default-image

Ένας χρόνος Προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ: Η πρώτη αποτίμηση

Κόσμος
Ένας χρόνος Προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ: Η πρώτη αποτίμηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα χρόνο μετά την εκλογή του στο Λευκό Οίκο, τα δύο τρίτα των Αμερικανών θεωρούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει «ελάχιστα» ή «τίποτα», σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα, τη στιγμή που η έρευνα για τη φερόμενη αθέμιτη σύμπραξη της εκστρατείας του με τη Ρωσία συνεχίζει να δηλητηριάζει την προεδρία του.

Πόσω μάλλον όταν η "φρέσκια" υπόθεση των Paradise Papers εμπλέκει άμεσα το μισό σχεδόν υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ, με κορυφαία στελέχη, όπως ο υπουργός Εμπορίου, να φέρονται έχοντες σχέσεις με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα έρευνα της εφημερίδας "Washington Post" και του τηλεοπτικού δικτύου ABC News, το 59% των ερωτηθέντων αποδοκιμάζει τα πεπραγμένα του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος εξελέγη την 8η Νοεμβρίου 2016 και ανέλαβε τα καθήκοντά του την 20ή Ιανουαρίου, ενώ μόνο το 37% τα εγκρίνει.

Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση προέδρου σε αυτό το στάδιο της θητείας του στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ. Για το 65% των ανθρώπων που απάντησαν στις ερωτήσεις, ο δισεκατομμυριούχος ρεπουμπλικάνος δεν έχει κάνει παρά «ελάχιστα ή τίποτα», παρότι ο ίδιος συνεχώς επαίρεται για τα επιτεύγματά του, ενώ οι απόψεις είναι αρνητικές σε κάθε τομέα: τόσο για την οικονομία σε ποσοστό 53%, παρά τους θετικούς δείκτες, όσο και για το σύστημα υγείας και περίθαλψης (70%).

Το εύρημα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία με δεδομένη την αποτυχημένη ως τα σήμερα απόπειρα του Τραμπ, ήδη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία, να "ξηλώσει" το Obamacare του προκατόχου του. Αξιοσημείωτο είναι ότι, κατά το 53% των Αμερικανών, ο ηγετικός ρόλος των ΗΠΑ στον κόσμο εξασθένησε επί των ημερών του Τραμπ, διαπίστωση με ακόμα μεγαλύτερη σημασία με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και κυρίως την Ασία, όπου η Βόρειος Κορέα έχει προχωρήσει σε εξαιρετικά επικίνδυνες κινήσεις.

Ο Τραμπ, ο οποίος συνεχίζει την πρώτη του περιοδεία στην ήπειρο, βρέθηκε χθες, μετά την Ιαπωνία, στη Νότια Κορέα, αποστέλλοντας μήνυμα προς τον Κιμ Γιονγκ Ουν ότι «η εποχή της στρατηγικής υπομονής της Ουάσινγκτον έναντι της Πιονγκ Γιανγκ έχει παρέλθει».

Στην άλλη πλευρά της αποστρατικοποιημένης ζώνης, μερικά χιλιόμετρα από τη Σεούλ, η Βόρεια Κορέα συνεχίζει στο μεταξύ να αντιμετωπίζει τον Τραμπ με εχθρικό τόνο. Μάλιστα, η εφημερίδα-όργανο του μοναδικού κόμματος της χώρας, η "Rodong Sinmun", "καλωσόρισε" τον πρόεδρο των ΗΠΑ με την έκφραση «ο τρελόγερος του Λευκού Οίκου».

Ο Τραμπ είναι ίσως ο μόνος πρόεδρος με τόσα προβλήματα στο κεφάλι του ήδη από την "πρεμιέρα" της εξουσίας του, τα περισσότερα από τα οποία πηγάζουν από τις σκιές για ρωσική εμπλοκή στην προεκλογική εκστρατεία. Άλλωστε, αυτές οδήγησαν στην πρώτη καρατόμηση κορυφαίου στελέχους του επιτελείου του, του Μάικλ Φλιν, πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ, «έχουν συγκεντρωθεί επαρκή αποδεικτικά στοιχεία», ώστε να απαγγελθούν κατηγορίες στον Φλιν, ο οποίος αποπέμφθηκε διότι απέκρυψε πληροφορίες για τις επαφές του με Ρώσους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ οι ερευνητές περνάνε "από κόσκινο" και τη δραστηριότητά του ως λομπίστα, κυρίως για λογαριασμό της Τουρκίας.

Παρά τις συνεχείς διαψεύσεις τόσο του Τραμπ για «σύμπραξη με τη Ρωσία», οι οποίες συνοδεύονται από ανάλογη άρνηση του Κρεμλίνου, η σκιά παραμένει βαριά πάνω από το Λευκό Οίκο. Η λίστα των καρατομήσεων μεγάλη, από τον Ελληνοαμερικανό Πρίμπους έως το βραχύβιο διάδοχό του, Σκαραμούτσι, ενώ στη λίστα των δυσαρεστημένων ή υπό καθεστώς αποχώρησης παραμένει και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Στο εξωτερικό μέτωπο, ο Τραμπ στον ένα αυτό χρόνο δεν κατάφερε να γεφυρώσει το χάσμα με την Ευρώπη και κυρίως το Βερολίνο, με τον προβληματισμό να παραμένει έκδηλος. Όσο για τη χώρα μας, ο απόηχος της πρόσφατης επίσκεψης Τσίπρα στο Λευκό Οίκο και της συνάντησής του με τον Τραμπ μένει ακόμα να αποκρυπτογραφηθεί με έργα και όχι με λόγια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News