default-image

Στην «Απαγορευμένη Πόλη»... δεν απαγορεύεται η είσοδος

Κόσμος
Στην «Απαγορευμένη Πόλη»... δεν απαγορεύεται η είσοδος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχει ένα σημείο στο Πεκίνο, η… «Απαγορευμένη Πόλη», στην οποία όμως επιτρέπεται η είσοδος και μάλιστα είναι από τα διασημότερα μνημεία παγκοσμίως που καθημερινά προσελκύει πλήθος κόσμου.

Πρόκειται για την πόλη - ανάκτορο των αυτοκρατόρων της Κίνας, η οποία συμβολίζει τον αυτοκράτορα ως γιο του ουρανού. Βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης του Πεκίνου, την οποία οι Δυτικοί αποκαλούσαν «Ταταρική Πόλη». Κάποτε ήταν κινεζικό αυτοκρατορικό παλάτι, τώρα όμως λειτουργεί ως δημόσιο μουσείο, γνωστό ως το «Παλάτι Μουσείο» με μεγάλη συλλογή κινέζικης τέχνης. Λέγεται και αλλιώς «Αυτοκρατορική Πόλη».

Η ιστορία της Απαγορευμένης Πόλης

Η Αυτοκρατορική Πόλη οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1406 και 1420 από τον τρίτο αυτοκράτορα της δυναστείας των Μινγκ Γιονγκ - Λο (Yong - Lo, βασ. 1403 - 1424), επισκευάστηκε τον 16ο αιώνα, ενώ ανακατασκευάστηκε και αναστηλώθηκε με μεγάλες προσθήκες από τον 17ο μέχρι τον 19ο αιώνα. Καταλαμβάνει χώρο με πλευρές 961 μέτρα από βορρά προς νότο και 753 μέτρα από ανατολάς προς δυσμάς.

Η Αυτοκρατορική Πόλη χτίστηκε από διακόσιες χιλιάδες εργάτες μέσα σε δεκαέξι χρόνια, καλύπτει μια επιφάνεια περίπου επτά τετραγωνικών χιλιομέτρων και περιβάλλεται από ένα πανύψηλο τείχος με πύλες ύψους δέκα μέτρων, έχοντας τριγύρω μια τάφρο πλάτους 52 μέτρων.

Χαριτολογώντας, λέγεται ότι έχει 9.999 ½ δωμάτια, καθόσον 10.000 δωμάτια έχει μόνο ο ουρανός; Στην πραγματικότητα έχει οκτακόσια κτίρια και 8.706 αίθουσες. Εκεί ζούσαν εννιά χιλιάδες παλλακίδες και εκατό χιλιάδες ευνούχοι.

Η οικοδόμηση της Αυτοκρατορικής Πόλης με αυστηρά γεωμαντικούς κανόνες, η ρυθμική διευθέτηση των κτιρίων της, η ομοιομορφία της αρχιτεκτονικής και η χρωματική ποικιλία, με λευκό στους εξώστες, το κόκκινο στους τοίχους και το κίτρινο στα εφυαλωμένα κεραμίδια, συνθέτουν ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό σύνολο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News