default-image

Έφυγε ο ιστορικός & πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης

Κρήτη
Έφυγε ο ιστορικός & πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον πρώην καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης «αποχαιρετά» η Πρυτανεία.

Ο σπουδαίος ιστορικός Βασίλης Κρεμμυδάς, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ παράλληλα είχε αποφασιστικό ρόλο στην οργάνωση και τη στελέχωση της Φιλοσοφικής Σχολής

Είχε, επίσης, διατελέσει Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ποιος ήταν ο Βασίλης Κρεμμυδάς

Ο πρώην καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ήταν Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πρυτανείας του Πανεπιστήμιου Κρήτης, τη δεκαετία του 1980, υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ίδρυσής του και διετέλεσε μέλος και αναπληρωτής Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Παράλληλα, είχε αποφασιστικό ρόλο στην οργάνωση και τη στελέχωση της Φιλοσοφικής Σχολής με τα πρώτα μέλη Δ.Ε.Π, ενώ δίδαξε Ιστορία των Νεοτέρων Χρόνων από το 1979 έως το 1988.

Ο Βασίλης Κρεμμυδάς διετέλεσε, επίσης, μέλος της Επιτροπής Τέχνης και Πολιτισμού της Βουλής και διευθυντής της αυτοτελούς δημόσιας υπηρεσίας αρχεία πρωθυπουργού, υπουργών, υφυπουργών και της γενικής γραμματείας της Κυβέρνησης. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας, καθώς και συστηματικός μελετητής του 1821.

Στο επίκεντρο της επιστημονικής του έρευνας βρέθηκε η περίοδος της οθωμανικής επικυριαρχίας στην Ελλάδα, η Επανάσταση του 1821 και τα πρώτα χρόνια λειτουργίας και διαμόρφωσης του ελληνικού κράτους.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος, ενώ, η σημαία του Ιδρύματος για τρεις ημέρες θα κυματίζει μεσίστια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News