default-image

Ευριδίκη: Έκτακτο δελτίο καιρού - πώς επηρεάζεται η Κρήτη

Κρήτη
Ευριδίκη: Έκτακτο δελτίο καιρού - πώς επηρεάζεται η Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο κύμα γενικευμένης κακοκαιρίας με το όνομα «Ευρυδίκη», θα επηρεάσει η χώρα μας από σήμερα Δευτέρα έως και την Παρασκευή.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την πρόβλεψη του meteo.gr:

Την Δευτέρα 13/11, η Ευρυδίκη θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα επηρεάσουν αρχικά την Δυτική και Νότια Ελλάδα, ενώ από το απόγευμα τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και τα Δωδεκάνησα.

Δείτε στους χάρτες πώς θα κινηθεί το χαμηλό βαρομετρικό και οι βροχές τις πρωϊνές και απογευματινές ώρες σήμερα

Την Τρίτη 14/11 ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν μεγάλο μέρος της χώρας, με τα εντονότερα φαινόμενα να αναμένονται σε περιοχές της Πελοποννήσου και αργότερα στη Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία.

Το τριήμερο Τετάρτης-Παρασκευής (14-16/11) διαδοχικές διαταραχές οφειλόμενες σε έντονη αστάθεια στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα προκαλέσουν βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας, αλλά είναι ακόμα αρκετά νωρίς ώστε να υπάρχει σαφέστερη εικόνα των περιοχών που θα επηρεαστούν περισσότερο.

Καλλιάνος: «Κατά ριπάς» θα εκδηλώνονται οι καταιγίδες τη Δευτέρα

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου η εβδομάδα ξεκινά με έντονα καιρικά φαινόμενα, στα ανατολικά και τα νότια, καθώς τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι βροχοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Κατά διαστήματα και κατά τόπους θα εκδηλώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες που ίσως δημιουργήσουν ακόμη και πλημμυρικά φαινόμενα στα τμήματα που θα εκδηλωθούν με ιδιαίτερη ένταση και διάρκεια, αναφέρει ο Γιάννης Καλλιάνος στην πρόγνωσή του, κάνοντας λόγο για καταιγίδες που θα εκδηλώνονται... κατά ριπάς τη Δευτέρα.

Πιο αναλυτικά:

Η εβδομάδα ξεκινά με έντονα φαινόμενα στα ανατολικά και νότια

Η κακοκαιρία θα μας προσεγγίσει από τα νοτιοδυτικά της χώρας και θα κινηθεί μέσα στη μέρα προς τα βορειοανατολικά και ανατολικά τμήματα της επικράτειας. Αναμένονται πολύ ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες και σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Καλό θα ήταν οι καλλιεργητές των περιοχών που βρίσκονται στο εσωτερικό της λευκής καμπύλης να είναι προετοιμασμένοι για πιθανά έντονα φαινόμενα.

Προσοχή στις περιοχές που θα εκδηλωθούν οι ισχυρές καταιγίδες

Όπως θα δείτε στον σχετικό χάρτη, θα υπάρξουν αρκετά τμήματα στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ελλάδας που θα εκδηλωθούν ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες. Ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν στους παρακάτω νομούς η διαμερίσματα:

Από το πρωί της Δευτέρας μέχρι το μεσημέρι

Ανατολικής Αρκαδίας

Βοιωτίας (κοντά στην Αττική)

Κεντρική και νότια Εύβοια

Νότια (κυρίως) και νοτιοδυτική Κρήτη

Από το μεσημέρι της Δευτέρας και έπειτα

Νησιά ανατολικού, από τη Χίο και νοτιότερα

Οι νότιοι άνεμοι που θα πνέουν σε όλο το νησί είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού στην Κρήτη, μέχρι και - τουλάχιστον - μεθαύριο Τετάρτη.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην εφημερίδα  "Νέα Κρήτη" ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, η επικράτηση των νοτιάδων αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα ο υδράργυρος να "σκαρφαλώσει" λίγους βαθμούς παραπάνω.

Προσοχή από το Λιμεναρχείο Ηρακλείου

Για τα έντονα αυτά καιρικά φαινόμενα, που θα επικρατήσουν στη χώρα και αναμένεται να επηρεάσουν και την Κρήτη μάλιστα, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου εξέδωσε ανακοίνωση. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου κάνει λόγο για επιδείνωση του καιρού «από τα ξημερώματα της Δευτέρας (σ.σ. σήμερα 13/11/17) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις». Ειδικότερα, για σήμερα Δευτέρα, αναμένεται να επηρεαστούν «μέχρι το μεσημέρι η ανατολική Πελοπόννησος (κυρίως τα παραθαλάσσια) και πιθανόν το πρωί η νότια Πελοπόννησος, και μέχρι το απόγευμα η ανατολική Στερεά, η Κρήτη και οι Κυκλάδες. Μέχρι το βράδυ αναμένεται να επηρεαστούν τα Δωδεκάνησα και πιθανόν το βορειοανατολικό Αιγαίο, η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη. Τη νύχτα προς την Τρίτη (σ.σ. αύριο 14-11-17) θα επηρεαστεί η Κέρκυρα».

Σύμφωνα πάντα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, κακοκαιρία θα έχουμε μεθαύριο Τετάρτη στο Ιόνιο και κατά διαστήματα, πιθανόν, σε όλες τις ηπειρωτικές περιοχές. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η κακοκαιρία πιθανώς να συνεχιστεί μέχρι τα τέλη της εβδομάδας. «Παρακαλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών στην περιοχή μας να αποφύγουν τη δραστηριοποίησή τους κατά το χρόνο ισχύος των δελτίων της ΕΜΥ και να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας των σκαφών τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News