default-image

Πρώτο συμβούλιο απόψε μετά τις... πολύκροτες διαγραφές

Κρήτη
Πρώτο συμβούλιο απόψε μετά τις... πολύκροτες διαγραφές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με πλούσια ατζέντα συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου (στο "μενού" περιλαμβάνεται ακόμα και ένα εκκλησιαστικό θέμα, αυτό της ίδρυσης ενορίας στη Σύλλαμο), όμως η σημερινή είναι από τις συνεδριάσεις εκείνες που το ενδιαφέρον εστιάζεται έξω από την προγραμματισμένη ατζέντα.

Στην αποψινή συνεδρίαση, που θα ξεκινήσει στις 6 παρά 5 το απόγευμα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα όσα θα ειπωθούν ενδεχομένως εκτός ατζέντας, αλλά και στα όσα θα σχολιαστούν σε πηγαδάκια, καθώς επίσης στα πρόσωπα, στις γκριμάτσες, στα βλέμματα και στις ματιές των συμβούλων.

Ο λόγος φυσικά ότι είναι το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο που γίνεται μετά την "θύελλα" με τις διαγραφές δύο συμβούλων της παράταξης Λαμπρινού, της Αθηνάς Σπανάκη-Κοχιαδάκη και του Μανόλη Σαλούστρου. Αυτές καθαυτές οι δύο διαγραφές, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό και ο τρόπος με τον οποίο έγιναν (δηλαδή με έκτακτη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας Λαμπρινού την τελευταία στιγμή και δίχως να δοθεί καν η δυνατότητα στους δύο διαγραφέντες συμβούλους να δώσουν εξηγήσεις ή απαντήσεις στα όσα τους καταλογίστηκαν από συνοδοιπόρους τους, προεξέχοντες συγκεκριμένου "πυρήνα" δημοτικών συμβούλων) έχουν προκαλέσει ποικίλα σχόλια και συζητήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΜΒΑ ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ

Αναμένονται, λοιπόν, με ενδιαφέρον οι αντιδράσεις και το κλίμα στη σημερινή συνεδρίαση, όπου σίγουρα θα υπάρχει ένα "πάγωμα", μια αμηχανία στην ατμόσφαιρα εντός και εκτός αιθούσης.

Μετά την καταιγίδα της Παρασκευής, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από τις δύο διαγραφές κύλησε μέσα στο σαββατοκύριακο σε ήρεμα σχετικά νερά. Μια σιγή ιχθύος γενικώς, που μπορεί όμως να είναι και αυτό που συχνά λέγεται: η ηρεμία μετά από μια καταιγίδα και προ μιας άλλης καταιγίδας!

Το αποψινό Δημοτικό Συμβούλιο αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον όχι μόνο από πλευράς κλίματος και αντιδράσεων, όσο και από πλευράς εξελίξεων. Πέραν των ισχυρών πολιτικών αναταράξεων και της "θύελλας", να μην ξεχνάμε και τις πρακτικές επιπτώσεις της απόφασης διαγραφής. Η παράταξη της "Δύναμης Πολιτών" μετρά πλέον δύο λιγότερους δημοτικούς συμβούλους και άρα η πλειοψηφία της δημοτικής Αρχής κατεβαίνει πλέον στους 27 δημοτικούς συμβούλους, γεγονός που ίσως αποδειχτεί καθοριστικό σε διάφορα θέματα και ψηφοφορίες των Δημοτικών Συμβουλίων από 'δω και πέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ : ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΑΝ ΣΠΑΝΑΚΗ -  ΣΑΛΟΥΣΤΡΟ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Αθηνά Σπανάκη-Κοχιαδάκη και Μανόλης Σαλούστρος πρακτικά είναι πλέον ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι. Δεν έχουν καμία δέσμευση... πειθαρχίας προς την παράταξη της πλειοψηφίας (ίσα-ίσα δηλαδή, μετά την αντιμετώπιση της οποίας έτυχαν). Άρα λειτουργούν και ψηφίζουν τελείως κατά το δοκούν, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη δημοτική Αρχή ίσως σε περιπτώσεις συνεδριάσεων ή ψηφοφοριών όπου θα λείπουν σύμβουλοι της "Δύναμης Πολιτών".

Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται όμως με ενδιαφέρον και από τη σκοπιά των άλλων παρατάξεων, διότι μέσα στα καταιγιστικά τεκταινόμενα της Παρασκευής είχαμε "καρφιά" και βολές που άνοιξαν ή ανοίγουν γενικώς θέματα και σε παρατάξεις της αντιπολίτευσης! Και άρα είναι επόμενο και φυσικό να δοθούν σήμερα απαντήσεις και συνέχεια...

Τι εννοούμε; Μέσα στην όλη ορμητική εμφάνιση αντεπίθεσής του μετά τη διαγραφή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της "KΡHTH ΤV" το βράδυ της Παρασκευής, ο Μανόλης Σαλούστρος άφησε αιχμές κατά του Γρηγόρη Πασπάτη, ότι δεν έχει την πολιτική υπόσταση να εκλεγεί βουλευτής, ούτε το πολιτικό ήθος και την τόλμη, αφού δεν μπόρεσε να σταθεί απέναντι σε ένα μέλος της ομάδας και να του πει «σε διαγράφω», αλλά χρησιμοποιούσε άλλοτε το δημοτικό σύμβουλο της παράταξης "Ενεργοί Πολίτες" Αριστείδη Αθανασάκη και άλλοτε τον Μαρίνο Παττακό για να βάζουν θέμα απουσιών.

Την ίδια ώρα, θέματα σε άλλη παράταξη, αυτή των "Ανοιχτών Οριζόντων", με επικεφαλής τον Γιάννη Κουράκη, άνοιξε η τοποθέτηση του αντιδημάρχου Κώστα Βαρδαβά στη δημοτική ομάδα της "Δύναμης Πολιτών" την Παρασκευή.

Και αυτό γιατί στην τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Διοικητικού-Αθλητισμού δεν παρέλειψε να ρίξει "βέλη" και στην εποχή Κουράκη, όταν ανήκε στη δημοτική παράταξη του πρώην δημάρχου, λέγοντας ότι «δεν έχετε δει άλλες δημοτικές ομάδες για να δείτε πώς τις διοικούσαν. Εδώ είναι δημοκρατία»!

Ο ίδιος βεβαίως δεν κατονόμασε την παράταξη Κουράκη, είναι προφανές όμως πως αναφερόταν σε αυτή, αφού εκεί ανήκε παλαιότερα και άρα το "καρφί" αυτό ανάβει "φωτιές" και στην παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης.

Τι ξεχωρίζει στην ατζέντα

Στα της ημερήσιας διάταξη της αποψινής συνεδρίασης, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται, μεταξύ άλλων, να ανάψει το "πράσινο φως" για να κατατεθεί στην τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων η επικαιροποιημένη πλέον μελέτη με αντικείμενο "Στερέωση και αποκατάσταση του ευθύγραμμου τμήματος Μπέμπο-Αγίου Φραγκίσκου και Ορεκιόνε (oδός Δ. Μποφόρ)».

Η επικαιροποίηση της μελέτης, στην οποία προχώρησε ο Δήμος Ηρακλείου, κρίθηκε αναγκαία μετά την αυτοψία που διενεργήθηκε και τις διαπιστώσεις για επιδείνωση των φθορών και βλαβών που είχαν εντοπιστεί στο τμήμα αυτό των ενετικών τειχών κατά μήκος της Δουκός Μποφόρ. Με την κατάθεσή της στην Εφορία Αρχαιοτήτων θα γίνει το επόμενο βήμα, της ένταξης της αναγκαίας παρέμβασης σε ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου υπάρχει και... εκκλησιαστικό άρωμα, αφού το σώμα καλείται να γνωμοδοτήσει για θέμα για την ίδρυση ενορίας στη Σύλλαμο, κατόπιν αιτήματος δεκάδων κατοίκων. Το σχετικό αίτημα έχει κατατεθεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Συλλάμου, συνοδευόμενο από 50 υπογραφές-αιτήσεις κατοίκων της περιοχής. Το Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Βασιλειών έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά. Υπερψήφισαν η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χρυσούλα Κωστάκη και οι σύμβουλοι Ερμιόνη Μουρζάκη-Ζαμπουλάκη και Ματθαίος Παρασύρης. Διαφοροποιήθηκε, καταψηφίζοντας, ο σύμβουλος Δημήτρης Πλουμάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρακτικά ανάγκη ίδρυσης νέας ενορίας, κάτι μάλιστα, όπως τόνισε, που αν συμβεί, μελλοντικά θα φέρει την απαίτηση για ανέγερση νέου ναού με μέριμνα του Δήμου Ηρακλείου. Μάλιστα, αμφισβήτησε τη μόνιμη κατοικία των 50 κατοίκων που συνυπογράφουν το αίτημα για την ενορία.

Ρεπορτάζ : Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News