default-image

Ο απίστευτος λόγος που «μαύρισε» το ρυάκι στην Αυγενική

Κρήτη
Ο απίστευτος λόγος που «μαύρισε» το ρυάκι στην Αυγενική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο χειρότερος εφιάλτης των κατοίκων της Αυγενικής Ηρακλείου ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε. Μετά το ρεπορτάζ του neakriti.gr πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο ρυάκι που «μαύρισε» και η διαπίστωση σοκάρει καθώς πρόκειται για λύματα που καταλήγουν στα νερά και σύμφωνα με τους κατοίκους αποτελούν απειλή για καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής.

Όπως τόνισε ο προϊστάμενος των επιθεωρητών υγειονομικού ελέγχου κ.Χαρτοφύλακας στο σημείο μετέβη για αυτοψία κλιμάκιο των υγειονομικών επιθεωρητών μαζί με τον προϊστάμενο της ΔΕΥΑΗ .

Λύματα από σπίτια πέφτουν σε ρυάκι!

 Όπως αναφέρει ο κ.Χαρτοφύλακας «διαπιστώθηκε ότι όντως υπάρχει πρόβλημα. Δεν είναι μεγάλες οι ποσότητες αλλά πρόκειται για λύματα .Κάποια σπίτια στην Αυγενική δεν έχουν συνδεθεί στο δίκτυο λόγω κωλύματος καθώς υπήρχε πρόβλημα με τη διέλευση του αγωγού και δεν συνδέθηκαν με το βιολογικό».

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΜΑΥΡΙΣΑΝ ΤΑ ΝΕΡΑ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΓΕΝΙΚΗ

Απειλή για την υγεία λένε κάτοικοι

Οι κάτοικοι που υποστηρίζουν ότι υπήρξαν επανειλημμένες οχλήσεις προς τους φορείς, φοβούνται ότι η μόλυνση κοντά στο χωριό και τις καλλιέργειες εκτάσεις απειλεί την υγεία τους και σύμφωνα με τον κ.Χαρτοφύλακα απαιτείται άμεση παρέμβαση. Διευκρινίζει όμως ότι οι καλλιέργειες βρίσκονται μετά το ρυάκι -αρά δεν απειλούνται άμεσα- και ότι δεν θα πρέπει να αντλείται νερό από το χείμαρρο, γεγονός που παλαιότερα αποτελούσε κοινή πρακτική των κατοίκων για να ποτίσουν περιβόλια.

Με έγγραφο ζητούν παρέμβαση

Η κατάσταση όμως έχει φτάσει στο απροχώρητο και η μόλυνση είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτή.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κ.Χαρτοφύλακας «θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα. Η ΔΕΑΥΑΗ έχει την ευθύνη και στείλαμε έγγραφο στη δημοτική επιχείρηση και στη διεύθυνση περιβάλλοντος γιατί πρόκειται για ρύπανση και θα πρέπει άμεσα να τακτοποιηθεί το θέμα».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ΔΕΥΑΗ στις 11 Δεκεμβρίου θα γίνει ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την κατασκευή δικτύου και να γίνουν τα έργα σύνδεσης με το βιολογικό. Έως τότε όμως οι κάτοικοι ανησυχούν για τον κίνδυνο που υπάρχει κοντά στο χωριό τους και την υγεία των παιδιών τους . Και ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι η εικόνα αυτή επικρατεί σε πολλά χωριά και περιοχές της Κρήτης όπου τα αποχετευτικά δίκτυα είτε δεν ολοκληρώθηκαν, είτε δεν υπήρξε η δυνατότητα βιολογικού καθαρισμού.

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News