default-image

Μαύρισαν τα νερά χειμάρρου - μόλυνση δίπλα σε περιβόλια

Κρήτη
Μαύρισαν τα νερά χειμάρρου - μόλυνση δίπλα σε περιβόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για υγειονομική «βόμβα» που βρίσκεται δίπλα στα σπίτια τους κάνουν λόγο οι κάτοικοι της Αυγενικής Ηρακλείου που βλέπουν τα νερά χειμάρρου έξω από το χωριό τους να έχουν «βαφτεί» μαύρα.

Εδώ και καιρό βλέπουν τα λύματα των σπιτιών όπως πάντα καταγγέλλουν να καταλήγουν στα νερά, αλλά η κραυγή αγωνίας τους «πέφτει» στο κενό αφού ενήμερη είναι η ΔΕΥΑΗ χωρίς όμως να έχει αλλάξει το παραμικρό. Η μόλυνση βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από σπίτια και περιβόλια τα οποία μάλιστα στο παρελθόν ποτίζονταν σύμφωνα με τους κατοίκους από το χείμαρρο, αλλά άλλαξαν τακτική όταν διαπίστωσαν ότι μάυρισαν τα νερά!

Όπως καταγγέλλει στο neakriti.gr κάτοικος περιοχής «ανησυχούμε καθώς η μόλυνση είναι δίπλα σπίτια. Βλέπουμε εδώ και καιρό τα λύματα των αποχετεύσεων και απόβλητα να καταλήγουν σε χαντάκι και να κατεβαίνουν στον ποταμό. Είναι μια κατάσταση που επικρατεί χρόνια και είναι γνωστό ότι δεν έχει συνδεθεί όλο το χωριό στην αποχέτευση. Τρέχουμε στην τοπική κοινότητα και ψάχνουμε τους αρμοδίους για να παρέμβουν, αλλά τίποτα…».

Τα λύματα καταλήγουν σε νερά!

Ακόμη κι αν οι κάτοικοι αγωνιούν και το πρόβλημα είναι γνωστό, προβληματίζει για μια ακόμη φορά η ωμή παραδοχή ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα εάν δεν επεκταθεί το υπάρχον δίκτυο γεγονός που συνήθως απαιτεί ρυθμούς… δημοσίου.

Απαντώντας στις καταγγελίες ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ.Ρασούλης τονίζει «ξέρουμε ότι υπάρχουν λύματα από σπίτια που δεν καταλήγουν στο βιολογικό καθώς τμήμα της Αυγενικής δεν έχει ενταχθεί σε αυτόν. Στις 11 Δεκεμβρίου θα γίνει ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την κατασκευή δικτύου και να γίνουν τα έργα σύνδεσης. Η μελέτη έχει γίνει και τα κονδύλια έχουν εξασφαλιστεί».   

Δεν έχει γίνει αυτοψία

Για το θέμα ενημερώθηκε από το neakriti.gr και ο προϊστάμενος των επιθεωρητών υγειονομικού ελέγχου κ.Χαρτοφύλακας ο οποίος δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα. Αυτό που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι από κοινού αυτοψία της υπηρεσίας με τη ΔΕΥΑΗ ,εφόσον αποφασιστεί ότι κρίνεται απαραίτητη.

Στο ερώτημα αν προκύπτει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία η ΔΕΥΑΗ απαντά ότι η κατάσταση αυτή επικρατεί και σε άλλους οικισμούς όπου δεν ήταν εφικτή μέχρι σήμερα η σύνδεση των σπιτιών με το βιολογικό ή δεν υπάρχει καν βιολογικός.

Ακόμη όμως και οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν ότι το πρόβλημα θα λυθεί δεν πείθουν τους κατοίκους που ζητούν «εδώ και τώρα» παρέμβαση καθώς θεωρούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους ζουν με τη μόλυνση δίπλα τους.   

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News