Ειδήσεις

Το μήνυμα ζωής ενός νεφροπαθή αθλητή (video)

Ο Μάριος Μαρκόπουλος μιλάει για τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνει, την παράταση ζωής που παίρνει μέρα παρά μέρα και το σωτήριο για τη ζωή του αθλητισμό.

Μέρα παρά μέρα παίρνει παράταση ζωής στο νοσοκομείο, μέρα παρά μέρα ανανεώνει την ελπίδα για ζωή, μέρα παρά μέρα βρίσκεται στο νοσοκομείο για αιμοκάθαρση.

Ο λόγος για τον κ. Μάριο Μαρκόπουλο, ένα νεφροπαθή αθλητή, που παρά την περιπέτεια της υγείας του, η οποία ξεκίνησε όταν ο ίδιος ήταν - περίπου - 16 ετών, δεν έχει χάσει τη δύναμή του.

Όπως ο ίδιος ανέφερε στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα» και τη δημοσιογράφο, Νικολέτα Σφακιανάκη, «Η θεραπεία της αιμοκάθαρσης είναι όντως παράταση ζωής: Αν δεν πας μία μόνο ημέρα στο νοσοκομείο, υπάρχει επιδείνωση της υγείας, που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στο θάνατο».

Παρά το πρόβλημα της υγείας του, όμως, ο κ. Μαρκόπουλος, δεν έχει χάσει την ελπίδα του. Σήμερα, έχει βρει την ψυχική δύναμη και η ασθένειά του, έχει γίνει πλέον μέρος της ζωής του, με τη διαδικασία της αιμοκάρθασης να έχει γίνει μέρος της καθημερινής του ρουτίνας , όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:

«1.100 στη λίστα αναμονής για ένα νεφρικό μόσχευμα»

Πάνω από 1.000 Έλληνες βρίσκονται στη λίστα αναμονής για ένα μόσχευμα νεφρού, με τον κ. Μαρκόπουλο να τονίζει ότι «Η λίστα θα μπορούσε να είναι μηδενική, όπως στην Ισπανία και την Κροατία, όπου οι δότες είναι περίπου 35 ανά εκατομμύριο πληθυσμού».

Ο μόνος τρόπος για να μηδενιστεί η λίστα είναι μέσω της ενημέρωσης: «Δε φοβάται κάτι ο Έλληνας, απλώς δεν έχει καλή ενημέρωση.

Σύμφωνα με την τελευταία νομοθεσία είμαστε όλοι εν δυνάμει δωρητές οργάνων, όμως η τελική απόφαση λαμβάνεται από την οικογένεια, γι' αυτό και καλώ όλους να πληροφορηθούν για τη δωρεά οργάνων και έπειτα να το συζητήσουν με την οικογένειά τους.

Είναι πολύ πιο πιθανό να χρειαστούμε να λάβουμε κάποιο μόσχευμα από το να κληθούμε να δώσουμε.», τονίζει ο κ. Μαρκόπουλος.

Μηνύματα αισιοδοξίας

Μηνύματα αισιοδοξίας, αλλά και ελπίδας κατάφερε να «περάσει» ο νεφροπαθής αθλητής αναφέροντας ότι «Η ζωή συνεχίζεται, πρέπει να τη δεχόμαστε έτσι όπως είναι και να ζούμε την κάθε στιγμή».

Όπως δήλωσε στη Νικολέτα Σφακιανάκη, στην αρχή έπαθε ένα μικρό σοκ, όμως ο αθλητισμός τον βοήθησε τόσο ψυχικά, όσο και στη βελτίωση της θεραπείας του.

Επιμέλεια: Μαρία- Ελένη Νικηφόρου

Σχόλια