default-image

73 φορές έχει αλλάξει η φορολογία από το 2015

Οικονομία
73 φορές έχει αλλάξει η φορολογία από το 2015

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι μία και δύο αλλά 73 νόμους με φορολογικές διατάξεις - προκειμένου να επιφέρει μικρές ή μεγάλες αλλαγές σε πέντε βασικά κείμενα που διέπουν το καθεστώς φορολόγησης της χώρας - έχει επιβάλλει η κυβέρνηση από το 2015 μέχρι και σήμερα.

Πρόκειται για τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος, τον κώδικα φορολογικών διαδικασιών, την νομοθεσία του ΕΝΦΙΑ, τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα που αφορούν στις επιχειρήσεις αλλά και τον ΦΠΑ. Έτσι, οι φορολογούμενοι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές αλλά και ένα περιβάλλον το οποίο μοιάζει με κινούμενη άμμο.

Έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (ΙΟΦΟΜ) «μέτρησε» τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στη φορολογική νομοθεσία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι βασικοί φορολογικοί νόμοι φτάνουν να αλλάζουν -κατά μέσο όρο- ακόμη και κατά 90 ημέρες. Οι επιπτώσεις τόσο όσον αφορά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων όσο και στο διαχειριστικό κόστος που καλούνται να επωμιστούν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις προκειμένου να προσαρμόζονται συνεχώς στα νέα δεδομένα, είναι προφανείς.

Μια απλή άθροιση των αλλαγών, όπως αυτές έχουν καταγραφεί μια προς μια στη μελέτη του ΙΟΦΟΜ, δείχνει ότι από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί:

1.      Αλλαγές των πέντε βασικών φορολογικών νόμων (ΚΦΕ, ΚΦΔ, ΕΝΦΙΑ, ΕΛΠ και ΦΠΑ) με… 106  διαφορετικούς νόμους

2.      Τροποποιήσεις συνολικά 394 άρθρων στους πέντε νόμους που προαναφέρθηκαν

3.      Αλλαγές σε 912 διαφορετικές παραγράφους της νομοθεσίας

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου έχουν βγάλει και τους μέσους όρους οι οποίοι δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας σχετικά με το πόσο ρευστό είναι το τοπίο στην Ελλάδα όσον αφορά στην φορολογική πολιτική. Έτσι:

1.      Ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, αλλάζει κάθε 90 ημέρες. Από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν περάσει 33 νόμοι που έχουν επηρεάσει 154 άρθρα και 356 παραγράφους

2.      Ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών αλλάζει -κατά μέσο όρο- ανά έναν μήνα και 25 ημέρες. Έχουν περάσει αλλαγές του με 27 διαφορετικούς νόμους και έχουν επηρεαστεί 139 άρθρα και 359 παράγραφοι.

3.      Ο ΕΝΦΙΑ, έχει αλλάξει με 17 νόμους από το 2014 μέχρι σήμερα και ουσιαστικά τροποποιείται ανά δύο μήνες και 20 ημέρες. Έχουν αλλάξει 34 άρθρα και 43 παράγραφοι.

4.      Τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, έχουν αλλάξει με πέντε διαφορετικούς νόμους και παραμένουν σχετικά σταθερά καθώς τροποποιούνται ανά έξι μήνες και 24 ημέρες. Έχουν αλλάξει 12 άρθρα και 16 παράγραφοι.

5.      Τέλος ο Κώδικας του ΦΠΑ έχει αλλάξει μόνο από το 2013 μέχρι σήμερα (σ.σ είναι παλαιό νομοθέτημα του 2000) με 24 διαφορετικούς νόμους με αποτέλεσμα να τροποποιείται ανά δύο μήνες και 2 ημέρες. Έχουν αλλάξει 55 άρθρα και 146 διαφορετικές παράγραφοι.

Πηγή: thetoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News