default-image

Ιεράπετρα: Τι περιμένει η αγορά από τις ενδιάμεσες εκπτώσεις

Κρήτη
Ιεράπετρα: Τι περιμένει η αγορά από τις ενδιάμεσες εκπτώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, οι οποίες ξεκινούν σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, στην αγορά της Ιεράπετρας, αλλά και στις άλλες πόλεις του Νομού Λασιθίου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιεράπετρας, ενημερώνει τα μέλη του ότι αυτό θα γίνει για τελευταία χρονιά με απόφαση της Αντιπεριφέρειας Νομού Λασιθίου.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ;

«Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θα γίνονται από το νέο έτος, σε όλη την Κρήτη, σαν συνέχεια των καλοκαιρινών εκπτώσεων από 1-15 Σεπτεμβρίου και από 1-15 Μαρτίου, σαν συνέχεια των χειμερινών εκπτώσεων.

Εμείς στην Ιεράπετρα ξεκινούμε κανονικά τις  ενδιάμεσες εκπτώσεις την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου.

Οι έμποροι της πόλης μας θεωρούν ότι , θα έχουν την ευκαιρία αυτό το 15θήμερο να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό, προσφέροντας τους εμπορεύματα που έχουν μείνει απούλητα, καθώς οι δυο προηγούμενοι μήνες Σεπτέμβρης και Οκτώβρης δεν πήγαν καθόλου καλά εισπρακτικά», μας είπε  ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Βαγγέλης Μπινιχάκης.

Οι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες  της Ιεράπετρας, θα ακολουθήσουν τους εμπόρους σε αυτή τη μίνι εκπτωτική περίοδο, παρότι δεν προσδοκούν θεαματική αλλαγή στη συμπεριφορά του καταναλωτικού κοινού.

«Αλλοίμονο μας, αν περιμέναμε από τις ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοέμβρη, εν μέσω οικονομικής κρίσης και με ασταθείς κανόνες στην ελεύθερη αγορά, να ανατάξουμε τις επιχειρήσεις μας.

Δυστυχώς όμως, ο επιχειρηματίας στην απόγνωση του δε βρίσκει άλλο τρόπο να αναθερμάνει το χαμηλό του τζίρο, για να καταφέρει να αποκτήσει κάποια ικανοποιητική ρευστότητα προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις του που έχουν συσσωρευτεί.

Θέλει να πληρώσει φόρο εισοδήματος ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ, προσωπικό, ΔΕΗ, νερό κ.λ.π. που δε βγαίνουν όσο και αν προσπαθεί.

Αν δεν πέσει φρέσκο  χρήμα στην αγορά, και αν δεν αποκτήσει αγοραστική δύναμη ο καταναλωτής, η επιβίωση των επιχειρήσεων δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Ούτε και το κράτος θα καταφέρει με αυτή την κατάσταση να μαζέψει τα έσοδα που έχει βάλει στον προϋπολογισμό του , για να πιάσει τους στόχους του πλεονάσματος , που έχουν βάλει οι δανειστές μας», προσθέτει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας κ Μανόλης Ζουμπουλάκης.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι συναντήσεις και οι επαφές, προκειμένου να προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εμπορικό κέντρο της Ιεράπετρας, στο πλαίσιο της δημιουργίας από τα μέσα του Δεκέμβρη, Χριστουγεννιάτικου γιορτινού κλίματος, το οποίο όπως και πέρυσι, θα κρατήσει το καταναλωτικό κοινό στην πόλη και δε θα του επιτρέψει να αναζητήσει το κάτι διαφορετικό στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Έχει βρει σημεία στήριξης η τοπική οικονομία;

Από το 2008 σύμφωνα με τον  απερχόμενο αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Λασιθίου, κ Μανόλη Παπαδάκη ξεκίνησε η καθοδική πορεία της τοπικής οικονομίας της Ιεράπετρας.

Η πτωτική αυτή πορεία συνεχίστηκε για μερικά χρόνια, αλλά σε κάποιο σημείο έπιασε πάτο και τελευταία βρήκε σημεία στήριξης, περιμένοντας να της δοθεί η πρώτη ευκαιρία για να αρχίσει και πάλι σιγά - σιγά να ανεβαίνει.

«Από το 2008 μέχρι σήμερα, έχουμε περάσει 9 δύσκολα χρόνια. Οι τοπικές επιχειρήσεις που μέχρι τότε έκαναν καλούς τζίρους και τόλμησαν να επενδύσουν και να αναπτυχθούν, με βάση τα τότε οικονομικά δεδομένα, έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους, και όσες είχαν τη δύναμη να κρατηθούν, βλέπουν τώρα να έχει ισορροπήσει κάπου η τοπική μας οικονομία, αναζητώντας την αφορμή για να ξεκινήσει και πάλι να κινείται ανοδικά», είπε ο κ. Μανόλης Παπαδάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι, δεν θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές για το νέο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Λασιθίου.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News