Ειδήσεις

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα κόκκινα δάνεια

Τι θα προτείνει την Τετάρτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ηράκλειο.

Με μία πρόταση βόμβα- ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Ηράκλειο την Τετάρτη, αναμένεται να δώσει νέα τροπή στη μεγάλη συζήτηση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια που αφορούν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ουσιάστικά ο κ.Μητσοτάκης από το Ηράκλειο θα προτείνει την εξαγορά τμήματος του χρέους των οφειλετών προς τις τράπεζες, δηλαδή κουρέματος ουισιαστικά από τις επιχειρήσεις των χρεών αυτών σε διάφορα funds.

Μάλιστα η πρόταση θα αναφέρει ότι αν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ δανειολήπτη και τράπεζας, το κούρεμα συμπαρασύρει αυτόματα όλες τις προσαυξήσεις και πρόστιμα προς τα δημόσια και ασφαλιστικά ταμεία.

Να σημειωθεί επίσης ότι στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας αύριο στο Candia Maris, εκτός από τον κ. Μητσοτάκη και τον γραμματέα του κόμματος κ. Λευτέρη Αυγενάκη, θα παρευρεθούν ο αντιπρόεδρος του κόμματος κ .Χατζηδάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κ. Πλακιωτάκης, ο κ.Μυταράκης, η κ. Ασημακοπούλου, ο κ. Δήμας και ο κ. Γ.Κεφαλογιάννης.

Διαβάστε ολόκληρη την πρόταση του κ. Μητσοτάκη

"Οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για εξωδικαστικό συμβιβασμό

και υπερπλεόνασμα»

Μια αξιόπιστη και άμεσα εφαρμόσιμη λύση για να επιβιώσουν οι υγιείς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες από τα κόκκινα δάνεια και την κυβερνητική γραφειοκρατία που τους πνίγουν, θα προτείνει στο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Κρήτη ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αντί της χρονοβόρου διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού και των ατελείωτων δικαιολογητικών που υποχρεώνονται να συγκεντρώνουν οι επιχειρήσεις, θα προτείνει να υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ της τράπεζας και του οφειλέτη η οποία θα συμπαρασύρει και όλα τα άλλα τυχόν χρέη τους στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Τα δύο απλά βήματα της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας που έχει στόχο να επιβιώσουν οι υγιείς επιχειρήσεις και να απαλλαγούν από τα δάνεια που τις πνίγουν έχουν ως εξής:

1.      Οι τράπεζες να υποχρεώνονται να προτείνουν την αναδιάρθρωση των χρεών του οφειλέτη  με βάση τις προβλέψεις που έχουν ήδη γίνει από τις ίδιες.

2.      Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ οφειλέτη και τραπεζών, το ποσοστό της διαγραφής να συμπαρασύρει αυτόματα και αναλογικά όλες τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Με άλλα λόγια, αν το ποσοστό διαγραφής των χρεών ενός οφειλέτη προς τράπεζες είναι Χ%, αυτό αυτόματα σημαίνει ότι Χ% θα είναι και το ποσοστό διαγραφής των προσαυξήσεων και των προστίμων προς το Δημόσιο και τα  Ασφαλιστικά Ταμεία.

Εξυπακούεται ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αφορά επιχειρήσεις  που βρίσκονται σε λειτουργία, υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις και ισολογισμούς χρήσης, όπως επίσης και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ από τη ρύθμιση εξαιρούνται, βέβαια, τα πρόστιμα που τυχόν έχουν επιβληθεί στους οφειλέτες για φοροδιαφυγή, απάτη σε βάρος του Δημοσίου ή κάποιου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας  προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία και - επί της ουσίας - τη μόνη εφικτή και ρεαλιστική λύση στην οικονομική ασφυξία, που πνίγει πια χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, λόγω της χρονοβόρας και - στην πράξη - ήδη αποτυχημένης διαδικασίας που νομοθέτησε η Κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ έχουν περάσει 3 ολόκληροι μήνες από την εφαρμογή του λεγόμενου «εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων», έχουν υποβληθεί μόλις 180 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών. Η δε Κυβέρνηση έχει την παροιμιώδη αφέλεια να εκφράζει την ικανοποίησή της για το ρυθμό υποβολής των σχετικών αιτήσεων, όταν το πρόβλημα αφορά περισσότερες από 400.000 υπερχρεωμένες επιχειρήσεις τις οποίες οι αρμόδιοι Υπουργοί πνίγουν με τον αχρείαστο γραφειοκρατικό μηχανισμό που επέβαλαν.

Αυτήν και άλλες καινοτόμες λύσεις θα παρουσιάσει αύριο στο Προσυνέδριο του Ηρακλείου ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Θα εξειδικεύσει όμως και την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την επιστροφή στους πολίτες του υπερπλεονάσματος, που ήρθε ως αποτέλεσμα της δυσβάσταχτης φορολογίας που επέβαλε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα, θα αναφερθεί αναλυτικά στον τρόπο με τον οποίον θα μειωθεί δίκαια ο ΕΝΦΙΑ για όλους, την οικονομική ανακούφιση των μακροχρόνια άνεργων και την αποπληρωμή τμήματος των χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Με την πρότασή της, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να διορθώσει αδικίες, να αιμοδοτήσει την ελληνική οικονομία που φυτοζωεί λόγω της κυβερνητικής πολιτικής  και κυρίως να ανακουφίσει τους οικονομικά ασθενέστερους".

Σχόλια