Ειδήσεις

Δικαίωση για Μαρκογιαννάκη, κρίθηκε αθώος για την Κορακιά

Τελεσίδικα αθώος κρίθηκε ο πρώην δήμαρχος Γαζίου, Γιώργος Μαρκογιαννάκης για την περιβόητη υπόθεση της Κορακιάς.

Τελεσίδικα αθώος κρίθηκε ο πρώην δήμαρχος Γαζίου, Γιώργος Μαρκογιαννάκης για την περιβόητη υπόθεση της Κορακιάς.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο απήλλαξε τον κ. Μαρκογιαννάκη από την πράξη της απιστίας, για την οποία κατηγορείτο, δίνοντας με τον τρόπο αυτό τέλος σε μια δικαστική περιπέτεια, στην οποία από την πρώτη στιγμή  ο πρώην δήμαρχος Γαζίου διακήρυττε ότι είναι αθώος.

Η υπόθεση είχε έρθει στο προσκήνιο πριν από αρκετά χρόνια με αφορμή τη χωροθέτηση για την κατασκευή εργοστασίου της ΔΕΗ στην περιοχή της Κορακιάς. Κατά τις διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει τότε με σκοπό την απαλλοτρίωση έκτασης, είχαν εμφανιστεί ιδιώτες που ισχυρίζονταν ότι είναι ιδιοκτήτες τμημάτων της.

Ο Γιώργος Μαρκογιαννάκης κατηγορήθηκε για την πράξη της απιστίας, καθώς σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η πρώην δημοτική Αρχή Γαζίου, αρχικά, αντί να υποστηρίξει ότι η επίμαχη έκταση των 465 στρεμμάτων είναι δημοτική, φέρεται να συντάχθηκε με το μέρος των ιδιωτών.

Ο κ.Μαρκογιαννάκης σε δήλωση του αναφέρει :

Μετά απο 12 χρόνια, μετά απο απίθανες λασπολογίες και δικαστικές περιπέτειες το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης με κήρυξε αθώο.

Εκρινε πεντακάθαρα.

Δεν στοιχειοθετείται η αντικειμενική υπόσταση της απιστίας εις βάρος μου.

Δεν είχα οποιασδήποτε μορφής δόλο.

Να το πω πολύ απλά.Δεν έβλαψα την περιουσία του Δήμου και δεν είχα ποτέ μου την πρόθεση να την βλάψω.

Ευγνωμονώ όλους όσοι μου συμπαραστάθηκαν στη δύσκολη αυτή θέση μου.

Τους φίλους μου αλλά και τους δημότες που ποτέ δεν πίστεψαν τις άτιμες συκοφαντίες.

Τους δικηγόρους που με την νομική τους πληρότητα με υποστήριξαν.

Και ξεχωριστά την οικογένειά μου που με στήριξε και με στηρίζει.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο

Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2013. Τότε, είχαν καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κρήτης, στα Χανιά, ο κ. Μαρκογιαννάκης, πρώην μέλη της Δημαρχιακής Επιτροπής, οι φερόμενοι ιδιοκτήτες της έκτασης, καθώς και η τότε νομική σύμβουλος του πρώην δημάρχου Γαζίου.

Ο πρώτος - μαζί με μέλη της Δημαρχιακής Επιτροπής - αντιμετώπιζε την κατηγορία της απιστίας, οι φερόμενοι ιδιοκτήτες αυτήν της ηθικής αυτουργίας στην απιστία, ενώ η δικηγόρος βαρυνόταν με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην απιστία του πρώην δημάρχου.

Τόσο η τελευταία, όσο και τα μέλη της Επιτροπής απαλλάχθηκαν των κατηγοριών που τους αποδίδονταν, ωστόσο όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι: Ο κ. Μαρκογιαννάκης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών με αναστολή, ενώ στους φερόμενους ιδιοκτήτες της έκτασης επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 6 ετών και 8 μηνών, επίσης με αναστολή.

Το Εφετείο

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό έγινε μερικούς μήνες αργότερα. Το Μάρτιο του 2014, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, έκρινε εκ νέου ένοχο τον κ. Μαρκογιαννάκη. Παρ' όλα αυτά, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο μείωσε την ποινή του, καθώς η Έδρα του χορήγησε ελαφρυντικό. Συγκεκριμένα, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή στον πρώην δήμαρχο Γαζίου.

Ένοχα κρίθηκαν εξάλλου για την πράξη της ψευδορκίας και δύο πρώην αυτοδιοικητικά στελέχη, τα οποία καταδικάστηκαν σε φυλάκιση έξι μηνών, επίσης με τριετή αναστολή. Αναφορικά με τους φερόμενους ιδιοκτήτες, άπαντες αθωώθηκαν. Νωρίτερα, πάντως, η εισαγγελέας της Έδρας είχε προτείνει ποινή φυλάκισης 4 ετών για τον Γιώργο Μαρκογιαννάκη, ενώ για τα δύο στελέχη πρότεινε φυλάκιση 8 μηνών.

Η αναίρεση της απόφασης από τον Άρειο Πάγο

Και μετά την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, ωστόσο, ο πρώην δήμαρχος Γαζίου ενέμεινε στην αθωότητά του. Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει τότε ο Γιώργος Μαρκογιαννάκης, παρότι σέβεται τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης, στο δικαστήριο δεν αποδείχθηκε ότι είναι ένοχος. Το επόμενο διάστημα η υπεράσπιση του κ. Μαρκογιαννάκη κινήθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση έμπρακτα, καθώς ο δικηγόρος του πρώην δημάρχου Γαζίου υπέβαλε στον Άρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης σε βάρος του εντολέα της.

Η  αίτηση έγινε όντως δεκτή από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας και εκδικάστηκε σήμερα  εκ νέου από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο (Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων), το οποίο έκρινε αθώο τον Γιώργο Μαρκογιαννάκη.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια