default-image

Όλες οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα

Κρήτη
Όλες οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία προς μία τις λύσεις τις οποίες έρχεται να προσφέρει στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων ο νέος νόμος που ψηφίστηκε παρουσίασε χθες από το Ηράκλειο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης ήταν κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης με θέμα "Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος - Προοπτική και ζητήματα εφαρμογής του νέου νόμου", που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ηράκλειο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ/ΤΑΚ (Πρεβελάκη & Γρεβενών), λίγο μετά τις 7 το απόγευμα.

Μια εκδήλωση την οποία, μετά την ψήφιση και δημοσίευση του νέου νόμου για "τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος", η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας-Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, ανταποκρινόμενη στην ανάγκη άμεσης και έγκυρης ενημέρωσης για τους μηχανικούς και τους πολίτες της ανατολικής Κρήτης, διοργάνωσε με δική της πρωτοβουλία.

Λίγο πριν την εκδήλωση, ο κ. Σταθάκης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV", στο πλαίσιο της οποίας τόνισε ότι «ο νόμος αυτός κάνει τρία πράγματα: Πρώτον, τακτοποιεί το θέμα των αυθαιρέτων, εισάγοντας όμως για πρώτη φορά και κοινωνικά κριτήρια, όπως και μικρότερα πρόστιμα. Το δεύτερο που έρχεται να κάνει είναι ότι απλοποιεί τις διαδικασίες αδειοδότησης των νέων κτηρίων, διαχωρίζοντας την αδειοδότηση από τον έλεγχο.

Οι πολεοδομίες θα δίνουν τις άδειες για τα κτίσματα από τούδε και στο εξής αλλά θα ελέγχονται σε επίπεδο Περιφέρειας πλέον, καθώς εκεί θα είναι πλέον ο ελεγκτικός μηχανισμός, σε μια προσπάθεια να εκλείψει η παθογένεια που υπήρχε. Ταυτόχρονα ο έλεγχος διαχέεται στα διάφορα στάδια κατασκευής μιας οικοδομής στους ιδιώτες πολιτικούς μηχανικούς, που είναι όμως στο μητρώο ελεγκτών. Το τρίτο που κάνει ο νέος νόμος είναι ότι τα νέα πρόστιμα είναι πολύ υψηλά, σε μια προσπάθεια να αποθαρρυνθεί η επέκταση του φαινομένου».

Πού πάνε τα χρήματα

Στην ερώτηση σχετικά με την υπηρεσία ελέγχου και το πώς αυτή θα στελεχωθεί, θέμα στο οποίο παρουσιάζονται κενά, ο κ. Σταθάκης είπε: «Το περιφερειακό Παρατηρητήριο το οποίο θα κάνει τον έλεγχο όντως θα χρειαστεί μια μεθοδική προσέλκυση προσωπικού. Αυτό λοιπόν θα γίνει με δύο τρόπους: με μετατάξεις εντός του δημόσιου συστήματος και με νέες προσλήψεις». Σε σχέση δε με τους πόρους που θα δοθούν για τη δράση της υπηρεσίας, «το 25% από τα πρόστιμα θα πηγαίνει σε αυτήν την υπηρεσία», ξεκαθάρισε ο κ. Σταθάκης, σημειώνοντας παράλληλα πως, όσο η υπηρεσία θα αναπτύσσεται, θα βρίσκονται και όλοι οι απαραίτητοι πόροι προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει.

Στο μεγάλο ερώτημα, ωστόσο, αναφορικά με το πού θα πηγαίνουν τα υπόλοιπα χρήματα που θα μπουν στα ταμεία μετά την τακτοποίηση αυθαιρέτων, ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι «το άλλο 25% θα πηγαίνει στο Δήμο και το 50% θα πηγαίνει στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου και στο Πράσινο Ταμείο». Άρα, όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης, οι αποδέκτες των χρημάτων θα είναι τέσσερις.

Στη Λότζια

Τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη υποδέχτηκε στο γραφείο του, στη Λότζια, ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, χθες το απόγευμα. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ νομού Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης και η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Δημοτικής Περιουσίας Στέλλα Αρχοντάκη. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε, κυρίως, ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα, για τον οποίο από πλευράς δημοτικής Αρχής έγιναν στον υπουργό ορισμένες προτάσεις.

Μεταξύ άλλων προτάθηκε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να ενταχθούν στο νέο νόμο, ανεξαρτήτως εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίας (ως κάτοχοι ή νομείς). Επίσης προτάθηκε τα πρόστιμα διατήρησης και ανέγερσης που έχουν επιβληθεί έως τις 3/11/2017 (ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου) να βεβαιωθούν με την αναλογία που είχαν έως τότε (50% στους Δήμους και 50% στο Πράσινο Ταμείο) και όχι με την καινούργια (25% στους Δήμους, 25% στο Παρατηρητήριο και 50% στο Πράσινο Ταμείο). Ακόμη, στις προτάσεις της δημοτικής Αρχής είναι να ενισχυθεί η στελέχωση των υπηρεσιών δόμησης, καθώς και να χρηματοδοτηθεί η σύνταξη στατικών μελετών για τις σχολικές μονάδες. Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και ο υπουργός τόνισε ότι οι προτάσεις του Δήμου Ηρακλείου είναι προς τη θετική κατεύθυνση και θα εξεταστούν.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ "ΑΓΚΑΘΙ"

Καμία λύση για τις εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες

Στο μεγάλο "αγκάθι" τώρα, τις εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες, για το οποίο, όπως ισχυρίζονται οι οικιστές, δεν έχει δοθεί οριστική και επί της ουσίας λύση, ο κ. Σταθάκης απάντησε σχετικά πως «σε αυτό έχουν απόλυτο δίκιο», καθώς, όπως είπε, «το πρόβλημα είναι ότι το θέμα αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί, διότι ένα νομοσχέδιο για τη χωροταξία ή την πολεοδομία δεν μπορεί να εμπλακεί σε θέματα που ανήκουν στον αστικό κώδικα και σε θέματα ιδιοκτησίας. Ήταν αδύνατο να βρεθεί λύση. Εξαντλήσαμε όλες τις νομικές δυνατότητες που υπήρχαν. Έγιναν όλες οι απαραίτητες διαβουλεύσεις. Η απάντηση ήταν κατηγορηματικά αρνητική. Οποιαδήποτε εμπλοκή μας με τα ιδιοκτησιακά θα οδηγούσε στην πτώση του νομοσχεδίου, κάτι το οποίο κανείς δε θα ήθελε. Άρα ναι μεν οι άνθρωποι αυτοί έχουν δίκιο - υπάρχουν όντως προβλήματα που είναι δύσκολο να επιλυθούν στο ιδιοκτησιακό - από την άλλη, όμως, δεν υπήρχε καμία νομική δυνατότητα να αγγίξουμε το ιδιοκτησιακό όπως προβλέπεται από το νομικό μας σύστημα».

Μετά την ομιλία του υπουργού ακολούθησε συζήτηση για θέματα εφαρμογής του νέου νόμου με εκπροσώπους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να επισημανθούν ζητήματα, τυχόν προβλήματα και ορθές πρακτικές που αφορούν στην εφαρμογή του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News