Ειδήσεις

Barham - Kavyar: Χωρίς γονείς στην Κρήτη, βοηθάμε τα παιδιά

Έμπρακτα εκφράζει την αλληλεγγύη της στα παιδιά πρόσφυγες του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Παιδιών στα Ανώγεια η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου.

Έμπρακτα εκφράζει την αλληλεγγύη της στα παιδιά πρόσφυγες του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Παιδιών στα Ανώγεια η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου.

Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί του Ρεθύμνου με συμπόνια και γνήσιο ενδιαφέρον προς τους συνανθρώπους μας πήραν την πρωτοβουλία για συλλογή ειδών ρουχισμού και υποδημάτων.

Δείτε την ανακοίνωση τους:

O Barham και ο Kavyar, είναι δύο ανήλικα αγόρια από το Ιράκ που έφυγαν από τη πατρίδα τους χωρίς συνοδεία, με προορισμό κάποια χώρα της Βόρειας Ευρώπης. Στις 20 Σεπτέμβρη μαζί με άλλους 42 πρόσφυγες ναυάγησαν στα Παξιμάδια, νότια του Ρεθύμνου, γλυτώνοντας από τύχη τον πνιγμό. Αφού για αρκετές μέρες κρατήθηκαν στο Λιμεναρχείο και το Αστυνομικό Τμήμα Ρεθύμνου, τελικά, μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στα Ανώγεια. Εκεί βρέθηκαν με άλλα παιδιά με παρόμοιες ιστορίες. Ανήλικα αγόρια που άφησαν μόνα τους τη πατρίδα τους ή που στο ταξίδι οι γονείς τους «χάθηκαν».

Απευθύνουμε μια πρόσκληση αλληλεγγύης σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, αλλά και σε όλη την τοπική κοινωνία για τα παιδιά πρόσφυγες που βιώνουν την οδύνη του πολέμου και του ξεριζωμού. Στα παιδιά αυτά, οφείλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας.

Συγκεκριμένα καλούμε τους συναδέλφους σε συνεργασία με τους μαθητές/τριες τους να συλλέξουν κάποια από τα παρακάτω είδη:

Είδος - Μέγεθος

Παντελόνια: Medium, Large

Μπλούζες: Small, Medium, Large

Μπουφάν - Ζακέτες: Medium, Large

Κάλτσες: Medium, Large

Εσώρουχα: Medium, Large

Παπούτσια: 41, 42, 43, 44

Παντόφλες: 41, 42, 43, 44

Τα είδη θα συλλεχθούν για τις ανάγκες των ανήλικων προσφύγων που βρίσκονται στο «Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Ανωγείων».

Οι συνάδελφοι και οι μαθητές τους μπορούν να μαζέψουν όσα από τα παραπάνω είδη έχουν ήδη στο σπίτι τους και δεν τα χρησιμοποιούν (πχ. μπουφάν, μπλούζες κλπ.) αρκεί να είναι σε καλή κατάσταση και φρεσκοπλυμένα. Ειδικά τα εσώρουχα και τα παπούτσια χρειάζεται να είναι καινούρια.

Για τον καλύτερο συντονισμό της συλλογής, καλό είναι κάθε σχολείο να ορίσει έναν υπεύθυνο που θα αναλάβει να συλλέξει τα είδη. Η παράδοση των ειδών θα γίνει την εβδομάδα από Δευτέρα 20/11 έως και Παρασκευή 25/11, στο Στέκι των Καθηγητών κατά τις ώρες λειτουργίας του (7-10 μ.μ.). Τα είδη θα παραδίδονται στον υπεύθυνο για τη συλλογή. Μόνο τα είδη του παραπάνω πίνακα και στην κατάσταση που περιγράφεται θα γίνονται δεκτά.

Παράλληλα οι εκπαιδευτικές προεκτάσεις της δράσης είναι σημαντικές. Το διάστημα που θα τρέχει η δράση, είναι μια ευκαιρία για τους εκπαιδευτικούς να την αξιοποιήσουν ως αφόρμηση για να συζητήσουν για τις αιτίες και τις συνέπειες του ξεριζωμού των προσφύγων. Προπαντός όμως είναι μια ευκαιρία να καλλιεργηθεί στους μαθητές η ενσυναίσθηση, το αίσθημα προσφοράς σε αυτόν που έχει ανάγκη, η αλληλεγγύη.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Δέσποινα Νικολάου (6932400754)

Τσαγλιώτης Γιώργος (6934029480)

Σχόλια