Ειδήσεις

Τα πιο σπάνια και παλιά γραμματόσημα που "έγραψαν" ιστορία

Δείτε τα πιο σπάνια και μεγάλης ιστορικής αξίας γραμματόσημα της Κρήτης.

Σπάνια και μεγάλης ιστορικής αξίας γραμματόσημα εκτέθηκαν στο Ηράκλειο στο πλαίσιο έκθεσης που οργανώθηκε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Οι Κρητικοί είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά, από σφραγίδες που παραπέμπουν στο παρελθόν της Κρήτης, έως και τη μορφή του Ελευθέριου Βενιζέλου σε γραμματόσημα της εποχής.

Μάλιστα στην Κρήτη υπάρχουν λάτρεις και συλλέκτες που έχουν όχι μόνο μεγάλης ιστορικής, αλλά και οικονομικής αξίας , γραμματόσημα τα οποία δεν έχει συχνά την ευκιαρία να δει το κοινό.

Γραμματόσημα  του 1840 και 1850

Όπως σημείωσε στο neakriti.gr ο γραμματέας τύπου και δημοσίων σχέσεων της Πανελλήνιας ομοσπονδίας σωματείων ταχυδρομικών υπαλλήλων Γιώργος Παπαπανικολάου«τα 120 σταντ ήταν γεμάτα από γραμματόσημα. Τα πιο σπάνια γραμματόσημα ήταν του 1840 και 1850, ενώ τα παλαιότερα από την προγραμματοσημική περίοδο και αφορούσαν κυρίως σφραγίδες. Πάντως όλα είναι μεγάλης ιστορικής και οικονομικής αξίας, αφού και στα γραμματόσημα υπάρχει «χρηματιστήριο».

Σκοπός της έκθεσης ήταν να προβληθεί η ιστορία των Ελληνικών Ταχυδρομείων που λειτούργησαν για πρώτη φορά του 1828 με διάταγμα του Καποδίστρια, αποτέλεσαν την αρχαιότερη επιχείρηση στην Ελλάδα και υπήρξαν «μάρτυρες» πολλών ιστορικών γεγονότων. Όπως σχολιάζει ο κ.Παπανικολάου « για την έκθεση απευθυνθήκαμε σε φιλοτελιστές στο Ηράκλειο, Σητεία και Χανιά με τη βοήθεια πάντα των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Πολλά μάλιστα γραμματόσημα εκτίθενται για πρώτη φορά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντα ο Ελευθέριος Βενιζέλος ως θέμα και υπήξαν γραμματόσημα με τη μορφή του στην έκθεση…».

Πολλοί Κρητικοί, ανάμεσά τους και μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα γραμματόσημα, να κάνουν μια αναδρομή στην ιστορία και να ταξιδέψουν για λίγο σε άλλες εποχές. Εποχές που το γράμμα ήταν από τα λίγα μέσα επικοινωνίας και το γραμματόσημα άφηνε μια ανεξίτηλη "σφραγίδα" στο χρόνο.

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια