default-image

Τα σχέδια για επενδύσεις Κινέζων στην Κρήτη

Κρήτη
Τα σχέδια για επενδύσεις Κινέζων στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα-ένα αρχίζουν και αποκαλύπτονται τα κομμάτια του "παζλ" ως προς τον ευρύτερο κινεζικό σχεδιασμό για ενεργειακές επενδύσεις στη χώρα μας, με την Κρήτη να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Μόλις πριν λίγες ημέρες γράφαμε στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" για την επιτάχυνση των διαδικασιών σε σχέση με τις τέσσερις μεγάλες επενδύσεις υποθαλάσσιας καλωδιακής διασύνδεσης (ανάμεσά τους και τα δύο καλώδια της Κρήτης), μετά την είσοδο του κινεζικού κολοσσού State Grid στο μετοχικό σχήμα του ΑΔΜΗΕ.

Τώρα επισφραγίστηκε, και μάλιστα με ηχηρό τρόπο, το επενδυτικό "μπάσιμο" του κινεζικού ομίλου Shenhua Group. Ο κινεζικός όμιλος ξεκινά τις επενδύσεις του στην Ελλάδα με εξαγορές αιολικών πάρκων και απόκτηση συμμετοχών σε άλλες ελληνικές εταιρείας πράσινης ενέργειας, στο πλαίσιο στρατηγικής του συνεργασίας με τη ΔΕΗ και τον Όμιλο Κοπελούζου.

Και εδώ ακριβώς βρίσκεται ένα σημείο- "κλειδί", προάγγελος πιθανόν μελλοντικών εξελίξεων γύρω από το νησί μας. Ως γνωστόν, ένα από τα στρατηγικά επενδυτικά σχέδια του Ομίλου Κοπελούζου, με τον οποίο οι Κινέζοι σχεδιάζουν επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ στη χώρα μας, είναι το φιλόδοξο σχέδιο κατασκευής αιολικών πάρκων ισχύος κοντά στα 900 μεγαβάτ στην Κρήτη.

Σχέδιο που φέρεται να βρίσκεται στο "μικροσκόπιο" του κινεζικού ομίλου Shenhua Group, η υλοποίηση του οποίου συναρτάται από την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, που αποτελεί εσχάτως τη μεγάλη προτεραιότητα του άλλου κινεζικού ομίλου State Grid, μετά την είσοδο του τελευταίου ως στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ.

Βεβαίως, μπορεί και τα γεγονότα να είναι τυχαία. Μάλλον όμως είναι ηλίου φαεινότερον πως υπάρχει ένας ευρύτερος επενδυτικός σχεδιασμός των Κινέζων για το ενεργειακό σκηνικό στη χώρα μας, με επίκεντρο και την Κρήτη...

Εξαγορά

Πώς όμως επισφραγίστηκε και με τη βούλα το επενδυτικό "μπάσιμο" των Κινέζων της Shenhua Group στη χώρα μας;

Στο πλαίσιο συμφωνίας που είχε υπογραφεί το Μάιο στο Πεκίνο, το κινεζικό γκρουπ εξαγόρασε από τον Όμιλο Κοπελούζου το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών τεσσάρων εταιρειών με αιολικά πάρκα και μπαίνει ως εταίρος-στρατηγικός επενδυτής σε νέο επιχειρηματικό σχήμα, όπου συμμετέχουν η ΔΕΗ και ο Όμιλος Κοπελούζου.

Θα ακολουθήσουν και άλλες επιχειρηματικές-επενδυτικές κινήσεις, με εξαγορές και αναβάθμιση-εκσυγχρονισμό ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κινεζικό γκρουπ ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε πρότζεκτ εξαγοράς και εκσυγχρονισμού λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Το ενδιαφέρον της κινεζικής εταιρείας φέρεται να εστιάζεται στο Σταθμό του Αμυνταίου, ο οποίος βρίσκεται σε προγραμματισμένη απόσυρση λόγω ρύπων το 2019 και για να συνεχιστεί η λειτουργία του απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις.

Η συμφωνία ανάπτυξης μεταξύ της Shenhua Group Corporation Limited και του Ομίλου Κοπελούζου προβλέπει τη συνεργασία σε μια σειρά επενδύσεων στους τομείς της πράσινης ενέργειας και της περιβαλλοντικής αναβάθμισης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, το συνολικό εκτιμώμενο ύψος των οποίων ανέρχεται σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Η έναρξη υλοποίησης των επενδύσεων αυτών θα συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της ενεργειακής βιομηχανίας της Ελλάδας, αλλά και σε πλήθος συνεργειών με τις γειτονικές χώρες.

Η υλοποίηση των επενδύσεων αυτών θα συμβάλει στην ενίσχυση της ελληνικής ενεργειακής βιομηχανίας και στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Όπως ανακοινώθηκε συγκεκριμένα:

1. Η Shenhua, μέσω της θυγατρικής Shenhua Renewable, απέκτησε το 75% των μετοχών τεσσάρων αιολικών πάρκων που αναπτύσσει ο Όμιλος Κοπελούζου, τα οποία βρίσκονται σε λειτουργία ή υπό κατασκευή. Η επένδυση αυτή είναι η πρώτη κινεζικής εταιρείας στην Ελλάδα στον τομέα της αιολικής ενέργειας. Η συνεργασία των δύο ομίλων θα επεκταθεί και στα άλλα αιολικά πάρκα που αναπτύσσει ο Όμιλος Κοπελούζου.

2. Επίσης, υπεγράφη τριμερής συμφωνία (MoU) μεταξύ της Shenhua, της ΔΕΗ και του Ομίλου Κοπελούζου, για την είσοδο του κινεζικού γκρουπ ως εταίρου στη ΔΕΗ Solar Solutions, όπου μετέχει και ο Όμιλος Κοπελούζου.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός άνθρακα στον κόσμο

Σημειώνεται ότι η κινεζική κρατική εταιρεία Shenhua Group Corporation Limited είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός άνθρακα στον κόσμο και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα, από συμβατικές αλλά και από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η Shenhua είναι πρωτοπόρος στις τεχνολογίες για την καθαρή εξόρυξη και τη μείωση των εκπομπών από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, επιτυγχάνοντας σε μονάδες της εκπομπές ρύπων χαμηλότερες και από αυτές των μονάδων φυσικού αερίου.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News