default-image

595 Κρητικές επιχειρήσεις έβαλαν «λουκέτο» σε μόλις 6 μήνες

Κρήτη
595 Κρητικές επιχειρήσεις έβαλαν «λουκέτο» σε μόλις 6 μήνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα "λουκέτα" και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός μονοπώλησαν προχθές Δευτέρα το ενδιαφέρον της εκπομπής "Ώρα Αιχμής" της "ΚΡΗΤΗ TV", που φιλοξένησε τους πέντε επικεφαλής των συνδυασμών για τις εκλογές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Ο βραχνάς των "λουκέτων" και οι αυτοκτονίες

Στη διάρκεια της προχθεσινής εκπομπής "Ώρα Αιχμής" παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα στοιχεία με το "χάρτη" των "λουκέτων" στο Ηράκλειο, με το σύνολο των υποψηφίων να αναφέρεται στην έλλειψη κινήτρων που δίνει η επίσημη Πολιτεία, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται ένα σχέδιο επί της ουσίας, ενώ παράλληλα όλοι τόνισαν την αναγκαιότητα ψυχολογικής στήριξης και ειδικότερα ο κ. Μανόλης Σφυρής αναφέρθηκε στη γραμμή στήριξης της ΟΕΒΕΝΗ.

Η κατάσταση στην τοπική αγορά του Ηρακλείου αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος που έχει επιφέρει στην ντόπια επιχειρηματικότητα η παρατεταμένη οικονομική κρίση.

Και το 2017 είναι αρνητικό το ισοζύγιο. Το πρώτο εξάμηνο δημιουργήθηκαν συνολικά 543 νέες επιχειρήσεις στο Ηράκλειου και έκλεισαν 595, την ίδια ώρα που ο μεταποιητικός τομέας και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις συρρικνώνονται. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι εμπορικές επιχειρήσεις.

Μειούμενη βαίνει η επιχειρηματική δραστηριότητα στο νομό Ηρακλείου και κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, παρουσιάζοντας αντίστοιχη εικόνα με το ίδιο διάστημα πέρυσι, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία που έχει καταγράψει το Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Αυτό που εναγωνίως επιζητούν οι φορείς της ντόπιας επιχειρηματικότητας είναι, όπως διαφάνηκε και μέσα από την εκπομπή, τα πρώτα σημάδια εξωστρέφειας που θα μπορούσαν να θέσουν τις βάσεις για την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας, στοίχημα που θέτουν και οι συνδυασμοί που διεκδικούν τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Τα "λουκέτα" στην πόλη του Ηρακλείου:

Ιανουάριος - Ιούνιος 2017

Ιανουάριος - Ιούνιος 2016

Έκλεισαν      

Άνοιξαν      

Τα "λουκέτα" σε ολόκληρο το νομό Ηρακλείου:

Τα προβλήματα της ντόπιας επιχειρηματικότητας:

* Δανεισμός και χρέη

* Βαριά φορολογία

* Έλλειψη κινήτρων για οικονομική εξωστρέφεια

* Σχεδόν ανύπαρκτα προγράμματα στήριξης

* Προγράμματα στήριξης με πολύ αυστηρά κριτήρια

* Γραφειοκρατία στο "κόκκινο"

* Έλλειψη σχεδιασμού

* Έλλειψη κοινωνικής-πολιτικής στήριξης από την κυβέρνηση

* Ασάφεια στον εξωδικαστικό συμβιβασμό

* Μεγάλος ανταγωνισμός από πολυεθνικές

"Αγκάθια" για το "επιχειρείν":

* Υψηλοί εταιρικοί φορολογικοί συντελεστές

* Η πολυνομοθεσία (80 νόμοι σε 4 χρόνια)

* Υψηλό κόστος ασφαλιστικών εισφορών

* Ασαφής χωροταξικός σχεδιασμός

Ο "χάρτης" των εκλογών

Πέντε είναι οι συνδυασμοί που θα "κονταροχτυπηθούν" στις εκλογές για τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου: "Μπροστά για το Επιμελητήριο" με υποψήφιο πρόεδρο τον κ. Μανόλη Αλιφιεράκη, "Επιμελητηριακή Σύμπραξη" με υποψήφιο πρόεδρο τον κ. Μηνά Μελισσείδη, "Σύγχρονο-Ανεξάρτητο Επιμελητήριο" με υποψήφιο πρόεδρο τον κ. Μανόλη Σφυρή, "Αυτόφωτο Επιμελητήριο" με υποψήφιο πρόεδρο τον κ. Γιώργο Φασουλάκη και "Αγωνιστική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Νομού Ηρακλείου" με υποψήφιο πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Βασιλάκη.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΡΕΚΟΡ ΚΑΛΕΣΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ  "ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ"

Οι εκλογές θα γίνουν το Σάββατο 2, την Κυριακή 3 και τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου και ώρες από τις 8 το πρωί ως τις 5:30 το απόγευμα, στο κτήριο του Επιμελητηρίου (Κορωναίου 9). Κάλπες θα στηθούν, επίσης, το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στο παράρτημα του Επιμελητηρίου στις Μοίρες (οδός Κουντουριώτη 4) και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στο παράρτημα του Επιμελητηρίου που στεγάζεται εντός του Δήμου Μίνωα Πεδιάδος στο Αρκαλοχώρι.

Δείτε το βίντεο:

Ρεπορτάζ: Μάνος Δασκαλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News