default-image

Κόντρα για τουριστική αξιοποίηση κτιρίων στο λόφο Καστελίου

Κρήτη
Κόντρα για τουριστική αξιοποίηση κτιρίων στο λόφο Καστελίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Υπουργείο Παιδείας δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή χρήσης του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας Κρητών που εκχωρήθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης σε ιδιώτη για τουριστική αξιοποίηση, ξεκαθάρισε από τη βήμα της Βουλής ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Όπως σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου «Η αξιοποίηση δεν μπορεί να είναι με αλλαγή χρήσης. Υπάρχει το Σύνταγμα. Έχετε κάνει δημόσιες δηλώσεις απολύτως έγκυρες, ως προς την αντισυνταγματικότητα τέτοιων κινήσεων και ξέρουμε ότι όταν δόθηκε αυτό από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού ,δόθηκε για συγκεκριμένη εκπαιδευτική, ακαδημαϊκή και ερευνητική χρήση. Δεν είναι τόσο διφορούμενες οι λέξεις αυτές. Είναι απολύτως σαφείς. Η αλλαγή χρήσης, το πώς θα γίνουν αυτά τα νέα σχέδια, με διαγωνισμούς και εταιρίες που έχουν διάφορα προβλήματα ,είναι θέματα εισαγγελικής αρχής. Εμείς βλέπουμε ότι δεν μπορεί να αλλάξει τέτοιου είδους χρήση. Η χρήση είναι σαφέστατη και ως τέτοια πρέπει να μείνει.

Έχουμε ένα υπόμνημα από δύο κοσμήτορες (καθηγητές Μανούτσογλου και Τσουρβελούδη) μια αναφορά καταπέλτη, και εχουμε ζητήσει τα πλήρη πρακτικά της συγκλήτου, Έχουμε μια απάντηση που ήρθε 2-11 από τον Πρύτανη που δεν απαντά σε πολλά από αυτά που θέτουν οι δύο κοσμήτορες .Προφανέστατα υπάρχουν σημεία που θέλουν ξεκαθάρισμα. Μόλις έρθουν τα πρακτικά θα προσφύγουμε στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους και στη συνέχεια αν χρειαστεί σε εισαγγελική αρχή. Πάντως δεν μπορούν τα πανεπιστήμια μας να μην προχωρούν με ευρείες συνεναίσεις …Το Υπουργείο θα παρέμβει με γνώμονα την αρχική λογική ".

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Χανιώτη βουλευτή Αντώνη Μπαλωμενάκη ο κ. Γαρβόγλου έκανε γνωστό ότι έχει ζητήσει τα επίσημα πρακτικά της Συγκλήτου και εν συνεχεία το Υπουργείο θα προσφύγει στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους.  

"Η εταιρία συμμετείχε παράνομα στο διαγωνισμό"

Όπως τονίζει από την πλευρά του ο Αντώνης Μπαλωμενάκης "Υπάρχουν πολλές πλευρές που καταδεικνύουν ότι αυτή η πρωτοβουλία έχει ένα χαρακτήρα έξω από τη λογική για την οποία δόθηκε η χρηματική δωρεά για να αποκτηθεί .Με την ερώτηση μου έθιξα την εξής πλευρά: Η εταιρία η οποία απέκτησε το δικαίωμα να ανακαινίσει, είναι μια εταιρία η οποία συμμετείχε παράνομα στο διαγωνισμό. Δεν έχει ονομαστικοποιήσει όπως λέει ο νόμος μέχρι βαθμού φυσικού προσώπου τον εταίρο της. Νομίζω ότι υπάρχει μια δυνατότητα στο πλαίσιο της εποπτείας του Υπουργείου σας να ζητηθεί και να ερευνηθεί κατά πόσο τηρήθηκε ο νόμος. Αυτό είναι το βασικό. Διότι η διάταξη του 3310 στο άρθρο 2 αποσκοπεί στη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος .Για να μη μπαίνουν μέσα στους διαγωνισμούς πρόσωπα τα οποία θα κινούνται μέσα στην πλήρη αδιαφάνεια".  

"Δεν έκαναν αναφορά στη συνεχιζόμενη παράνομη κατάληψη"

Το θέμα προκάλεσε και την αντίδραση του Β. Διγαλάκη, Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι : «Η συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μεταξύ του Υπουργού Παιδείας και τον βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μπαλωμενάκη για τα κτίρια στο λόφο Καστελίου, ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, μόνο απορία & θλίψη γεννά σε κάθε Έλληνα πολίτη. Επέλεξαν να μην κάνουν την παραμικρή αναφορά στη συνεχιζόμενη παράνομη κατάληψη της ιδεοληπτικής ομάδας που επί χρόνια καταστρέφει το ιστορικό κτίριο της πόλης, σύμφωνα και με το πρόσφατο πόρισμα (03/07/2017) της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Πολιτισμού. Αντίθετα, επιχειρήθηκε να δημιουργηθούν αυθαίρετες εντυπώσεις με προφανή στόχο να κλονίσουν την αξιοπιστία της απόλυτα επιτυχημένης & διαφανούς διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία αποφέρει στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα των Χανιωτών €18 εκατ. για την αναστηλωτική διάσωση του μνημείου και €8,9 εκατ. μισθώματα που θα υποκαταστήσουν μέρος της κατά -75% μειωμένης κρατικής  χρηματοδότησης των τελευταίων ετών!»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News