικείων αντιπεριφερειαρχών, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι οι καταναλωτές μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικά τις καταγγελίες τους για τυχόν παραβάσεις που διαπιστώνουν, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (http://www.1520.gov.gr/), καθώς και στην τηλεφωνική γραμμή 1520, η οποία είναι διαθέσιμη στους καταναλωτές τις καθημερινές από τις 9 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια