Ειδήσεις

«Θωράκιση» κατά της διάβρωσης των ακτών

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης θα τεθεί επί τάπητος μεθαύριο Δευτέρα το σοβαρό ζήτημα της διάβρωσης της ακτογραμμής του νησιού...

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης θα τεθεί επί τάπητος μεθαύριο Δευτέρα το σοβαρό ζήτημα της διάβρωσης της ακτογραμμής του νησιού...

Η Επιτροπή καλείται να ανάψει το "πράσινο φως" για τα προωθούμενα έργα προστασίας κατά της διάβρωσης της ακτής τόσο στην Αγία Πελαγία όσο και στη περιοχή Καστρίου - Κερατόκαμπου.

Πρόκειται για δύο περιοχές όπου εδώ και μερικά χρόνια παρατηρείται έντονο πρόβλημα διάβρωσης, όπου η παραλία έχει συρρικνωθεί άρδην, με τη θάλασσα να απειλεί μελλοντικά να "καταβροχθίσει" κτηριακές εγκαταστάσεις, σπίτια και επιχειρήσεις. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης συνεδριάζει στις 12:30 το μεσημέρι μεθαύριο Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Καταστήματος Ηρακλείου.

Η ατζέντα της ημερήσιας διάταξης είναι πλούσια. Η Επιτροπή καλείται να γνωμοδοτήσει, θετικά ή αρνητικά, επί μιας σειράς Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έργων, παρεμβάσεων και επενδύσεων.

Ξεχωρίζουν, ωστόσο, δύο Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων:

- Έργα προστασίας της ακτογραμμής Αγίας Πελαγίας, με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δήμου Μαλεβιζίου, στην Π.Ε. Ηρακλείου, σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 2852/5-9-2017 έγγραφο της Δ/νσης ΠΕΧΩΣ Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

- Έργα προστασίας από τη διάβρωση παραλίας Καστρίου-Κερατόκαμπου δήμου Βιάννου, Π.Ε. Ηρακλείου (α' φάση έργων), με φορέα υλοποίησης το Δήμο Βιάννου, σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 20475/24-4-2017 έγγραφο του υπουργείου, Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Για την Αγία Πελαγία μιλάμε για μια χαρακτηριστική περίπτωση ανησυχητικής διάβρωσης της ακτής.

Η διάβρωση έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και είναι ενδεικτικό ότι από εκεί που κάποτε είχε πλάτος 10 μέτρα, η παραλία έχει περιοριστεί πλέον στα 3 μόλις μέτρα πλάτος!

Λύση στην απειλή της διάβρωσης έρχεται να δώσει η εκπόνηση μελέτης κατασκευής της προστασίας της ακτογραμμής της Αγίας Πελαγίας, την οποία ανέθεσε ο Δήμος Μαλεβιζίου σε μια ομάδα μηχανικών, οι οποίοι και έχουν προτείνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ώστε να αυξηθεί άρδην το πλάτος της παραλίας.

Εξίσου σημαντικό στοιχείο στην προωθούμενη παρέμβαση, τους περιβαλλοντικούς όρους της οποίας καλείται να εγκρίνει μεθαύριο Δευτέρα η Επιτροπή Περιβάλλοντος είναι ότι, πέρα από την αύξηση της χωρητικότητας της παραλίας, το πλάτος που θα εξασφαλιστεί προβλέπεται να διατηρηθεί για αρκετές δεκαετίες...

Ποιο είναι όμως το προφίλ της σχεδιαζόμενης παρέμβασης στην περιοχή; Την οριστική μελέτη κατασκευής των έργων προστασίας της ακτογραμμής της Αγίας Πελαγίας είχαν παρουσιάσει πριν από μήνες οι αρμόδιοι μελετητές στη δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου και σε εκπροσώπους φορέων της περιοχής.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν πέντε ενδεδειγμένες λύσεις και προτάσεις, έγινε διεξοδική συζήτηση με τους εκπροσώπους των φορέων, απαντήθηκαν όλες οι απορίες και ομόφωνα αποφασίστηκε η επιλογή της λύσης που προβλέπει τη δημιουργία ύφαλου μόλου πλάτους από 70 μ. στην κορυφή έως 90 μ. στη βάση του, 0,50 μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε συνδυασμό με την αναπλήρωση με άμμο της ακτής.

Στόχος της δημοτικής Αρχής με αυτό το έργο είναι να προστατευτεί η ακτογραμμή από τη διάβρωση που παρατηρείται κάθε χρόνο και να επεκταθεί η παραλία, η οποία μετά τις παρεμβάσεις θα έχει πλάτος από 20 έως 40 περίπου μέτρα.

Όλες οι προτεινόμενες παρεμβάσεις γίνονται σύμφωνα με τις επιταγές της επιστήμης και την τελευταία τεχνολογία που χρησιμοποιείται διεθνώς στον τομέα της ακτομηχανικής, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και, εκτός των άλλων, προβλέπεται να εμπλουτίσουν τη θαλάσσια ζωή του κόλπου της Αγίας Πελαγίας, αλλά και να δημιουργήσουν συνθήκες ασφαλούς κατάπλου για τα μικρά σκάφη της περιοχής.

Όπως έχει αναφερθεί, με το έργο αντιμετώπισης της διάβρωσης στην Αγία Πελαγία θα επιτευχθούν τέσσερις βασικοί άξονες:

* Η προστασία της ακτογραμμής από τη διάβρωση που παρατηρείται κάθε χρόνο.

* Η επέκταση της παραλίας, η οποία, μετά τις παρεμβάσεις, θα έχει πλάτος από 20 έως 40 περίπου μέτρα.

* Ο εμπλουτισμός της θαλάσσιας ζωής του κόλπου της Αγίας Πελαγίας.

* Η δημιουργία συνθηκών ασφαλούς κατάπλου για μικρά σκάφη.

Καστρί - Κερατόκαμπος: Παγίδες θανάτου στο παραλιακό μέτωπο

Εξίσου επείγουσα μοιάζει η αντίστοιχη παρέμβαση αντιμετώπισης της διάβρωσης και στο παραλιακό μέτωπο που συνθέτουν οι οικισμοί Καστρί και Κερατόκαμπος.

Στην ακτογραμμή αυτή, στα νότια του δήμου Βιάννου, έχει ξεδιπλωθεί τα τελευταία χρόνια ένα σκηνικό εκτεταμένης καταστροφής εξαιτίας της διάβρωσης του εδάφους. Το παραλιακό μέτωπο βρίθει από παγίδες θανάτου.

Το οδόστρωμα μοιάζει να είναι πλέον "χάρτινο", ενώ υπάρχει έντονο πρόβλημα προσάμμωσης στο τοπικό αλιευτικό καταφύγιο, που δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στα αλιευτικά σκάφη.

Την αναγκαιότητα να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν τα έργα αντιμετώπισης της διάβρωσης στο παραλιακό μέτωπο Καστρίου-Κερατόκαμπου είχε θέσει επιτακτικά ο δήμαρχος Βιάννου και στο πρόσφατο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης στο Ηράκλειο...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια