Ειδήσεις

Ελέγχουν σε βάθος τη «μαύρη τρύπα» στα δικαστήρια

Στο Ηράκλειο αναμένεται να φτάσει και επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών για ειδικό έλεγχο

 Για άλλους στο χώρο των Δικαστηρίων έσκασε σαν βόμβα η είδηση ότι υπάρχει "μαύρη τρύπα" στο Τμήμα Εκκαθαρίσεων των Δικαστηρίων, όπως αποκάλυψε χθες η "Νέα Κρήτη". Για άλλους όμως φάνηκε να αποτελεί κοινό μυστικό, αφού έδειξαν να γνωρίζουν ότι εδώ και δύο μήνες υπήρχε εκτεταμένος έλεγχος τόσο από τις προϊστάμενες Αρχές των Δικαστηρίων, όσο και από τη ΔΟΥ Ηρακλείου.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι από την περασμένη Δευτέρα, ενώ το κυρίως γραφείο του Τμήματος Εκκαθαρίσεων είναι κλειστό, σε ακριβώς διπλανό γραφείο, υπάλληλος που έχει διατεθεί από τη ΔΟΥ Ηρακλείου κάνει ο ίδιος τη δουλειά που μέχρι τη Δευτέρα έκανε το Τμήμα Εκκαθάρισης του Πρωτοδικείου. Δηλαδή κόβει διπλότυπα και εισπράττει τη μετατροπή των ποινών σε χρηματικά ποσά.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ" ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Τι έχει προκύψει

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Ταμείου Εσόδων της ΔΟΥ Ηρακλείου, όπως ανέφερε και το χθεσινό δημοσίευμα της "Νέας Κρήτης", έκρουαν τον κώδωνα εδώ και δύο μήνες, ενημερώνοντας τόσο τον προϊστάμενό τους, όσο και τον προϊστάμενο της ΔΟΥ Ηρακλείου, ότι αρχικά 67 περίπου μπλοκ με διπλότυπα εισπράξεων για τη μετατροπή ποινών στα Δικαστήρια σε χρηματικές, που είχαν χρεωθεί στο αρμόδιο Τμήμα Εκκαθάρισης του Πρωτοδικείου, ουδέποτε είχαν επιστραφεί, και πολύ περισσότερο μαζί με αυτά δεν είχαν αποδοθεί και τα αντίστοιχα ποσά στη ΔΟΥ, από μια σειρά υποθέσεων όπου καταδικασθέντες πολίτες είχαν κόψει το σχετικό παράβολο και είχαν πληρώσει στο συγκεκριμένο τμήμα, με τη μετατροπή της ποινής τους!

Μάλιστα, οι υπάλληλοι της ΔΟΥ Ηρακλείου από τον πρώτο έλεγχο φάνηκε να διαπιστώνουν ότι η μη απόδοση εσόδων του Δημοσίου από το Τμήμα αυτό του Πρωτοδικείου εκτεινόταν πιθανόν από το 2014, όταν την αρμοδιότητα τότε είχε η Α' ΔΟΥ Ηρακλείου. Η υπόθεση αμέσως μπήκε στο "μικροσκόπιο" του ελέγχου και τα πράγματα εξελίχθηκαν ακόμη πιο απρόσμενα την τελευταία μέρα του Οκτωβρίου.

Εκείνη την ημέρα, την 31η Οκτωβρίου, κατά πληροφορίες, ο 60χρονος υπάλληλος από το Τμήμα Εκκαθάρισης του Πρωτοδικείου (ο πνιγμός του οποίου στη θαλάσσια περιοχή της Αμμουδάρας την 1η Νοεμβρίου τού στέρησε τη δυνατότητα να παρέχει κρίσιμες απαντήσεις και στοιχεία, ως βασικός μάρτυρας σε αυτήν την πρωτοφανή υπόθεση) προσήλθε, όπως έκανε σχεδόν κάθε 15νθήμερο, στη ΔΟΥ Ηρακλείου, προκειμένου να καταθέσει τα μπλοκ (δύο συνήθως ανά 15νθήμερο), που είχαν εξαντληθεί, με το αναλογούν ποσό που είχε κοπεί και πληρωθεί από πολίτες με καταδίκες, με τα παράβολά τους, για να παραλάβει νέα. Διαδικασία που για χρόνια φαίνεται ότι ακολουθείται με το συγκεκριμένο τμήμα.

Όμως η υπάλληλος της ΔΟΥ, που τα παρέλαβε, παρατήρησε ότι, από τα 50 φύλλα που διαθέτει το κάθε μπλοκ, τα 48 του ενός είχαν κοπεί για το Φεβρουάριο του 2017 και μόνο τα δύο τελευταία τις τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου. Συνεπώς, αρνήθηκε να τα παραλάβει και να επιδώσει νέα σφραγισμένα άκοπα, όπως συνέβαινε μέχρι τότε, ζητώντας και τα υπόλοιπα. Έτσι ο 60χρονος υπάλληλος αποχώρησε άπρακτος και χωρίς νέα μπλοκ από τη ΔΟΥ Ηρακλείου, σημειώνοντας ότι θα επέστρεφε την επομένη με όλα τα στοιχεία και τις εξηγήσεις που του είχαν ζητηθεί από το τμήμα του.

Τραγική σύμπτωση όμως, την επομένη - και παρότι, κατά πληροφορίες, στο γραφείο του βρέθηκε η επιταγή που δεν παρέλαβε η ΔΟΥ Ηρακλείου - ο ίδιος έπεφτε θύμα πνιγμού κατά τη διάρκεια κολύμβησης στην περιοχή της Αμμουδάρας. Έτσι, οι όποιες απαντήσεις και στοιχεία που θα μπορούσε να καταθέσει στη ΔΟΥ Ηρακλείου, ως βασικός μάρτυρας, χάθηκαν με τον απροσδόκητο θάνατό του.

Τα καινούργια στοιχεία

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η ΔΟΥ Ηρακλείου επικεντρώνεται πλέον στα 22 μπλοκάκια που αντιστοιχούν σε συνολικά 1.100 φύλλα και για το διάστημα από τον Απρίλιο 2017 έως το Σεπτέμβριο 2017. Τα υπόλοιπα 45 εντοπίστηκαν και ήδη ελέγχονται ως προς την αρτιότητά τους. Στην υπόθεση έχει εμπλακεί και ο γενικός γραμματέας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος, όπως μαθαίνουμε, έχει ενημερώσει και την Υπηρεσία Εσωτερικών του υπουργείου Οικονομικών, όπως και του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο με τη σειρά του έχει ξεκινήσει δικό του έλεγχο.

Αξίζει, επίσης, να τονιστεί πως χαρακτηριστικό είναι ότι χθες το αρμόδιο τμήμα, Ταμείο Εισόδων, της ΔΟΥ Ηρακλείου παρέμενε απροσπέλαστο για όσους δεν είχαν σχέση με αυτό, καθώς οι υπάλληλοί του έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένο έλεγχο επί του θέματος, φτάνοντας μέχρι και το 2014. Παράλληλα μάλιστα, κατά πληροφορίες της "Νέας Κρήτης", στο Ηράκλειο αναμένεται να φτάσει και επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών για ειδικό έλεγχο.

Στους κύκλους των εφοριακών τώρα, μετά απ' όλα αυτά, η συζήτηση επικεντρώνεται στο εξής ζητούμενο, που αφήνει αναπάντητα ερωτηματικά: «Όσα μπλοκάκια επιστρέφονταν στη ΔΟΥ μαζί με τις επιταγές που αντιστοιχούσαν στα ποσά που είχαν εισπραχθεί στα Δικαστήρια αφορούσαν ενδεχομένως μικροποσά, με τα μεγαλύτερα ποσά (ανάλογα με τις ποινές) να μην καταλήγουν ποτέ στα ταμεία του κράτους;».

Την ίδια ώρα, όμως, και στα Δικαστήρια επικρατεί αναβρασμός, με το Τμήμα Εκκαθάρισης να παραμένει κλειστό. Από την πλευρά του πάντως, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Άρης Ροζάκης σε δηλώσεις του τόνισε ότι πληροφορήθηκε το όλο θέμα από τα δημοσιεύματα και δήλωσε ότι ο Σύλλογος παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την υπόθεση.

«Υπάρχει κάποιο έλλειμμα απ' ό,τι διάβασα, το οποίο διερευνάται από τις αρμόδιες Αρχές. Οι πληροφορίες που έχω είναι δημοσιογραφικές. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι ισχύει και τι όχι», είπε ο κ. Ροζάκης.

Ευθύνες και εμπλοκή πολλών υπηρεσιών

Από την εξέλιξη μέχρι στιγμής της όλης υπόθεσης, ανώτεροι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, όπως και του υπουργείου Δικαιοσύνης, σημείωναν με νόημα ότι η έρευνα μπορεί να καταδείξει ευθύνες και εμπλοκή πολλών υπηρεσιών στο θέμα, έστω και αν αυτές αφορούν διοικητικές και πειθαρχικές προεκτάσεις.

