Ειδήσεις

Τα Περιφερειακά Μέσα αντιδρούν στο νέο φόρο

Τα Περιφερειακά Μέσα τονίζουν ότι ο νέος φόρος, η δήθεν «εργοδοτική εισφορά», είναι λίαν αμφίβολο ότι θα συμβάλλει στην «διάσωση» του ΕΔΟΕΑΠ

 Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν η ΕΕΤΕΠ (Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας, η ΕΙΙΡΑ και η ΠΕΙΡΑΣ (Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αθηνών και Πανελλήνια Ενωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών) για το περιεχόμενο της τροπολογίας που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, με στόχο την υποτιθέμενη όπως αμαφέρουν σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ.

Όπως τονίζουν ο νέος φόρος, η δήθεν «εργοδοτική εισφορά», είναι λίαν αμφίβολο ότι θα συμβάλλει στην «διάσωση» του ΕΔΟΕΑΠ, ενώ οδηγεί στην υπέρμετρη και εξοντωτική  φορολογική επιβάρυνση.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Απασχόλησης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κας Ευτυχίας  Αχτσιόγλου με εκπροσώπους όλων των δημοσιογραφικών ενώσεων και των εκπροσώπων ΜΜΕ και με την παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών κι Ενημέρωσης κ. Νίκου Παππά καθώς και του Υφυπουργού Εργασίας κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου σχετικά με τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν παρουσιάστηκε η ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με τον ΕΔΟΕΑΠ, σύμφωνα με την οποία στα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ θα συμπεριλαμβάνεται εργοδοτική εισφορά, η οποία θα είναι ισόποση με ποσοστό 2 % επί του ετήσιου κύκλου εργασιών εκάστης επιχείρησης ή εκμετάλλευσης .

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΕΤΕΠ

Έντονη είναι η αντίδραση της της ΕΕΤΕΠ και σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε:

Η Περιφερειακή Τηλεόραση της χώρας δέχτηκε  ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα!

Ένας νέος (δήθεν) φόρος 2% επί του τζίρου ήρθε να προστεθεί στην ήδη εξοντωτική υπερφορολόγησή της. Αυτή τη φορά η αιτιολογία ήταν η «διάσωση» υποτίθεται του ΕΔΟΕΑΠ, του Ταμείου δηλαδή των δημοσιογράφων Αθηνών και Μακεδονίας από την ένταξη στο οποίο μάλιστα εξαιρείται το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιογράφων που απασχολούνται σήμερα στην Περιφερειακή Τηλεόραση και στις άλλες επιχειρήσεις ΜΜΕ στην περιφέρεια,  ενώ εντάσσονται υποχρεωτικά και χωρίς να ερωτηθούν όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ της Περιφέρειας.

Το  αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων κάτω από την ίδια στέγη, κάποιους που θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν προνόμια και άλλους ενταγμένους σε ένα Ταμείο με άδηλο και προβληματικό μέλλον, με  άγνωστες δυνατότητες εξυπηρέτησης και ανύπαρκτες υποδομές, ιδιαίτερα στην περιφέρεια!

Τα δυο περιφερειακά ασφαλιστικά ταμεία  ΝΠΙΔ,  ΤΕΑΣ και ΕΤΑΣ (Ηπείρου- Πελοποννήσου- Κρήτης και Θεσσαλίας)  προκλητικά  εξαιρέθηκαν από την συμμετοχή τους  στην επικουρική ασφάλιση του ΕΟΔΕΑΠ την στιγμή που διαθέτουν αποθεματικά πάνω από 45 εκ. ευρώ και δίδουν επικουρικές συντάξεις από 767 έως 863 ευρώ, προκλητικά  για την εποχή εφ'  άπαξ και  με τεράστια έξοδα λειτουργίας (ταξίδια ΓΣ- διαμονές- διοικητικά κλπ.) ενώ οι επιχειρήσεις μας των  ΜΜΕ της περιφέρειας  δεν εξαιρέθηκαν και  καλούνται να πληρώσουν ένα περίεργο φόρο επί  του κύκλου εργασιών που τον βάπτισαν «εργοδοτική εισφορά»

Ο νέος φόρος, η δήθεν «εργοδοτική εισφορά», είναι λίαν αμφίβολο ότι θα συμβάλλει στην «διάσωση» του ΕΔΟΕΑΠ, όσον αφορά τουλάχιστον την Περιφερειακή Τηλεόραση, την ίδια στιγμή θα αποτελέσει τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της υπέρμετρης και εξοντωτικής  φορολογικής επιβάρυνσης που υφίσταται σήμερα ο κλάδος με άμεση συνέπεια το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων και τη δραματική συρρίκνωση της απασχόλησης. Θα δημιουργήσει δηλαδή περισσότερα προβλήματα από όσα υποκριτικά επιδιώκει να λύσει!

Υπενθυμίζουμε προς όσους κάνουν ότι το λησμονούν ότι η Περιφερειακή Τηλεόραση για πολλά χρόνια, σε αντίθεση με τα κανάλια εθνικής εμβέλειας και άλλοι που ωφελούνταν από το αγγελιόσημο, η κατάργηση του οποίου οδήγησε στην επιβολή του νέου φόρου, κατέβαλλαν κανονικά πλήρεις εργοδοτικές εισφορές για πολλά χρόνια οι οποίες μάλιστα με τις νέες ρυθμίσεις και παρά την επιβολή του φόρου, εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένες!  

Είναι αδιανόητο  τα περιφερειακά ΜΜΕ να καλούνται να πληρώσουν ακόμη και τις μαζικές προκαταβολές  του  εφ΄ άπαξ  των δημοσιογράφων εκτός περιφέρειας (έχει κατά κόρον συμβεί). Σήμερα  αυτοί που  ωφελήθηκαν διαθέτουν εκατομμύρια ευρώ σε αποθεματικά και οι ίδιοι αρνούνται να συμμετάσχουν  στην  απολύτως  θεμιτή προσπάθεια των συνάδελφων τους να σώσουν τον ΕΟΔΕΑΠ.

Η Κυβέρνηση αγνόησε πλήρως τις τεκμηριωμένες θέσεις μας που της κατατέθηκαν πολλές φορές προφορικά και γραπτά και αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη μιας εξοντωτικής για τις επιχειρήσεις Τύπου και ΜΜΕ όλης της χώρας και ιδιαίτερα της Περιφέρειας αλλά και μη αποδοτικής και απρόσφορης «ρύθμισης».

Άλλη μια απόδειξη της εχθρικής στάσης όλων των πολιτικών  απέναντι μας  είναι ότι σε πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση ουσιαστικά απάλλαξαν τους  σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας από τον ειδικό φόρο τηλεόρασης και αγνόησαν επιδεικτικά,  για μια φορά ακόμη την Περιφερειακή τηλεόραση.

Η Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας, διαμαρτύρεται έντονα για την άδικη, παράλογη, παράνομη και εξοντωτική αυτή μεταχείριση της Περιφερειακής Τηλεόρασης και δηλώνει προς κατεύθυνση ότι θα αντιδράσει άμεσα με κάθε νόμιμο μέσο, ενώπιον κάθε αρμόδιου ελληνικού ή ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

                                                                                                       9/11/2017

                                                                Το Διοικητικό Συμβούλιο  ΕΕΤΕΠ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΙΙΡΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΣ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ενωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αθηνών και της (Ε.Ι.Ι.Ρ.Α) και της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών (Π.Ε.Ι.ΡΑ.Σ):

 
Η ΕΙΙΡΑ και η ΠΕΙΡΑΣ εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για το περιεχόμενο της τροπολογίας που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, με στόχο την υποτιθέμενη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ για τους εξής λόγους:
 

  • Η ΕΙΙΡΑ και η ΠΕΙΡΑΣ ήταν εξαρχής υπέρ της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ, με τρόπο όμως ανάλογο με αυτόν που ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους στη χώρα μας.
  • Οι Ενώσεις μας ήταν ξακάθαρες ότι δεν συναινούν στη θέσπιση νέου πόρου με τη μορφή ποσοστού επί του κύκλου εργασιών των ραδιοφωνικών επιχειρήσεων, κάτι που ούτως ή άλλως αντιστρατεύεται βασικές αρχές του Ελληνικού Συντάγματος και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
  • Το ασφαλιστικό μας σύστημα στηρίζεται σε τριμερή χρηματοδότηση. Εν προκειμένω, η Κυβέρνηση μετατοπίζει την ευθύνη της Πολιτείας στις πλάτες των μικρομεσαίων ραδιοφωνικών επιχειρήσεων.
  • Η προτεινόμενη θέσπιση ποσοστού 2% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών οδηγεί με βεβαιότητα σε μειώσεις μισθών, απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά και σε ορατό κίνδυνο διακοπής λειτουργίας πολλών ραδιοφωνικών επιχειρήσεων, οι οποίες με δυσκολία επιβιώνουν στην παρούσα οικονομική συγκυρία, η πλειοψηφία των οποίων είναι ζημιογόνος.
  • Ο προκλητικός αποκλεισμός της ΠΕΙΡΑΣ από τον διάλογο  δείχνει την αδιαφορία με την οποία οι καθ' ύλην αρμόδιοι υπουργοί αντιμετωπίζουν τις ραδιοφωνικές επιχειρήσεις, τους εργαζομένους τους και κατ'επέκταση τους κατοίκους της Ελληνικής Περιφέρειας. Ειδικά για τα ραδιόφωνα της Περιφέρειας τίθεται και το ζήτημα της μη ανταποδοτικότητας του νέου πόρου, καθόσον οι υπηρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ καλύπτουν μόνο κατοίκους της Αθήνας και της  Θεσσαλονίκης.
  • Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι, χωρίς ραδιοφωνικές επιχειρήσεις, δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι για να ασφαλιστούν στο όποιο Ταμείο.

 
Για τους παραπάνω λόγους:

  • Ζητούμε την άμεση απόσυρση της τροπολογίας, άλλως την εξαίρεση των ραδιοφωνικών επιχειρήσεων από το πεδίο εφαρμογής της.
  • Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε πρόταση στη βάση των ασφαλιστικών εισφορών, σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο από αυτό με το οποίο επιβαρύνονται όλες οι Ελληνικές επιχειρήσεις.

 
Οι Ενώσεις μας θα ασκήσουν κάθε νόμιμο μέσο ενώπιον των εθνικών και Ευρωπαϊκών θεσμών για την προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου της ραδιοφωνίας και όλων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις μας.
 

Σχόλια