Ειδήσεις

Καλάσνικοφ: Ο “πατέρας” του πιο διάσημου όπλου

Σαν σήμερα, 10 Νοεμβρίου, γεννήθηκε ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ που θέλησε να γίνει ποιητής αλλά υπήρξε "πατέρας" του πιο διάσημου όπλου

Σαν σήμερα, 10 Νοεμβρίου, γεννήθηκε ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ και πέθανε ο σπουδαίος ποιητής Αρθούρος Ρεμπό.

Δείτε δύο από τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τη σημερινή ημέρα.

Καλάσνικοφ: Ο "πατέρας" του πιο διάσημου όπλου

Σαν σήμερα, στις 10 Νοεμβρίου του 1919, έρχεται στη ζωή ο Ρώσος σχεδιαστής όπλων Μιχαήλ Καλάσνικοφ, ο οποίος ήταν ο εμπνευστής και δημιουργός του ομώνυμου όπλου (ΑΚ-47).

Σε ηλικία 11 ετών, η οικογένειά του εξορίζεται στη Σιβηρία και ο μικρός Μιχαήλ, που είχε όνειρο να γίνει ποιητής, συμβιβάζεται με τη σκληρή πραγματικότητα της εξορίας. Από μικρή ηλικία αρχίζει να χρησιμοποιεί το όπλο του πατέρα του για το κυνήγι. Εκεί, στη Σιβηρία, γεννήθηκε η μεγάλη του αγάπη για τα όπλα. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου πήρε μέρος σε αρκετές μάχες.

Τον Οκτώβριο του 1941 συμμετέχει στη μάχη του Μπριάνσκ, στην οποία τραυματίζεται. Κατά τη νοσηλεία του, άκουσε πολλούς συμπολεμιστές του να παραπονιούνται για την ποιότητα των σοβιετικών όπλων. Σκέφτηκε λοιπόν να σχεδιάσει ένα αξιόπιστο όπλο που να μην έχει να ζηλέψει σε τίποτα με τα αντίστοιχα μεγέθους όπλα των Γερμανών.

Το 1947 παρουσιάζει ένα αυτόματο τυφέκιο, το οποίο εντυπωσίασε τους πάντες με την αντοχή του, τον απλό χειρισμό του, την ισχύ του και τη χαμηλή τιμή του.

Το 1949 υιοθετείται από το σοβιετικό στρατό. Το επίσημο όνομα του όπλου, ΑΚ-47, προέκυψε από τα αρχικά του "Αφτομάτ Καλασνικόβα" που σημαίνουν "το αυτόματο του Καλάσνικοφ", συνοδευόμενα από τον αριθμό 47, επειδή η κατασκευή του ξεκίνησε το 1947.

Γρήγορα, το καλάσνικοφ γίνεται το πιο διάσημο όπλο στον κόσμο, καθώς χρησιμοποιείται τόσο από τακτικές στρατιωτικές μονάδες, όσο και από αντάρτες απελευθερωτικών κινημάτων, αλλά και από απλές συμμορίες ποινικών.

Το 1953 ο Καλάσνικοφ γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης και τα επόμενα χρόνια εκλέγεται επανειλημμένως βουλευτής του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.

Καθ' όλη τη διάρκεια του μακρού βίου του τιμήθηκε με πληθώρα διακρίσεων, ενώ μεταξύ άλλων αναγορεύτηκε σε διδάκτορα τεχνικών επιστημών, αν και αυτοδίδακτος. Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ πέθανε στις 23 Δεκεμβρίου του 2013, σε ηλικία 94 ετών.

Το τέλος του "καταραμένου" ποιητή Αρθούρου Ρεμπό

Σαν σήμερα, το 1891, πεθαίνει ο "καταραμένος" Γάλλος ποιητής Ζαν Νικολά Αρτίρ Ρεμπό, γνωστός ευρέως ως Αρτίρ (Αρθούρος) Ρεμπό. Θεωρείται ως ένας από τους πιο σπουδαίους εκπροσώπους του κινήματος του Συμβολισμού, με τεράστια επίδραση στη μοντέρνα ποίηση, παρά το ότι εγκατέλειψε για πάντα τη λογοτεχνία σε ηλικία μόλις 20 ετών!

Τα γνωστότερα έργα του είναι αναμφίβολα τα "Μια εποχή στην Κόλαση" και "Εκλάμψεις". Το "Μια εποχή στην Κόλαση" ήταν μάλιστα το μοναδικό του έργο που δημοσιεύτηκε κατόπιν δικών του ενεργειών.

Σημειώνεται ότι μεγάλο μέρος των ποιημάτων του Ρεμπό δημοσιεύτηκε εν αγνοία του, ή χωρίς τη συγκατάθεσή του. Πέθανε στις 10 Νοεμβρίου του 1891 σε ηλικία 37 ετών, καταπονημένος από χρόνια προβλήματα υγείας.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια