default-image

Εννιά εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για «ορφανά» φάρμακα

Κρήτη
Εννιά εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για «ορφανά» φάρμακα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολύτιμο για τη ζωή συνανθρώπων μας που πάσχουν από σπάνιες ασθένειες είναι το έργο του Φαρμακευτικού Τμήματος του Νοσοκομείου Χανίων, το οποίο θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα οργανωμένα στην Ελλάδα.

Από το Φαρμακευτικό Τμήμα του νοσηλευτικού ιδρύματος χορηγούνται, μεταξύ άλλων, τα λεγόμενα "ορφανά" φάρμακα, το κόστος των οποίων για ένα μόνο ασθενή μπορεί να φτάσει το μήνα τις 40.000 ευρώ!

Φαρμακευτικά σκευάσματα για σπάνιες παθήσεις με κόστος απαγορευτικό, το οποίο όμως καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς συμμετοχή για τον ασθενή, χορηγεί το Φαρμακευτικό Τμήμα του Νοσοκομείου Χανίων. Πρόκειται για τα λεγόμενα "ορφανά" φάρμακα, τα οποία χορηγούνται μόνο από νοσοκομειακά φαρμακεία.

Στη διάρκεια ενημέρωσης για τη λειτουργία του Φαρμακευτικού Τμήματος του νοσηλευτικού ιδρύματος, ο διευθυντής και καθηγητής Προληπτικής και Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Λεωνίδας Τζίμης εξήγησε ότι «αυτά τα "ορφανά" φάρμακα είναι συνήθως ακριβά σκευάσματα. Έχουμε περίπτωση φαρμακευτικών σκευασμάτων που στοιχίζουν 40.000-50.000 ευρώ και χορηγούνται, χωρίς συμμετοχή βέβαια, στους ασφαλισμένους. Οι εξωτερικοί μας ασθενείς που παίρνουν τα φάρμακα υψηλού κόστους είναι γύρω στους 150 και η αγωγή τους κατά μέσο όρο κοστίζει γύρω στις 100.000-120.000 ευρώ το μήνα».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δύο ασθενών στα Χανιά με έλλειψη του ενζύμου α-γαλακτοσιδάσης. Η φαρμακευτική αγωγή τους κοστίζει 30.000 το μήνα.

«Επίσης, έχουμε και άλλα φάρμακα που έχουν να κάνουν με προβλήματα στο κύτταρο. Το κύτταρο του ασθενούς δεν μπορεί να μεταβολίσει ορισμένες ουσίες και αυτά τα φάρμακα μπορεί να κοστίζουν και 40.000 ευρώ το μήνα», υπογράμμισε ο κ. Τζίμης.

Μια άλλη κατηγορία, η οποία εξυπηρετείται από το Φαρμακευτικό Τμήμα του Νοσοκομείου Χανίων είναι τα παιδιά που έχουν έλλειψη της αυξητικής ορμόνης. Τα φάρμακα της ειδικής αυτής ομάδας ασθενών χορηγούνται μόνο από νοσοκομειακά φαρμακεία και απαιτείται προηγουμένως έγκριση από ειδική επιτροπή που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία". Στα Χανιά, τα παιδιά με έλλειψη της αυξητικής ορμόνης είναι 44. Σύμφωνα με τον κ. Τζίμη, «είμαστε σε πολύ καλύτερα επίπεδα από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε μηνιαία βάση, το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής των ασθενών του Νοσοκομείου Χανίων μπορεί να φτάσει τις 800.000 ευρώ, ενώ σε ετήσια βάση αγγίζει τα 9 εκατομμύρια. Είναι ενδεικτικό ότι η αγωγή ενός μόνο ασθενούς μπορεί να φτάνει το χρόνο τις 400.000 ευρώ.

Ποιους εξυπηρετεί - Διαθέτει 2.130 σκευάσματα

Το Φαρμακευτικό Τμήμα του Νοσοκομείου Χανίων εξυπηρετεί τους νοσηλευόμενους ασθενείς, τις κλινικές του νοσηλευτικού ιδρύματος και τα εργαστήρια, τα Κέντρα Υγείας του νομού, περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία, ψυχιατρικές δομές, καθώς και τα ιατρεία των δικαστικών και αγροτικών φυλακών Αγιάς. Επιπλέον, εξυπηρετεί ανασφάλιστους που λαμβάνουν ειδικές κατηγορίες φαρμάκων, όπως του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Το Φαρμακευτικό Τμήμα, το οποίο είναι πιστοποιημένο και υπάγεται στην Ιατρική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Χανίων, διαθέτει φάρμακα που έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή Φαρμάκων του νοσοκομείου και περιλαμβάνει 2.130 σκευάσματα.

Λειτουργεί καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 12 μ. έως τις 2 μ.μ., εξυπηρετώντας όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και άλλων ασφαλιστικών ταμείων για την κάλυψή τους με ειδικά νοσοκομειακά φάρμακα και φάρμακα υψηλού κόστους.

Επιπλέον, εξυπηρετεί εξωτερικούς ανασφάλιστους ασθενείς, που λαμβάνουν φάρμακα ειδικών κατηγοριών και όσα αναφέρονται ότι χορηγούνται από φαρμακείο νοσοκομείου.

Να σημειωθεί ότι κάθε Τρίτη και Πέμπτη λειτουργεί απογευματινό φαρμακείο εξωτερικών ασθενών, που λαμβάνουν φάρμακα υψηλού κόστους και ειδικά νοσοκομειακά σκευάσματα.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News