Ειδήσεις

Τηλεμαχία υποψηφίων για την προεδρία του προοδευτικού φορέα

Στο ίδιο τραπέζι έκατσαν ξανά οι εννέα υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Το debate, μεταδόθηκε από την ΕΡΤ2 και συντόνιζαν οι δημοσιογράφοι κ. Παύλος Τσίμας (ΣΚΑΙ) και η κ. Δώρα Αναγνωστοπούλου (ΕΡΤ).

Οι κ.κ. Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Ραγκούσης, Απόστολος Πόντας, Κωνσταντίνος Γάτσιος και Δημήτρης Τζιώτης απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων τηλεοπτικών μέσων πανελλαδικής εμβέλειας.

Γεννηματά

Επικοινώνησε μαζί μου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Τόσκας. Ηταν δολοφονική ενέργεια. Δεν μπορεί να υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας ένα άβατο με την ανοχή της κυβέρνησης. Ως εδώ!

Θεοδωράκης

Ζητάω την απομάκρυνση του κ. Τόσκα, σήμερα το βράδυ. Ελπίζω ότι θα υπάρξει ένας τουλάχιστον υπεύθυνος άνθρωπος που να κάνει σωστά τη δουλειά του. Δεν μιλάμε για κάποια παιδιά που παίζουν μιλάμε για εγκληματικές οργανώσεις. Ο νόμος Παρασκευόπουλου αποφυλάκισε κόσμο.

Καμίνης

Ηταν στοχευμένη ενέργεια σε συγκεκριμένη συγκυρία. Δεν είναι καν τυχαία η στιγμή με το αποψινό debate. Οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν την κανονικότητα, επιζητούν την ανωμαλία. Θυμίζω ότι οι Ερυθρές Ταξιαρχίες χτύπησαν το 1977 τον Αλντο Μόρο με στόχο την εθνική συμφιλίωση στην Ιταλία τότε.

Ανδρουλάκης

Εχουμε πάρα πολλές επιθέσεις, έχουν γίνει διαρκή διαβήματα. Αυτή η κυβέρνηση έχει διαχειριστική ανεπάρκεια. Είναι πλήγμα κατά της Δημοκρατίας και των Θεσμών.

Μανιάτης

Ο πρωθυπουργός αν έχει στοιχειώδη ευθύνη πρέπει να πάρει αποφάσεις.

Ραγκούσης

Υποχρέωση συμπαράστασης στους αστυνομικούς. Το «άβατο» των Εξαρχείων δεν είναι σημερινή υπόθεση είναι ευθύνη πολλών ετών. Υπάρχει ανάγκη διακομματικής αντιμετώπισης.

Πόντας

Δεν θέλω την παραίτηση Τόσκα. Δεν θέλω οι τρομοκράτες να παράξουν πολιτικά αποτελέσματα γιατί τότε θα έχουν πετύχει και η Δημοκρατία πάσχει και ασθενεί. Πρέπει οι πολίτες να είναι μια ομάδα απέναντι στους τρομοκράτες.

Γάτσιος

Εχει υπάρξει ανοχή στα φαινόμενα βίας. Ως πρύτανης έχω δεχθεί απειλές, διώξεις, προπηλακισμούς, έχω επικηρυχθεί από σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Το υπουργείο πρέπει να είναι προστασίας του Πολίτη και όχι προστασίας του αλήτη.

Τζιώτης

Η ζωή κάθε ανθρώπου είναι ιερή. Χωρίς πολλά λόγια, επιτέλους, τέλος, αυτή η ιστορία πρέπει να σταματήσει.

Κοινή ερώτηση σε όλους για το αν θα διατηρηθεί η ενότητα του νέου φορέα μετά την εκλογή αρχηγού

Ανδρουλάκης: Οι διαφορές δεν είναι τόσο τερατώδεις. Είμαι πολύ αισιόδοξος. Στις 19 η εκλογή ηγεσίας και το αμέσως επόμενο διάστημα ιδρυτικό συνέδριο που θα αποφασίσει για όλα. Είχα θέσει στο προηγούμενο debate το ερώτημα για τις κοινοβουλευτικές ομάδες. Δεν θα το αποφασίσουν ούτε εγώ, ούτε η Φώφη Γεννηματά, ούτε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Θα το συναποφασίσουν όλα τα μέλη που θα είναι συνιδρυτές.

Καμίνης: Είμαστε συνιδρυτές μιας μεγάλης παράταξης. Θα φέρουμε ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό υό μία προϋπόθεση: Οτι θα είμαστε όλοι υπέρ της ενότητας και θα το αποδείξουμε. Πρέπει να αφήσουμε στο παρελθόν τους φατριασμούς και τα κλειστά κομματικά συστήματα. Το Συνέδριο πρέπει να λειτουργήσει με ανοικτές διαδικασίες και με ψηφοφορίες εξ αποστάσεως. Ολα τα υπόλοιπα θα τα βρούμε. ΠΡέπει να δείξουμε με το ήθος και τη συμπεριφορά μας ότι πάμε να φέρουμε ένα μεγάλο σχέδιο ανάταξης. Το Συνέδριο πρέπει να αποφασίσει και να καταλήξουμε σε 10 βασικές αρχές.

Μανιάτης: Είμαι αισιόδοξος. Είμαστε πολλοί και ζητούμε ενότητα την επόμενη ημέρα. Αρνούμαι να μπω στην ατζέντα της συζήτησης για το αν πρέπει να συνεργαστούμε με Τσίπρα ή Μητσοτάκη. Αυτοί πρέπει να ερωτηθούν για το αν συμφωνούν με το εκλογικό μας πρόγραμμα. Για τις δύο Κ.Ο. στέλνουμε λάθος μήνυμα. Ελπίζω Φώφη και Σταύρος να επανορθώσουν ένα πολιτικό λάθος που έγινε. Μικρό μπόνους για τον εκλογικό νόμο και να σπάσουν Α και Β Αθηνών και ψήφο στον απόδημο Ελληνισμό.

Θεοδωράκης: Η Ενότητα είναι μια πάρα πολύ ωραία λέξη όπως η παγκόσμια ειρήνη. Για τους υποψηφίους που θέτουν ανύπαρκτα θέματα εξηγώ: Για να είμαστε εδώ σήμερα έπρεπε να ληφθούν δύο πολύ κρίσιμες αποφάσεις:

1. Οποιος εκλεγεί να είναι συντονιστής των δύο Κ.Ο.

2. Οποιος εκλεγεί να οδηγήσει τα δύο κόμματα ως επικεφαλής στις επόμενες εκλογές.

Σε ό,τι με αφορά μπορώ και στρατηγός και στρατιώτης. Αν δεν εκλεγώ δεν θα προσπαθήσω να πάρω ρόλο εξ οφίτσιο. Δηλαδή δεν θα προσπαθήσω να μπω βουλευτής Επικρατείας. Κάναμε μια επιλογή με την Φώφη Γεννηματά η οποία θα έπρεπε να επικροτηθεί χωρίς μεμψιμοιρίες.

Γεννηματά: Από τους πρώτους στόχους που βάλαμε ήταν η ενότητα και η διεύρυνση της παράταξης. Και το έχουμε πετύχει. Εβαλα τον εαυτό μου σε κρίση ενώ ήμουν ήδη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗΣΥ και το έκανα για να ανοίξει η διαδικασία και να μην υπάρχει η παραμικρή αμφισβήτηση. Δεν υπάρχει πολιτικό λάθος, υπάρχει πολιτική επιτυχία. Το ότι πορευόμαστε μαζί με το Ποτάμι είναι μια πολύ μεγάλη στιγμή και για μένα και για τον Σταύρο Θεοδωράκη. Κανείς δε μπορεί να πει σε εμένα και το ΠΑΣΟΚ ότι θα υπονομεύσουμε την ενότητα.

Ραγκούσης: Το ότι είμαστε εδώ είναι ήδη μια πράξη ενότητας. Η ενότητα είναι πολύτιμο αγαθό, αλλά δεν αρκεί, χρειάζονται και άλλες αλλαγές

Τζιώτης: Είμαι υπερήφανος για τις διαφορετικές απόψεις γιατί έτσι εκφράζεται η μισή Ελλάδα που είναι ΠΑΣΟΚ

Γάτσιος: Το ζητούμενο είναι οι λύσεις, όχι η προσέγγιση της ενότητας με θεολογικούς όρους.

Πόντας: Είμαι υπέρ της απλής αναλογικής

Α' ενότητα: Για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς

Μανιάτης για το μέλλον Γεννηματά, Θεοδωράκη, Παπανδρέου και Βενιζέλου

Θέλω να υπάρξει αξιοκρατία και στην πολιτική, γι' αυτό χρησιμοποιώ τον όρο «ΑΣΕΠ της πολιτικής». Εγώ δεν αναδείχθηκα από την πολιτική την συνάντησα στην πορεία.  Εχω επισημάνει τη σταθερότητα και την ανάγκη ανατροπής, αλλά χωρίς προσωπικές αιχμές, απάντησε.

Ανδρουλάκης για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ

Φτιάξαμε μια βιώσιμη παράταξη όταν ήμουν γραμματέας Θα πρέπει να ελεγχθούν τα οικονομικά όλων των κομμάτων από τη δικαιοσύνη. Η παράταξη θα πληρώσει τα χρέη, οι πολίτες δε θα πληρώσουν τίποτα.

Τζιώτης για αν μπορεί να σωθεί η παράταξη απο αλεξιπτωτιστές

Δεν είμαι βουλευτής ή υπουργός, δεν σκοπεύω να γίνω, δεν θα είμαι υποψήφιος ακόμη και αν εκλεγώ. Ενα πράγμα ζητάω να κάνω: Την ανανέωσή της και την εκλογική της επιτυχία, αυτό που ξέρω να κάνω καλά. Ούτε υποψήφιος πρωθυπουργός θα είμαι. Θέλω να επιλέξουν οι πολίτες τον υποψήφιο αρχηγό αυτής της παράταξης, αυτό που πιστεύουν ότι θα κερδίσει/

Γάτσιος για το πού βρίσκεται η «υγιής κεντροαριστερά»

Το κρίσιμο ερώτημα σήμερα είναι το αν θα ανεχθούμε ό,τι πιο παρασιτικό, πελατειακό ή θα δημιουργήσουμε μια παραγωγική κοινωνία. Τα πολιτικά κόμματα έχουν μετατρέψει τους πολίτες σε πελάτες και υπηκόους. Θέλω να εκφράσω την παραγωγική Ελλάδα.

Πόντας για τις θέσεις του και αν θέλει να πάει πιο δεξιά την Κεντροαριστερά

Το πιο βασικό για τον νέο αρχηγό είναι το αν θέλει να διοικεί πληβείους.

Θεοδωράκης για το αν η Κεντροαριστερά έχει ηγέτη τον Τσίπρα

Εχω ενστάσεις για την απλούστευση για την Κεντροαριστερά. Εγώ προσδιορίζω τον χώρο λίγο ευρύτερα, είμαστε η μεγάλη παράταξη που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο κ. Τσίπρας στα αδιέξοδα που έχει με τον κ. Καμμένο θέλει να κλέψει τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Δεν μπορεί όμως να

Θα έχει στελέχη και από το παρελθόν αλλά όχι μόνο και μια αναλογία δημιουργικών στελεχών της κοινωνίας και ένα κόμμα που θα κοιτάξει στα μάτια τους πολίτες και θα τους δώσει λύσεις από το μέλλον.

Γεννηματά για όρους σε Τσίπρα-Μητσοτάκη για συγκυβέρνηση και πρόβλεψη ποσοστού

Δεν βάζω πήχη στον εκλογικό αποτέλεσμα. Να είστε σίγουροι για το όρι θα μετρηθούμε στα ίσα με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Το πρώτο που χρειάζεται είναι αλλαγή στο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα στο 2%, αναδιάρθρωση του χρέους και αλλαγή στο υπερταμείο.

Kαμίνης: Εντελώς απαράδεκτες οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι

Ο κόσμος θέλει να καταλάβει ότι είμαστε ενωμένοι. Συμφωνίες εκ των προτέρων εν αγνοία των άλλων και εκτός αυτών και χωρίς να λαμβάνονοται υπόψιν η γνώμη των μελοντικών ηγετών, εντελώς απαράδεκτο.

Ραγκούσης για το αν επιμένει να τεθούν εκτός Βουλής όσοι έχουν 12 χρόνια

Η ανανέωση δε μπορεί να είναι προσχηματική, επέμεινε ο πρώην υπουργός. Όσοι έχουν 12 χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας έχουν δώσει ότι είχαν να δώσουν.

Παρέμβαση Γεννηματά: Δεν έχω 12 χρόνια στη Βουλή, εκλέχτηκα το 2015

    Β' Ενότητα: Δημοκρατία, Θεσμοί και Πολίτευμα

Γάτσιος για Συνταγματικό δικαστήριο και απαγόρευση της Χρυσής Αυγής

Είμαι εναντίον του φασισμού, αλλά το πρόβλημα της βίας δε μπορεί να λυθεί με αυτό τον τρόπο. Η δημοκρατία είναι ανεκτική σε ιδέες, λέει όχι στη βία. Κόμματα προσπάθησαν να πάρουν οφέλη από τη βία.

Πόντας για την ατζέντα του στην ασφάλεια και πως θα αντιμετώπιζε το άβατο των Εξαρχείων

Η ασφάλεια είναι αγαθό και όχι στόχος αναζήτησης. Δεν μπορούν να υπάρχουν πολίτες με αποκεκριμένα τα χαρακτηριστικά τους. Η κουκούλα θα πρέπει να ποινικοποιηθεί.

Θεοδωράκης για τις φήμες ότι στο Ποτάμι για όλα αποφάσιζε ο ίδιος

Το Ποτάμι είναι το πιο δημοκρατικό κόμμα που υπήρξε. Έχω παρουσιάσει σχέδιο για το κόμμα- κίνημα. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στο συνέδριο του νέου κόμματος την ερχόμενη άνοιξη. Οσο για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούν να υπάρχουν χρεοκοπημένα κόμματα και πλούσιοι πολιτικοί. Ο αρχηγός που δημιουργεί χρέη, θα πρέπει να τα πληρώνει.

Γεννηματά για διαφάνεια

Θα είμαι αμείλικτη γιατί όσο απομακρύνεται η πολιτική από την ηθικό, τόσο απομακρύνονται και οι πολίτες. Διαφάνεια για όλους και για όλα.

Ραγκούσης για ενδεχόμενο ακυβερνησίας

Η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη και όχι από ένα κόμμα- συμπλήρωμα.

Ανδρουλάκης για τον ρόλο της Εκκλησίας

Δεν μπορεί να εμπλέκεται στα πράγματα, δεν έχει σχέση η Εκκλησία με την πολιτική ζωή του τόπου. Ξεκάθαρα πράγματα. Σέβομαι την Εκκλησία και τον ρόλο της αλλά είμαι υπέρ του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας.

Καμίνης για τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας

Παθογένεια του πολιτικού συστήματος αυτό που κάνουμε τόσα χρόνια να χρησιμοποιούμε τον θεσμό του ΠτΔ για να εκβιάσουμε για εκλογές. Το χρησιμοποιούμε εκβιαστικά για να εκβιάσουμε τον πολιτικό μας αντίπαλο. Μας κόστισε πάρα πολύ το 2015. Πρέπει να ληφθεί πρόνοια στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Θεοδωράκης για το ποιες δαπάνες θα κόβονται για να πιάσουμε τα πλεονάσματα

Εχω υποδείξει πολλές φορές σημεία που σπαταλάμε χρήματα. Η χώρα έχει 151 γενικές γραμματείες. Πρέπει να πάμε στο μοντέλο της Κύπρου: Υπάρχει ένας γενικός διευθυντής σε κάθε υπουργείο, ο οποίος είναι ανώτατος δημόσιος υπάλληλος. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να μειώσουμε τις σπατάλες. Τα πλεονάσματα είναι θηριώδη. Η φορολόγηση δεν είναι η λύση. Η κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει την μεσαία τάξη.

Γεννηματά για ΕΝΦΙΑ

Εάν δεν είχε μεσολαβήσει η λαίλαπα ΣΥΡΙΖα-ΑΝΕΛ, ο ΕΝΦΙΑ θα είχε ήδη εξορθολογιστεί. Σήμερα ακούμε ότι επίκειται καθαρή έξοδος από την κρίση από τα μνημόνια. Ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευτεί με επιτροπεία ως το 2060, με θηριώδη πλεονάσματα ως το 2022, έχει υποθηκεύσει τον εθνικό πλούτο για 99 χρόνια. Πρόκειται προφανώς για μια ακόμη πολιτική εξαπάτηση. Είναι μια κοροϊδία απέναντι στον ελληνικό λαό. Και από την άλλη έχουμε τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι οι ανισότητες είναι φυσικό φαινόμενο, με άλλα λόγια ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να αλλάξει, μεταξύ των άλλων.

Ανδρουλάκης για φορολογική πολιτική

Υπάρχει ένα βασικό ερώτημα: Πού πάνε οι φόροι μας; Δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα στους φόρους. Να τελειώνουμε με το κράτους των κομματικών αξιωματούχων. Ολοι μέσω ΑΣΕΠ για κλειστή τετραετία.

Καμίνης για το χρέος

Είναι δυσβάστακτο το ποσοστό του πλεονάσματος. Πρέπει να το πάμε στο 2%. Πρέπει να προκαλέσουμε αύξηση του ΑΕΠ. Παράλληλα, οικονομία στο Δημόσιο. Αν το κράτος έκανε αυτό που έκανα εγώ στο δήμο Αθηναίων δεν θα είχαμε την σημερινή κατάσταση.

Σχόλια