default-image

Η πιο συμφέρουσα λύση για να ζεστάνουμε το σπίτι μας

Κρήτη
Η πιο συμφέρουσα λύση για να ζεστάνουμε το σπίτι μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αντλία θερμότητας, σε σχέση πάντα με το κόστος θέρμανσης όλων των άλλων μέσων και μεθόδων θέρμανσης, παραμένει και για τη φετινή χρονιά ως η καλύτερη και πιο συμφέρουσα λύση για να ζεστάνουμε τα νοικοκυριά μας.

Αυτό διευκρινίζει στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο μηχανολόγος, καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Αιολικής Ενέργειας, Δημήτρης Χρηστάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι πάντα τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχει η ίδια η αγορά, η οποία δείχνει ότι το πετρέλαιο είναι απλησίαστο για τον περισσότερο κόσμο, ενώ η χρησιμοποίηση των ηλεκτρικών συσκευών φαίνεται πως είναι η πιο ακριβή λύση για τα σπίτια μας. Αλλά η αντλία θερμότητας, ιδιαίτερα αν την είχαμε τοποθετήσει από την αρχή που χτίζαμε το σπίτι μας, αποτελεί την ιδανικότερη λύση, τόσο οικονομικά όσο και ως μέθοδος εκμετάλλευσης της θερμοκρασίας του εξωτερικού περιβάλλοντος και της γεωθερμίας.

«Η αγορά είναι αυτή που ρυθμίζει τα πάντα. Και αυτό που θα έλεγα ως μια γενική αρχή είναι ότι, για επενδύσεις που κάνουμε όπως είναι η κατοικία, θα πρέπει να βλέπει κανείς διαχρονικές αξίες. Και το διαχρονικό στην κατοικία είναι η βιοκλιματική αρχιτεκτονική», τονίζει στην εφημερίδα μας ο Δημήτρης Χρηστάκης. «Θα πρέπει δηλαδή να προσανατολίσεις το σπίτι έτσι ώστε να έχεις τις λιγότερες απώλειες και τα μεγαλύτερα κέρδη από τον ήλιο και από τον άνεμο. Το να ξεχνάς τέτοιες αρχές είναι "θανατηφόρο"...».

Το καλύτερο, βέβαια, θα ήταν από την αρχή κατασκευής του σπιτιού να είχαμε εγκαταστήσει μια αντλία θερμότητας, που προφανώς και διαχρονικά αποτελεί την πιο συμφέρουμε λύση.

«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Θα πρέπει δηλαδή κανείς, όταν χτίζει το σπίτι του ή όταν έχει τη δυνατότητα να κάνει αυτά που έχουν εξαγγελθεί κατά καιρούς με θερμομονώσεις και θερμοπροσόψεις κ.λπ., να φροντίσει να μην έχει μεγάλες απώλειες. Αν στη συνέχεια διαπιστώσει ότι έχει απώλειες, τα πράγματα είναι δύσκολα...», λέει ο κ. Χρηστάκης και φέρνει και στο σημείο αυτό το εξής παράδειγμα: «Αν κρυώνεις, πιο συμφέρουσα λύση είναι να σκεπαστείς με μια κουβέρτα και να ντυθείς ζεστά απ' ό,τι να κάψεις πετρέλαιο. Όλα αυτά για μας που είμαστε κάποιας ηλικίας είναι θέματα που τα έχουμε λυμένα. Γιατί ζήσαμε χωρίς θερμάνσεις και μπορούμε να ξαναγυρίσουμε εκεί. Οι νέες γενιές όμως, που έχουν μεγαλώσει με θέρμανση, είναι λίγο δύσκολο να πειστούν ότι πρέπει να προσαρμοστούν σε μια κατάσταση που είναι πιο δύσκολη...».

Η αντλία θερμότητας

«Το τέλειο για ένα σπίτι είναι καλή θερμομόνωση και μια αντλία θερμότητας», όπως ξεκαθαρίζει ο γνωστός μηχανολόγος, καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης, Δημήτρης Χρηστάκης. «Αυτός ο συνδυασμός θα σου εξασφαλίσει μια πολύ χαμηλή κατανάλωση. Υπάρχουν και τρόποι να βάλεις αντλία θερμότητας εκ των υστέρων, χωρίς ιδιαίτερα ψηλό κόστος απ' ό,τι αν την έβαζες από την αρχή. Αλλά το καλύτερο είναι ασφαλώς από την αρχή...».

Όπως εξηγεί, εξάλλου, η αντλία θερμότητας φέρνει μέσα στο σπίτι τη θερμότητα του εξωτερικού περιβάλλοντος στη διάρκεια του χειμώνα, ενώ λειτουργεί ανάλογα και για τη δροσιά το καλοκαίρι, καίγοντας ηλεκτρική ενέργεια. Υπάρχει και η αντλία εκείνη που συνδέεται με το έδαφος και στηρίζεται στη λεγόμενη γεωθερμία, αντλώντας από τη γη τη θερμοκρασία που υπάρχει και που το καλοκαίρι είναι χαμηλότερη σε σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον και το χειμώνα υψηλότερη.

Ενεργειακά τζάκια

Οικολογική και οικονομική θέρμανση

Ο Δημήτρης Χρηστάκης προτείνει όμως και τη λύση των τζακιών, αρκεί αυτά να είναι ενεργειακά. Και με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούνται ξύλα δικά μας, όχι εισαγόμενα που δεν έχουν την ποιότητα των δικών μας και χάνεται και συνάλλαγμα, και ακόμα καλύτερα όταν χρησιμοποιείται ως καύσιμη ύλη το πέλετ.

«Τα ξύλα είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας αν υπάρχει μια λελογισμένη χρήση και αν υπάρχει αναδάσωση. Άμα πηγαίνεις και κόβεις δάση, καταστρέφεις τον κόσμο. Σε άλλες χώρες βέβαια, που έχουν μια πιο λογική πολιτική, κόβουν ξύλα που συνεχώς ανανεώνουν. Εμείς εδώ έχουμε ξύλα από τα κλαδέματα των ελιών, που είναι καλά, αλλά δε φτάνουν. Και κάνουμε και εισαγωγές, κάτι που είναι πρόβλημα λόγω του συναλλάγματος που χάνουμε. Τα λεφτά αυτά είναι τα λεφτά του Έλληνα. Το να κάνουμε εισαγωγές ξύλων για να τα καίμε στα τζάκια δεν είναι και η καλύτερη λύση», όπως επισημαίνει.

Για την πυρήνα ο ίδιος επισημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν είναι φτηνή ύλη για καύση, ενώ έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια και κρούσματα ελλείψεων στην αγορά, οπότε και χρειάστηκε να γίνουν εισαγωγές πυρήνας από άλλες χώρες για να καλυφθούν οι ανάγκες μας, κυρίως λόγω της μεγάλης κατανάλωσης που γίνεται στους φούρνους. «Σαν καύσιμο με τη, θερμογόνο δύναμη που έχει και με την τιμή που έχει στην αγορά, δεν είναι καθόλου φτηνή», υπογραμμίζει ο κ. Χρηστάκης, και καταλήγει λέγοντας ότι ναι μεν η πιο «εύκολη» λύση για να ζεσταθούμε παραμένει η λύση του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά από την άλλη τονίζει ότι αυτός ο τρόπος θέρμανσης στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ξεπερασμένος προ πολλού.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News