Όσον αφορά τώρα στα ερωτήματα που προκύπτουν, αυτά είναι τα εξής:

Για τη ΔΟΥ Ηρακλείου προκύπτει ενδεχομένως ερώτημα ως προς τον τρόπο διαχείρισης των μπλοκ, από τα οποία, όπως φαίνεται, είχαν κοπεί τα διπλότυπα, και τα οποία, αφού παραλάμβαναν μαζί με επιταγές των ποσών που αντιστοιχούσαν στη μετατροπή ποινών, τα αντικαθιστούσαν, παραδίδοντας στον υπάλληλο του Τμήματος Εκκαθάρισης των Δικαστηρίων νέα θεωρημένα μπλοκ κάθε 15 μέρες, οπότε εκείνος επισκεπτόταν γι' αυτή τη δουλειά στην εφορία. Το ερώτημα που δημιουργείται έγκειται στο πώς γινόταν όλη αυτή η διαδικασία, αφού ο υπάλληλος δεν τους παρέδιδε πολλά από αυτά τα μπλοκ; Υπενθυμίζεται πως ήδη λείπουν τουλάχιστον 22 και ανευρέθηκαν άλλα 45 μπλοκάκια, από τα οποία έλειπαν και στελέχη. Πώς δηλαδή, με απλά λόγια, του δίδονταν κάθε φορά καινούργια θεωρημένα μπλοκάκια, χωρίς να βεβαιώνεται η παραλαβή των παλιών μπλοκ, αλλά και των επιταγών στα ποσά που αντιστοιχούσαν;

Με δεδομένο, λοιπόν, το ότι τουλάχιστον για επτά μήνες δίδονταν μπλοκ και δεν παραλαμβάνονταν τα παλαιότερα, κανείς δεν προβληματίστηκε να ψάξει τι γίνεται εδώ; Για να μην ανατρέξουμε πίσω στο 2014, απ' όπου φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο...

Αντιστοίχως όμως, για το Πρωτοδικείο Ηρακλείου το ερώτημα είναι: Αυτούς τους τουλάχιστον επτά προσδιορισμένους μήνες που λείπουν τα 22 μπλοκάκια, όπως διαπίστωσε η ΔΟΥ, κανένας προϊστάμενος δεν αναρωτήθηκε, αφού εισπράττονται χρήματα για τη μετατροπή ποινών των πολιτών και κόβονται διπλότυπα - χρήματα μάλιστα μέρος των οποίων, μέσω ειδικών κωδικών, η ΔΟΥ απέδιδε στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τις ανάγκες των Δικαστηρίων - όλα γίνονταν σωστά; Αυτούς λοιπόν τους επτά μήνες κανένας προϊστάμενος δεν ήλεγξε τι συνέβαινε στο Τμήμα Εκκαθάρισης; Ή ήταν τέτοια η εμπιστοσύνη στο Τμήμα, που κάτι τέτοιο καθίστατο περιττό; Και πώς θα διασταυρωθεί τώρα για όσα μπλοκάκια, από τα τουλάχιστον τα 22 που αναζητούνται, δε βρεθεί η αντιστοιχία για κάθε καταδικασθέντα πολίτη της ποινής που του αναλογούσε και της αντίστοιχης χρηματικής μετατροπής;

Η λύση

Καλά, πάντως, γνωρίζοντες υποστηρίζουν πως η λύση ίσως βρίσκεται στο Βιβλίο Εγγραφών του Πρωτοδικείου, εάν και εφόσον αυτό ελεγχθεί είτε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, είτε από το ΣΔΟΕ. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, αφού κοπεί το διπλότυπο είσπραξης της μετατρεπόμενης ποινής σε ευρώ, ως είθισται, εγγράφεται υποχρεωτικά η ποινή και η αντίστοιχη οφειλή που εισπράχθηκε, προκειμένου ο καταδικασθείς και τυπικά να είναι ελεύθερος. Αυτό φυσικά υπό την αίρεση ότι εκεί έχουν αναγραφεί ορθά τα ποσά που αντιστοιχούν στη μετατροπή της ανάλογης ποινής.

Η όλη υπόθεση, πάντως, χαρακτηρίζεται από τη ΔΟΥ Ηρακλείου ως εξαιρετικά σοβαρή. Ενδεχομένως να έχει πολλές προεκτάσεις, ενώ μέχρι στιγμής όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά σχετικά τόσο με το εύρος της εμπλοκής προσώπων, όσο και με το εύρος της "μαύρης τρύπας" που δημιουργήθηκε.

Σχόλια