Ειδήσεις

Κόβουν ακόμη και από την διατροφή τους οι Κρητικοί

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για τα επτά χρόνια «φτωχοποίησης» της χώρας – Πτώση στα supermarket έως και 40% σε σχέση με άλλες χώρες

Στοιχεία που σοκάρουν για την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων, με την Κρήτη να δείχνει ότι αντέχει περισσότερο λόγω του τουρισμού και λιγότερο της αγροτικής οικονομίας πια, έρχονται στη δημοσιότητα.

Η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" δημοσιεύει τα συγκεκριμένα στοιχεία, που δείχνουν μια πολύ άσχημη κατάσταση για τον ελληνικό λαό, ο οποίος εκεί που θεωρούνταν κάτι σαν "προνομιούχος" μέσα στην Ευρωζώνη, σε ό,τι αφορά την ποιότητα ζωής, τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει να ανταγωνίζεται σε φτώχια και λιτότητα τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες, οι οποίες ανέκαθεν αποτελούσαν τα χειρότερα παραδείγματα ως προς το βιοτικό επίπεδο!

Αναλυτικότερα, δύο έρευνες έχουν έρθει το τελευταίο διάστημα στο φως της δημοσιότητας. Η μία έχει σχέση με τα στοιχεία του 2016, που ανακοινώνονται τώρα από την Eurostat για τις συνθήκες φτώχιας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην Ελλάδα. Και η άλλη δείχνει ότι οι Έλληνες έχουν μειώσει τις αγορές τους σε ποσοστό 40% σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης!

Να λοιπόν πού... "προοδεύουμε"

«Αυτοί που πληρώνουν την κρίση είναι κυρίως οι χαμηλόμισθοι και οι μεροκαματιάρηδες. Δηλαδή όλοι αυτοί που δε συμμετείχαν ποτέ στο λεγόμενο "πάρτι" στις λεγόμενες "καλές εποχές" για τη χώρα μας», λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς. «Και τα δράματα του κόσμου τα βλέπουμε καθημερινά και στο Εργατικό Κέντρο, όταν έρχονται πολλοί συνάνθρωποί μας για να ζητήσουν βοήθεια...».

Μιλώντας ιδιαίτερα για την Κρήτη, τονίζει ότι «έρχονται κάποιες ανάσες απ' τον τουρισμό, που δημιουργούν κάποιες θέσεις εργασίας, έστω πολύ δύσκολες και με χαμηλούς μισθούς, αλλά σίγουρα υπάρχουν. Όσο για τον πρωτογενή τομέα, λόγω φορολογικού και ασφαλιστικού, καταρρέει και εκείνος...».

Στην Ελλάδα, το 2016 βρισκόταν αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχιας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 35,6% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), έναντι 28,1% το 2008.

Στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε το 2016 στο 23,4% (117,5 εκατ. άνθρωποι), κάτω από τα επίπεδα του 2008 (23,7%).

Ως προς την Ελλάδα, σε συνθήκες φτώχιας βρίσκεται το 21,2% του πληθυσμού, σε συνθήκες ένδειας το 22,4%, ενώ ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας το 17,2% του πληθυσμού. Τα αντίστοιχα μέσα ποσοστά στην Ε.Ε. είναι 17,3%, 7,5% και 10,4%. Σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα είναι η Βουλγαρία (40,4%) και η Ρουμανία (38,8%)!

Κόψαμε και τα ψώνια

Την ίδια ώρα, οι Έλληνες έχουν πάψει ακόμα και να ψωνίζουν! «Ο τελευταίος δείκτης που πραγματικά δείχνει τις δυσκολίες των νοικοκυριών είναι το καλάθι της νοικοκυράς, που απ' ό,τι βλέπουμε πραγματικά έχει καταρρεύσει. Δηλαδή η πτώση της κατανάλωσης στα σούπερ-μάρκετ είναι της τάξης του 40% σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Κόβουν οι Έλληνες από παντού, ακόμη και απ' τη διατροφή τους», λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς.

Συγκεκριμένα, οι καταναλωτικές δαπάνες των Ελλήνων "ψαλιδίστηκαν" κατά 36 δισ. ευρώ μέσα σε μια επταετία, και πλέον η ετήσια ονομαστική κατά κεφαλήν καταναλωτική δαπάνη στην Ελλάδα είναι 12.940 ευρώ, με το μέσο όρο στην Ευρωζώνη να φτάνει στα 21.413 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ.

«Αυτό το 40% αντανακλά το μέσο όρο της κατανάλωσης στη χώρα μας», εξηγεί στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ηρακλείου Κρήτης Νίκος Τζανάκης. «Ο μέσος όρος παρασύρεται προς τα κάτω, κυρίως από μεγάλες κοινωνικές ομάδες που είναι κάτω από τα όρια της φτώχιας.

Δηλαδή έχουμε μια κατηγορία που ξοδεύει 5-10% λιγότερο απ' ό,τι ξόδευε παλιά, κάνοντας μια σχετική οικονομία λόγω της δυσπραγίας. Αλλά υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας (άνεργοι, φτωχοποιημένοι, χαμηλοσυνταξιούχοι) οι οποίοι καταναλώνουν πραγματικά πάρα πολύ λίγο, με συνέπεια να παρασύρουν το μέσο όρο της κατανάλωσης πάρα πολύ χαμηλά...».

Υπερκατανάλωση

Όσο για την πάλαι ποτέ υπερκατανάλωση, ο Νίκος Τζανάκης εξηγεί: «Πάντα ήμασταν από τη μέση και κάτω στην κατανάλωση, καθότι το μέσο εισόδημα του Έλληνα ήταν περίπου το μισό των ανεπτυγμένων χωρών του Βορρά.

Αλλά ως ποσοστό του εθνικού εισοδήματος όντως ήμασταν υπερκαταναλωτικοί, ως προς το γεγονός ότι η κατανάλωσή μας ήταν υπερβολική για τα χρήματα που βγάζαμε.

Αλλά όχι πιο πολύ από τους Ευρωπαίους. Αν κάποιος παίρνει 10.000 ευρώ μισθό, το να χαλάσει 2.000 ευρώ είναι το 1/5. Το να παίρνει κάποιος 3.000 ευρώ και να χαλάσει τα 2.000 ευρώ, είναι τα 2/3 του μισθού, ή το 80%.

Αλλά σήμερα είμαστε πολύ πιο κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, ο οποίος έχει χαμηλώσει, λόγω των νέων σχετικά φτωχών χωρών. Ενώ ήμασταν κάποτε κάπου στη μέση της παλιάς Ευρωζώνης, τώρα είμαστε πολύ πιο κάτω, προς την πλευρά των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ, στη νέα Ευρωζώνη»...

Και βέβαια, σύμφωνα με τον ίδιο, η ακρίβεια παραμένει στα ύψη, την ώρα που το εισόδημα των Ελλήνων μειώνεται διαρκώς...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια