Ειδήσεις

Δύο αδέλφια καθαρίζουν... την ιστορία του Ηρακλείου

Στόχος είναι η ανάδειξη των αγαλμάτων τόσο για την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και της καθημερινότητας των κατοίκων του Ηρακλείου όσο και η τουριστική ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Μία σημαντική πρωτοβουλία αναπτύσσεται τα τελευταία δύο χρόνια στον τομέα του πολιτισμού στο Ηράκλειο. Παρά την οικονομική κρίση επιχειρηματίες της πόλης δείχνουν έμπρακτα την αγάπη τους τον πολιτισμό και την καθημερινότητα των πολιτών.

Πρόκειται για τους γνωστούς ξενοδόχους, τα αδέρφια Λογιάδη, οι οποίοι ανέλαβαν το μεγάλο έργο της συντήρησης και αποκατάστασης 70 και πλέον αγαλμάτων, μνημείων και προτομών του Ηρακλείου. Το έργο της αποκατάστασης και της συντήρησης ανατέθηκε στον γλύπτη Γιώργο Ρούσση.

?

Η πρωτοβουλία συντήρησης ξεκίνησε περίπου δύο χρόνια πριν, όταν οι αδερφοί Λογιάδη θέλησαν να προσφέρουν κάτι στον τόπο που γεννήθηκαν. Στόχος είναι η ανάδειξη των αγαλμάτων τόσο για την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και της καθημερινότητας των κατοίκων του Ηρακλείου όσο και η τουριστική ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

?

?

Συνολικά τα αγάλματα που πρόκειται να συντηρηθούν είναι περίπου 75 σε όλη την πόλη. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής: το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, η προτομή του Νίκου Καζαντζάκη και ο μαρμάρινος Ανδριάντας - γνωστός ως το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη - όλα στην πλατεία Ελευθερίας, τα αγάλματα του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας στην πλατεία Κορνάρου, η Μαρμάρινη προτομή του αγωνιστή Γιάννη Δασκαλογιάννη στην ομώνυμη πλατεία, η προτομή του σπουδαίου Νίκου Ξυλούρη στην Καινούρια Πόρτα.

?

?

Σύμφωνα με τον γλύπτη και συντηρητή κ. Γιώργο Ρούσση, ο οποίος μετακόμισε από την Αθήνα στην Κρήτη ειδικά για να αναλάβει αυτό το τεράστιο έργο της συντήρησης, έχουν ήδη αποκατασταθεί: πέντε μεγάλες μαρμάρινες προτομές πέριξ του Αγίου Μηνά, όπως π.χ. του Λασιθιώτη Πατριάρχη Μελέτιου Μεταξάκη, η βόμβα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που εκτίθεται βόρεια του ναού του Αγίου Μηνά καθώς και πολλές μπρούτζινες προτομές.

?

?

Το έργο της αποκατάστασης προχωρά σταδιακά καθώς συχνά οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την πορεία των εργασιών. «Προτιμούμε εποχές που δεν είναι βροχερός ο καιρός, δεν έχει παγωνιά ή καύσωνα», λέει στο neakriti.gr ο κ. Ρούσσης. Ενώ κλείνει λέγοντας για αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία ότι είναι μία «δουλειά που θέλει αγάπη, προσπάθεια και τα κατάλληλα υλικά».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αγαπάκη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια