default-image

Ηράκλειο: Ο… Άγιος Μαρτίνος εμφανίστηκε πάνω στο άλογό του

Κρήτη
Ηράκλειο: Ο… Άγιος Μαρτίνος εμφανίστηκε πάνω στο άλογό του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την εμφάνισή του στους δρόμους του Ηρακλείου έκανε ο…Άγιος Μαρτίνος ο οποίος εμφανίστηκε πάνω στο άλογό του. Μαζί με τον έφιππο Άγιο και τα παιδιά πραγματοποίησαν πομπή με τα φαναράκια τους τραγουδώντας γερμανικά τραγούδια.

Πρόκειται για γερμανικό έθιμο που αναβίωσε ο Σύλλογος Γερμανόφωνων Γονέων και Κηδεμόνων νομού Ηρακλείου και αφορά στον εορτασμό του Αγίου Μαρτίνου.

Η διαφορετική πομπή προκάλεσε χαμόγελα καθώς εντυπωσιασμένοι οι πολίτες έβλεπαν τους μικρούς μαθητές και το άλογο να κινούνται στην οδό 25ης Αυγούστου.  

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου  Σύλβια Μιχόπουλος «το έθιμο της γιορτής του Αγίου Μαρτίνου και της πομπής με τα φαναράκια έχει ως σκοπό να μάθει στα παιδιά τη σημασία του να μοιράζεσαι και να προσφέρεις χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα. Στην πομπή τα παιδιά τραγουδάνε παραδοσιακά τραγούδια όπως: «Περπατώ στους δρόμους με το φαναράκι μου και τραγουδώ για τον Σανκτ Μάρτιν - εκεί ψηλά στον ουρανό φωτίζουν τα άστρα και εδώ στη γη εμείς…». Όσο για τα φαναράκια είναι φτιαγμένα από τα ίδια τα παιδιά».

Στη συνέχεια σύμφωνα με το έθιμο τα παιδιά έλαβαν παραδοσιακά «Weckmanner», ένα γλυκό ψωμάκι σαν τσουρέκι που έχει σχήμα ανθρώπου.

Η ιστορία του Αγ. Μαρτίνου

Στις 11 Νοεμβρίου γιορτάζεται στη Γερμανία και σε άλλες χώρες ο Άγιος Μαρτίνος (Sankt Martin), επίσκοπος της φραγκικής πόλης Τουρ (Tour).

Σύμφωνα με τη γερμανική παράδοση:

Στα 15 χρόνια του ο Άγιος Μαρτίνος κατατάχθηκε στο στρατό, όπου υπηρέτησε τους αυτοκράτορες Κωνσταντίνο και Ιουλιανό. Ένα πολύ κρύο βράδυ με χιόνι καθώς καβαλούσε το άλογο του, βλέπει μπροστά του έναν ζητιάνο, εξαθλιωμένο που κινδύνευε να πεθάνει από το κρύο. Επειδή δεν είχε τίποτα άλλο να προσφέρει στον ζητιάνο για να τον βοηθήσει, έβγαλε την κόκκινη κάπα του, πήρε το σπαθί του και την έκοψε στα δυο. Πρόσφερε το ένα κομμάτι στον ζητιάνο για να σκεπαστεί και να ζεσταθεί λίγο. Το ίδιο βράδυ είδε στο όνειρο του να εμφανίζεται ο Χριστός με τη μορφή του ζητιάνου. Μετά από αυτό, έφυγε από τον στρατό και βαφτίστηκε Χριστιανός. Έγινε Επίσκοπος της Tour και για 30 χρόνια έκανε αγαθοεργίες και βοήθησε θεραπευτικά πολλούς αρρώστους.

Πληροφορίες για το Σύλλογο Γερμανόφωνων Γονέων και Κηδεμόνων νομού Ηρακλείου στο www.deutschervereinkreta.de

Επιμέλεια: Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News