default-image

Κατρακυλά η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα

Κρήτη
Κατρακυλά η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ελληνικό "επιχειρείν" έχει πλέον πάρει την κατρακύλα. Πόσω μάλλον οι ξένες επενδύσεις, που πλέον τις βλέπουμε... με τα κιάλια από μακριά να έρχονται και ποτέ να μη φτάνουν.

Αυτό, άλλωστε, φαίνεται και από τα "λουκέτα" που συνεχίζουν να μπαίνουν τόσο στην αγορά της Κρήτης όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με τα έξοδα και τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη να αναγκάζουν τους ιδιοκτήτες της εκάστοτε επιχείρησης να την κλείσουν.

Ακόμα και η Αλβανία είναι πιο φιλική από την Ελλάδα για τις επιχειρήσεις, αφού στη χώρα μας η βάρβαρη φορολογία που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια δεν αφήνει κανένα περιθώριο στον Έλληνα να ανοίξει δική του επιχείρηση.

Αλλά ούτε στον ξένο επιχειρηματία, που, ενώ λατρεύει τον ήλιο, τη θάλασσα και τις ομορφιές της χώρας μας, ακούγοντας για τη γραφειοκρατία και τις φορολογικές επιβαρύνσεις τις οποίες δεν μπορεί να αποφύγει, ρίχνει το βλέμμα του σε άλλους προορισμούς, που θα του παρέχουν μεγαλύτερη ευκολία στο να ανοίξει την επιχείρησή του και που φυσικά θα είναι πιο επικερδείς για την τσέπη και την επιχείρησή του.

Όλες οι βαλκανικές χώρες, αλλά και η Τουρκία, είναι σε υψηλότερες θέσεις από τη χώρα μας στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας, σχετικά με τις ευκολίες που δίνονται στις επιχειρήσεις για να αναπτυχθούν. Αυτό προέκυψε από τα αποκαρδιωτικά για τη χώρα μας συμπεράσματα της φετινής έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ευκολία στο "επιχειρείν" (Ease of Doing Business 2018) σε σύνολο 190 χωρών.

Στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ελλάδα υποχωρεί στην παγκόσμια κατάταξη, καταλαμβάνοντας την 67η θέση, από την 61η θέση που ήταν στην περσινή έκθεση και μάλιστα, όπως αποδείχθηκε, είναι πίσω από χώρες όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Τουρκία, η Ρουμανία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Χαμηλότερη βαθμολογία

Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για μείωση της γραφειοκρατίας, απλοποίηση διαδικασιών και διευκόλυνση των επιχειρήσεων, το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί, καθώς την ίδια ώρα έχει αυξηθεί η φορολογία.

Σύμφωνα με την έκθεση, μια επιχείρηση στην Ελλάδα καταβάλλει το 51,7% των κερδών της σε φόρους και εισφορές, ποσοστό που στην περσινή έκθεση ήταν στο 50,7%. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στις ανεπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ είναι 40,1%.

Αναλυτικότερα, στην παγκόσμια κατάταξη για την ευκολία στο "επιχειρείν", σε πολύ καλύτερη θέση από την Ελλάδα κατατάσσονται όλες οι γειτονικές χώρες ή οι χώρες που οι οικονομίες τους έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά της ελληνικής.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 67η θέση, όπως αναφέραμε, και για του λόγου το αληθές, την ίδια ώρα, η Αλβανία βρίσκεται στην 65η θέση, η Τουρκία στην 60ή, η Κύπρος στην 53η, η Βουλγαρία στην 50ή θέση, η Ιταλία στην 46η θέση, η Ρουμανία στην 45η, η Σερβία στην 43η, η Πορτογαλία στην 29η θέση και η Ισπανία στην 28η θέση.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί η διατήρηση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε υψηλή θέση της ΠΓΔΜ, συγκεκριμένα στην 11η θέση από 10η που ήταν πέρυσι.

Αναφορικά με την Ελλάδα, στην έκθεση σημειώνεται ότι η χώρα μας μαζί με το Λουξεμβούργο και τη Χιλή αποτελούν τις τρεις χώρες με τη χαμηλότερη βαθμολογία μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, μεταξύ αυτών των χωρών, η Ελλάδα είναι πίσω από χώρες όπως η Σλοβακία (39η), η Σλοβενία (37η), η Τσεχία (30ή), η Πορτογαλία (29η), η Πολωνία (27η), η Λετονία (19η), η Ιρλανδία (17η) και η Εσθονία (12η).

Στα επιμέρους τώρα στοιχεία, σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα εμφανίζει τις ακόλουθες επιδόσεις: Σε ό,τι αφορά την έναρξη επιχείρησης είναι στην 37η θέση, στη διαχείριση κατασκευαστικών αδειών είναι 58η, στην ηλεκτροδότηση 76η, στην καταχώριση ακίνητης περιουσίας 145η, στην εξασφάλιση πίστωσης 90ή, στην προστασία επενδυτών μειοψηφίας 43η, στην πληρωμή φόρων 65η, στο διασυνοριακό εμπόριο 29η, στην επιβολή συμβάσεων είναι στην 131η θέση και στην επίλυση πτωχεύσεων είναι στην 57η θέση.

Απογοητευμένοι οι Ηρακλειώτες: «Δε μας αφήνουν να επενδύσουμε»

Απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι όσο δεν πάει εμφανίζονται οι Ηρακλειώτες που, όπως λένε, ούτε θέλουν ούτε μπορούν να ανοίξουν δική τους επιχείρηση.

Τα ενοίκια, οι φόροι, τα λειτουργικά έξοδα και οι μισθοί του προσωπικού, με βάση το ότι έχει πια πέσει η αγοραστική δυναμική και ως εκ τούτου και η κίνηση στα μαγαζιά, δεν τους αφήνουν ούτε μία στο εκατομμύριο να σκεφτούν να κάνουν δική τους επιχείρηση, παρά το ότι έχουν πολλές επιχειρηματικές ιδέες.

Αλλά ούτε η γραφειοκρατία και η βαριά φορολογία της Ελλάδας δεν τους το επιτρέπει, όπως και το γεγονός ότι πια δε δίδονται επιχορηγήσεις, αλλά ούτε και στήριξη από το κράτος στον επιχειρηματία.

Οι ίδιοι, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα προς την Πολιτεία, επισημαίνουν πως, «αν θέλουμε να έρθει ανάπτυξη στη χώρα, πρέπει να στηρίζουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα και όχι να την καταρρακώνουμε "βομβαρδίζοντας" την με φόρους και πρόστιμα».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News