default-image

ΕΟΠΥΥ: Πλαστές συνταγογραφήσεις γιατρών σε όλη την Κρήτη

Κρήτη
ΕΟΠΥΥ: Πλαστές συνταγογραφήσεις γιατρών σε όλη την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έπειτα από ελέγχους του ΕΟΠΥΥ αναφορικά με τις συνταγογραφήσεις ιατρικών υλικών από γιατρούς σε ασθενείς, διαπιστώθηκε πως χιλιάδες γιατροί, ανάμεσά τους και πάρα πολλοί γιατροί στην Κρήτη, έκαναν πλαστές συνταγογραφήσεις.

Συγκεκριμένα, 73 γιατροί της Κρήτης συνταγογραφούσαν επιθέματα κατακλίσεων, χρησιμοποιώντας την ίδια φωτογραφία, ενώ δηλώθηκε αναληθώς στη γνωμάτευση, η συνύπαρξη νόσου σακχαρώδους διαβήτη σε πολλούς ασφαλισμένους.

Πρόκειται για 38 γιατρούς του Ηρακλείου, 22 των Χανίων, 8 του Λασιθίου και 5 του Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με το efsyn.gr, οι γιατροί φαίνεται πως χρησιμοποιούσαν την ίδια φωτογραφία από την περιοχή του σώματος του κάθε ασθενούς, ο οποίος χρειάζεται επίθεμα, καθώς από το 2015 ισχύει η έκδοση ηλεκτρονικών γνωματεύσεων με την χρήση φωτογραφιών.

Με την βοήθεια της τεχνολογίας, ο ΕΟΠΥΥ συνέκρινε τις φωτογραφίες και διαπίστωσε πως πάνω από 1.000 γιατροί από διάφορα μέρη της Ελλάδας, συνταγογράφησαν σε διαφορετικούς ασθενείς, επιθέματα, προσκομίζοντας την ίδια φωτογραφία.

Στο πόρισμα των ελεγκτών του ΕΟΠΥΥ αναφέρεται:

«Διερευνήθηκε υπόθεση, με βάση στοιχεία της Πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ, όπου διαπιστώθηκε ότι πλέον των 1000 ιατρών παραβαίνουν την οδηγία του ΕΟΠΥΥ περί έκδοσης ηλεκτρονικής γνωμάτευσης για χορήγηση επιθεμάτων κατακλίσεων με χρήση και της εικόνας του έλκους.

Χρησιμοποιείται δηλαδή η ίδια φωτογραφία βλάβης, από διαφορετικούς ιατρούς ή τον ίδιο γιατρό, για διαφορετικούς ασφαλισμένους, με χρήση αναληθών στοιχείων (ανεύρεση φωτογραφιών βλάβης δέρματος που επισυνάφθηκαν σε περισσότερες της μίας γνωμάτευσης).

Οι φωτογραφίες έλκους ταυτοποιήθηκαν μεταξύ τους με τη μέθοδο της ψηφιακής ανάλυσης, από τη Δ/νση Πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις δηλώθηκε αναληθώς στη γνωμάτευση και η συνύπαρξη νόσου Σακχαρώδους διαβήτη σε ασφαλισμένους στους οποίους χορηγήθηκαν επιθέματα».

Αναλυτικά οι περιοχές της χώρας όπου εντοπίστηκαν γιατροί οι οποίοι κάνουν τη συγκεκριμένη συνταγογράφηση:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News