default-image

Έκανε πίσω ο Δήμος για τη συντήρηση των δρόμων

Κρήτη
Έκανε πίσω ο Δήμος για τη συντήρηση των δρόμων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα ''ψιλά'', για ευνόητους φυσικά λόγους, θέλησε να περάσει η δημοτική αρχή στο αποψινό δημοτικό συμβούλιο το θέμα των διαγραφών της Αθηνάς Σπανάκη -Κοχιαδάκη και του Μανώλη Σαλούστρου, περιοριζόμενη σε μια τυπική ανακοίνωση - εξπρές των 2 διαγραφών. Όμως οι ''φωτιές'' δεν έλλειψαν στη διάρκεια της συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα...

 Πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης αποτέλεσε η πρόθεση της δημοτικής αρχής να αναλάβει (μέσω σύμβασης με τη Περιφέρεια) το κομμάτι της συντήρησης κομβικών δρόμων του Ηρακλείου που ειναι χαρακτηρισμένοι ως παλιό εθνικό δίκτυο, όπως η Ικάρου και η Κνωσσού!

Η σχετική συμφωνία στην οποία προχώρησε η Λότζια προβλέπει ότι η περιφέρεια θα χρηματοδοτεί και ο δήμος θα κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις στους δρόμους.

Ουσιαστικά ο δήμος βγαίνει μπροστά ώστε να βελτιώσει κομβικές οδικές αρτηρίες που αποτελούν και εισόδους της πόλης για τις οποίες όμως βάσει παλιότερων δικαστικών διενέξεων και δικαστικών αποφάσεων δεν ειναι αρμόδιος ο δήμος!

Ο δήμος θα βγει μπροστά, θα κάνει το ''λίφτινγκ'' στους δρόμους αυτούς, με τη περιφέρεια να αναλαμβάνει το κομμάτι της χρηματοδότησης. Αν και η αλήθεια είναι ότι δεν ξεκαθαρίστηκε απόλυτα απόψε ποιο είναι ακριβώς το ύψος της χρηματοδότησης της περιφέρειας, πόσο δεσμευτική είναι η υποχρέωση για τη περιφέρεια και αν ο δήμος θα συμβάλλει και αυτός οικονομικά!

Θύελλα αντιδράσεων

Από πλευράς αντιπολίτευσης σηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων καθώς θεωρήθηκε πως αφενός με μια τέτοια εξέλιξη η περιφέρεια απεμπολεί δικές της ευθύνες ''σπρώχνοντας'' τις στο δήμο Ηρακλείου και πως αφετέρου η σχετική διαβαθμιδική σύμβαση που έφερε προς ψήφιση στο σώμα η δημοτική αρχή είναι αίωλη νομικά. Λάβρος μάλιστα κατά των χειρισμών της Λότζια, από πολιτικής σκοπιάς εμφανίστηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Κουράκης.

Υπενθύμισε πως επί δικών του ημερών είχε γίνει σκληρή σύγκρουση με το κράτος και το θεσμό της περιφέρειας για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς τους αντίστοιχους πόρους και πως ο δήμος είχε δικαιωθεί δικαστικά . Με βάση την προϊστορία, ο πρώην δήμαρχος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή πως ''αδειάζει'' μεγάλους διεκδικητικούς αγώνες, δικαστικές νίκες και υπαναχωρεί σε καίρια κεκτημένα

'Η μή μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς τους αντίστοιχους πόρους είναι ''σημαία'' της αυτοδιοίκησης α' βαθμού. Εχουμε κάνει τόσο αγώνα, τόση σύγκρουση θεσμικά μιλώντας πάντοτε. Ας αναλάβει η περιφέρεια την ευθύνη της. Να μη γίνει η σύμβαση αυτή' υπογράμμισε σε ένα πολιτικό του ξέσπασμα μετά από πολύ καιρό ο Γιάννης Κουράκης, ο οποίος κάλεσε τη δημοτική αρχή είτε να εγκαταλείψει το σχεδιασμό τελείως, είτε το λιγότερο, να αποσύρει την εισήγηση για να υπάρξουν βελτιώσεις - τροποποιήσεις.

Μελλοντικοί κίνδυνοι

Την ίδια ώρα ''καμπανάκια'' ως προς τους μελλοντικούς κινδύνους που μπορεί να κρύβει μια τέτοια σύμβαση για τον δήμο χτύπησαν ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Ηλίας Λυγερός και της Λαϊκής Συσπείρωσης Μιχάλης Κασσαπάκης. Μάλιστα ο κ. Λυγερός αμφισβήτησε ευθέως τη νομική εγκυρότητα της σύμβασης, προειδοποίησε πως δεν πρόκειται να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ζήτησε τροποποιήσεις στο περιεχόμενο της.

Μετά από τις ''βολές'', τις αντιδράσεις και τις προειδοποιήσεις η δημοτική αρχή υπαναχώρησε, εισακούγοντας τις παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης. Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός αναγνώρισε πως υπάρχουν χειροπιαστές επιφυλάξεις και πρότεινε να κρατηθεί το θέμα για μερικές ημέρες. Πράγματι λοιπόν η εισήγηση για την ψήφιση της διαβαθμιδικής σύμβασης μεταξύ δήμου Ηρακλείου και Περιφέρειας Κρήτης αποσύρθηκε από τη χθεσινή συνεδρίαση και θα επανέλθει στο δημοτικό συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News