default-image

Μπαζωμένα ρέματα & αυθαιρεσίες κωλύουν την Πολ. Προστασία

Κρήτη
Μπαζωμένα ρέματα & αυθαιρεσίες κωλύουν την Πολ. Προστασία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μπαζωμένα ρέματα, νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, αλλά και στην έλλειψη πιστώσεων ακόμη κι όταν πρόκειται για περιοχές που χαρακτηρίζονται ως πλημμυρόπληκτες, σκοντάφτει ο σχεδιασμός για την πολιτική προστασία στα Χανιά, γεγονός που αναδείχτηκε με δραματικό τρόπο στα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα.

Τραγικά κενά και παραλογισμούς έφερε στο φως η χθεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού νομαρχιακού οργάνου για την πολιτική προστασία. Διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων, είναι ότι οι αρχές καλούνται με μηδενικά κονδύλια να διαχειριστούν ένα σύστημα με γραφειοκρατικά εμπόδια, με νόμους που αναιρεί ο ένας τον άλλο και τους πολίτες να νομιμοποιούνται να αυθαιρετούν.

Στις πενιχρές πιστώσεις που διατίθενται για την πολιτική προστασία στάθηκε στην τοποθέτηση του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης ο οποίος υπογράμμισε πως «όταν τα χρήματα είναι ελάχιστα, έτσι κι αλλιώς οι δήμοι και η αντιπεριφέρεια δεν μπορούν να κάνουν αυτά που πρέπει, δηλαδή οριοθετήσεις ρεμάτων, καθαρισμούς και παρεμβάσεις».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι παρούσες συνθήκες επιβάλλουν τη συνεργασία γιατί μόνο μέσα από αυτή είναι εφικτό να τεθούν προτεραιότητες.  Προϋπόθεση όμως είναι η αύξηση των κονδυλίων για την πολιτική προστασία.

Αυθαιρετούχοι ζητούν αποζημίωση

Όσο δε για τις περίφημες καταπατήσεις ρεμάτων σε επίπεδο Χανίων, οι αυθαιρετούχοι ζητούν τώρα και αποζημίωση για τις καταστροφές που υπέστησαν αφού τα κτίσματα τους, είτε πρόκειται για κατοικίες είτε για τουριστικές επιχειρήσεις, έχουν πλέον νομιμοποιηθεί. Για τραγικές παρεμβάσεις στα χρόνια της έντονης οικιστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων σημειώνοντας ότι οι κρατικές υπηρεσίες οι οποίες είχαν τότε την αρμοδιότητα δεν παρενέβησαν.

«Έχουν πλέον νομιμοποιηθεί όλα. Με τους τελευταίου νόμους, ακόμη και κραυγαλέες αυθαιρεσίες, ακόμη και αν κάποιος έχει κλείσει ένα ρέμα χτίζοντας επάνω ένα ξενοδοχείο , δεν θεωρείται παράνομος. Κι έτσι τώρα αυτοί που έχουν κάνει τις παρανομίες,  φέρνουν ένα έγγραφο το οποίο αναφέρει ότι για σαράντα χρόνια το αυθαίρετο είναι νόμιμο και ζητούν αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν» είπε ο κ. Βουλγαράκης περιγράφοντας μια άνευ προηγουμένου κατάσταση.

Ο ίδιος εξέφρασε την αγανάκτηση για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει προχωρήσει σε οριοθετήσεις ρεμάτων, δεν έχει ολοκληρώσει τον πολεοδομικό και χωροταξικό  σχεδιασμό, δεν διαθέτει κτηματολόγιο και κανένα εργαλείο από αυτά που θα μπορούσαν να προστατεύσουν τον πολίτη.

Στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συντονιστικού Οργάνου επισημάνθηκε ότι τραγικές συμπεριφορές πολιτών, οδηγούν μοιραία σε καταστροφές. Επιχειρηματίες, αγρότες, ακόμα και μελισσοκόμοι λειτουργούν αυθαίρετα αγνοώντας και αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεων τους.

Παράνομες ενέργειες

Τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων όσο και ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, μίλησαν για παράνομες ενέργειες στο περιβάλλον. Αγρότες φυτεύουν δέντρα σε ρέματα και επιπλέον απορρίπτουν τα υπολείμματα καλλιεργειών μέσα σε αυτά εμποδίζοντας τη φυσική ροή του νερού. Ακόμα και ελαστικά αυτοκινήτων που οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν για την τοποθέτηση των κιβωτίων των μελισσών, βρίσκονται πεταμένα σε κοίτες ποταμών.

Ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης κ. Γιάννης Μαραγκάκης  υπογράμμισε ότι η συμπεριφορά των πολιτών προκύπτει από την παιδεία τους. «Έχω δει να μπαζώνονται ρέματα , να ξεμπαζώνονται και να ξαναμπαζώνονται . Αυτό σημαίνει ότι και οι πολίτες έχουν ευθύνη. Επίσης διαπιστώνουμε ότι πετάνε τα υπολείμματα καλλιεργειών δίπλα σε ρυάκια ή σε ποτάμια. Λογικό είναι ότι αυτά στη συνέχεια θα φράξουν το ποτάμι».

Φραγμούς από το κράτος

Όσο για τις δυνατότητες των δήμων να θωρακίσουν τις περιοχές ευθύνης τους, αφενός δε λαμβάνουν κονδύλια για την πολιτική προστασία και αφ' εταίρου όταν επιχειρούν με ίδιους πόρους να αποκαταστήσουν ζημιές που προκλήθηκαν από πλημμύρες, όπως στην περίπτωση του δήμου Πλατανιά, το κράτος βάζει φραγμούς με το αιτιολογικό ότι απαιτούνται οι τυπικές διαδικασίες των ηλεκτρονικών διαγωνισμών.

«Κάναμε μια ανάθεση 170.000 ευρώ για άμεσα έργα και διαπίστωσα ότι η εποπτεύουσα αρχή που είναι η αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης , δεν μας επιτρέπει να προχωρήσουμε με την επείγουσα διαδικασία όπως ομόφωνα αποφάσισε η οικονομική επιτροπή του δήμου, αλλά θα πρέπει να ακολουθήσουμε διαδικασίες ηλεκτρονικού διαγωνισμού. Άρα ποιος ο λόγος της έκτακτης ανάγκης» υπογράμμισε εμφανώς ενοχλημένος, ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης.

Ενδεικτικό δε του απόλυτου παραλογισμού που επικρατεί και στο θέμα των αρμοδιοτήτων, είναι το γεγονός ότι η  δημοτική αρχή Πλατανιά , οδηγήθηκε στα δικαστήρια κατηγορούμενη για πειθαρχικό παράπτωμα , επειδή προχώρησε στον καθαρισμό του  ποταμού Κερίτη.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News