default-image

1ο φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου με άρωμα Ισραήλ

Κρήτη
1ο φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου με άρωμα Ισραήλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τη Μεσόγειο μέσα από την 7η Τέχνη προσφέρει ο Δήμος Ηρακλείου στους θεατές που θα παρακολουθήσουν το 1ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου, το οποίο θα διεξαχθεί από μεθαύριο Τετάρτη 15 Νοεμβρίου έως τις 24 του μήνα στο Πολιτιστικό Κέντρο.

Πρόκειται για ένα νέο φεστιβάλ που διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού-Εθελοντισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΠΤΑΗ, με την ελπίδα να εξελιχθεί σε θεσμό. Όπως σημειώνει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και εργαζόμαστε άοκνα για να προσφέρουμε στους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης μας ποιοτικές εκδηλώσεις σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Στα πλαίσια αυτού του προγραμματισμού, εκτός από τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού, οργανώνουμε κάθε Φεβρουάριο το Φεστιβάλ Πιάνου. Και φέτος, ξεκινάμε ένα μικρό φεστιβάλ κινηματογράφου, με την προσδοκία να συνδεθεί με το εργαστήριο κινηματογράφου που σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε».

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα προβάλλονται κάθε Νοέμβριο ταινίες από μία χώρα των παραλίων της Μεσογείου. Η αρχή γίνεται φέτος με τον ισραηλινό κινηματογράφο, με την ευγενική προσφορά του Μορφωτικού Τμήματος της ισραηλινής πρεσβείας. Η ώρα έναρξης των προβολών είναι στις 8 το βράδυ.

Το πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής:

* Μεθαύριο Τετάρτη 15 Νοεμβρίου: "Ο υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού". Δραματική κομεντί, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Α.Β. Yahoshua. H ταινία ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2011 και έχει τιμηθεί με 5 βραβεία Ophir (σκηνοθεσία Eran Riklis). Με σκοπό να προστατεύσει την εικόνα της εταιρείας του, ο υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού μιας αλυσίδας φούρνων ταξιδεύει απρόθυμα στην Ανατολική Ευρώπη για να παραδώσει στην οικογένειά της τη σορό μιας υπαλλήλου που είχε μεταναστεύσει πρόσφατα στο Ισραήλ.

* Πέμπτη 16 Νοεμβρίου: "Στην άκρη του κόσμου αριστερά". Δραματική κομεντί, που τιμήθηκε με το βραβείο κοινού στο Taormina Film Festival και το βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Tokyo International Film Festival (σκηνοθεσία Avi Nesher). Μια οικογένεια από την Ινδία πηγαίνει να ζήσει σε μια ερημική περιοχή του νότιου Ισραήλ στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Η σοβαρή κόρη γίνεται φίλη με μια χαριτωμένη και επιπόλαιη κοπέλα, η οικογένεια της οποίας ήρθε από το Μαρόκο.

* Παρασκευή 17 Νοεμβρίου: "Το καλοκαίρι της Αβία". Δραματική ταινία, βασισμένη στο αυτοβιογραφικό best seller της Γκίλα Αλμαγόρ. Η ταινία ήταν υποψήφια για το Όσκαρ το 1989 και τιμήθηκε με το βραβείο Καλύτερης Ξένης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο το 1989 και την ίδια χρονιά με την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου (σκηνοθεσία Eli Cohen). Η ταινία διηγείται τη δύσκολη παιδική ηλικία της πρωταγωνίστριας, η οποία συμβιώνει με τη μητέρα της που υποφέρει από τραύματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

* Δευτέρα 20 Νοεμβρίου: "Πλατεία ονείρων". Κοινωνικό δράμα σε σκηνοθεσία Benny Torraty. Σε μια γειτονιά ξεχασμένη από το χρόνο, πλησιάζει το πρώτο μνημόσυνο του Morris Mandabon και ο γιος του ο Nissim βλέπει ένα όνειρο. Ο πατέρας του τού αναθέτει να επαναλειτουργήσει τον παλαιό κινηματογράφο της γειτονιάς, παρόλο τον όρκο που είχε δώσει χρόνια πριν να μην ξαναπροβάλει ποτέ ταινία.

* Τρίτη 21 Νοεμβρίου: "Αντίκες Φίντελμαν". Δραματική ταινία του 2011, που έχει τιμηθεί το 2011 με τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας στα Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ιερουσαλήμ και του Karlovy Vary (σκηνοθεσία Yossi Madmoni). Μετά το θάνατο του συνεταίρου του, ο Γιάκοβ Φίντελμαν ανακαλύπτει ότι το κατάστημα με αντίκες και επισκευές παλαιών αντικειμένων που διατηρεί αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Αυτό τον αναγκάζει να επανασυνδεθεί με το γιο του, ο οποίος του προτείνει να δοθεί το κατάστημα για αντιπαροχή. Ένας νέος μαθητευόμενος, ωστόσο, εκφράζει μια ιδέα που γεννά ελπίδες.

* Τετάρτη 22 Νοεμβρίου: "Κατακλυσμός". Δραματική ταινία, που τιμήθηκε με το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Χάιφας το 2011 και τα βραβεία Κοινού και Καλύτερης Καλλιτεχνικής Επίτευξης στο 52ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη (σκηνοθεσία Guy Nativ). Όλα είναι μπερδεμένα στη ζωή του Γιόνι. Είναι σχεδόν 13 ετών, εξαιρετικά έξυπνος, αλλά όχι ανεπτυγμένος σωματικά. Προσπαθεί να μεγαλώσει γρήγορα, ώστε να φαίνεται νέος άνδρας στην επερχόμενη τελετή ενηλικίωσής του. Οι συμμαθητές του τον παρενοχλούν με την παραμικρή ευκαιρία, ενώ οι γονείς του σχεδόν δε μιλάνε ο ένας στον άλλο, ή επικοινωνούν μέσω του ιδίου. Επιπλέον, ο 17χρονος αυτιστικός αδελφός του, κλεισμένος επί σειρά ετών σε ίδρυμα, επιστρέφει στο σπίτι λίγο πριν την τελετή, γεγονός που συνταράζει τα ασταθή θεμέλια της οικογένειας.

* Πέμπτη 23 Νοεμβρίου: "ΟΡ" ("Θησαυρέ μου"). Δραματική ταινία η οποία έλαβε οκτώ διεθνείς διακρίσεις (σκηνοθεσία Keren Yedaya). Η Ορ κουράζεται πολύ. Είναι 17-18 ετών, φοιτήτρια, εργάζεται τα βράδια σε ρεστοράν, ανακυκλώνει κονσέρβες και μπουκάλια για μετρητά, ενώ προσπαθεί να αποτρέψει τη μητέρα της από το να κάνει πεζοδρόμιο στο Τελ Αβίβ.

* Παρασκευή 24 Νοεμβρίου: "Κανάλι Μπλάουμιλχ": Μια κωμωδία που αποτέλεσε την ισραηλινή υποψηφιότητα για το Βραβείο Golden Globe το 1970 (σκηνοθεσία Efraim Kishon). Ένας παράφρονας μανιακός με το σκάψιμο δραπετεύει από το ψυχιατρείο, κλέβει ένα κομπρεσέρ και αρχίζει να σκάβει σε μια κεντρική αρτηρία του Τελ Αβίβ. Οι δημοτικοί υπάλληλοι και η αστυνομία θεωρούν ότι δουλεύει με εντολή του Δήμου και κάνουν ό,τι μπορούν για να τον βοηθήσουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News