default-image

Διακοσμητικοί οι κουμπαράδες στην Ελλάδα της κρίσης

Κρήτη
Διακοσμητικοί οι κουμπαράδες στην Ελλάδα της κρίσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης η σημερινή, όμως λόγω της οικονομικής κατάστασης των Ελλήνων, η σημερινή μέρα δε φαίνεται να αποτελεί γιορτή αλλά μια μακρινή ανάμνηση προ-μνημονιακών χρόνων.

Ο πρώτος κουμπαράς στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του '30, με τη τιμή πώλησης του να αγγίζει τις 70 δραχμές, με μικρούς και μεγάλους να ρίχνουν κέρματα, αποταμιεύοντας έτσι μικρά χρηματικά ποσά.

Λόγω της οικονομικής κρίσης, χρήματα πλέον δεν περισσεύουν, λένε πολίτες που θυμούνται τα πήλινα γουρουνάκια, που συμβόλιζαν το προνοητικό πνεύμα εγκράτειας και αποταμίευσης.

Και στο Ηράκλειο, αρκετοί πολίτες έχουν ξεχάσει την έννοια της αποταμίευσης, με τους κουμπαράδες να βρίσκονται άδειοι σε κάποια γωνιά του σπιτιού.

Πριν αρκετά χρόνια, μικροί και μεγάλοι ξεκλείδωναν με... χαρά τους κουμπαράδες ενώ άλλοι έκαναν χρήση του έξυπνου ηλεκτρονικού κουμπαρά με αυτόματη καταμέτρηση κερμάτων.

Εποχές που φαίνονται μακρινές για τους περισσότερους πολίτες που αντικρίζουν πλέον το άδειο πορτοφόλι τους…

Ενώ οι απίστευτες εικόνες με το πουλάκι σε δημόσια πλατεία που παίρνει τα κέρματα από τους πολίτες για να τα βάλει στον κουμπαρά, επίσης αποτελούν παρελθόν…

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News