Ειδήσεις

Γιατί είναι λάθος το στέγνωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι;

Όλοι θέλουμε τα ρούχα μας να είναι πάντα καθαρά και φρεσκοπλυμένα, όμως με την έλευση του φθινοπώρου, αλλά και των… βροχοπτώσεων, το στέγνωμα των ρούχων γίνεται ακόμη πιο δύσκολο, αφού με την πρώτη μπόρα, τα ρούχα θέλουν ξανά πλύσιμο. Έτσι πολλοί καταφεύγουν σε μία λύση, όχι και τόσο υγιεινή, στο στέγνωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι.

Γιατί, όμως, αυτό είναι λάθος;

Με το να απλώνετε τα ρούχα μέσα στο σπίτι είναι σαν να λέτε «καλώς ήρθες» στον εχθρό, όχι μόνο των σοβάδων, αλλά και του ανθρώπινου οργανισμού.  

Μια έρευνα που έγινε πρόσφατα στη Γλασκώβη, εκεί που οι περισσότεροι (το 87%) απλώνουν τα βρεγμένα ρούχα μέσα στο σπίτι με τα παράθυρα κλειστά λόγω βροχής και παγωνιάς, απέδειξε ότι αυτός ο τρόπος γεμίζει τους εσωτερικούς χώρους με υγρασία την οποία, σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Rosalie Menon, την αναπνέουμε.

Για την ακρίβεια, ρούχα μίας μόνο πλύσης απελευθερώνουν δύο λίτρα νερού στην ατμόσφαιρα του σπιτιού.

Η αύξηση της υγρασίας μέσα στο σπίτι δημιουργεί τις πιο ευνοικές συνθήκες την εξάπλωση της μούχλας, αλλά και την επιπλέον ανάπτυξη ακάρεων της σκόνης.

Παράλληλα, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και πνευμονοπάθειες σε άτομα με όχι και τόσο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, όπως συνέβη στο  25% των σπιτιών που ερευνήθηκαν.

Αν, πάλι, ζείτε σε σπίτι χωρίς μπαλκόνι ή δεν επιθυμείτε να απλώνετε έξω λόγω καυσαερίου, οι ειδικοί προτείνουν είτε να το κάνετε σε ένα μόνο χώρο του σπιτιού με κλειστή την πόρτα προς το υπόλοιπο σπίτι και ανοιχτό ένα παράθυρο προς τα έξω.

Πηγή: bovary.gr

Σχόλια