default-image

«Πόλεμος»... για τα κομμένα δέντρα σε πάρκο του Ηρακλείου

Κρήτη
«Πόλεμος»... για τα κομμένα δέντρα σε πάρκο του Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εμφάνιση μηχανημάτων αναστάτωσε το πρωί τους κατοίκους του πάρκου Καραμανλή στη Θέρισσο Ηρακλείου καθώς όπως καταγγέλλουν τα μηχανήματα έκοψαν δέντρα δεκαετιών και αρχικά διατυπώθηκαν φόβοι ότι θα γίνει διάνοιξη δρόμου μέσα από το πάρκο. Στη θέα των οργισμένων κατοίκων φαίνεται ότι οι εργασίες δεν συνεχίστηκαν ενώ στο σημείο κλήθηκαν υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δασών.

 Όπως καταγγέλλει χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής «πρόκειται για δέντρα 60 χρόνων που δεν ξέρουμε γιατί κόπηκαν και μέσα από το πάρκο θέλησαν να χαράξουν δρόμο. Καταγγείλαμε αμέσως το περιστατικό στο δασαρχείο.»

Eλέγχεται αν ήταν παράνομη πράξη

Υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δασών μετέβησαν στο σημείο ωστόσο δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τους εργαζομένους που πραγματοποιούσαν τις εργασίες και αποχώρησαν, ενώ η υπόθεση διερευνάται. Όπως τόνισε στο neakriti.gr o δασονόμος κ.Μελισσουργάκης «αυτό που διαπίστωσαν οι υπάλληλοι είναι ότι γίνεται διάνοιξη δρόμου και αφαιρέθηκαν θάμνοι και μουρνιές. Οι χώροι πρασίνου είναι αρμοδιότητα του δήμου, αλλά εάν πρόκειται για πάρκο ή άλσος είναι δική μας αρμοδιότητα και απαιτείται άδεια. Το θέμα αυτό θα διερευνηθεί γιατί αν κόπηκαν δέντρα χωρίς άδεια αυτό είναι παράνομο. Αυτό όμως θα ελεχθεί».

Οι κάτοικοι ρητά και κατηγορηματικά υποστηρίζουν ότι κόπηκαν δέντρα ωστόσο για ένα μόνο δέντρο κάνει λόγο η προϊστάμενη της διεύθυνσης συντήρησης και αυτεπιστασίας του δήμου Ηρακλείου.

"Κόπηκε μόνο ένα ξερό δέντρο"

Σύμφωνα με την κα Ζαχαριουδάκη «έχουμε έγγραφο από  την πολεοδομία για την εφαρμογή σχεδίου πόλεως. Πήγαμε στο σημείο για να καθαρίσουμε απομακρύνοντας σκουπίδια και θα γίνει ένα πλέγμα δρόμων γύρω, και όχι μέσα, στο πάρκο.  Η διάνοιξη γίνεται σύμφωνα με το ΦΕΚ και δεν επεμβαίνουμε στο πάρκο. Κόπηκε μόνο ένας ξερός κορμός λόγω επικινδυνότητας. Εάν τώρα πάρουμε και ένα κομμάτι από το πάρκο θα είναι σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το σχέδιο πόλης».

Η υπόθεση δεν έχει κλείσει αφού οι κάτοικοι δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν παρεμβάσεις στον «πνεύμονα» πρασίνου της περιοχής, αρκετοί κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο σημείο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους και έπεται και συνέχεια καθώς τα συνεργεία υπηρεσίας του δήμου σκοπεύουν να επανέλθουν για εργασίες.

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News