Ειδήσεις

Με 13 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ

Με διαφορά 13 ποσοστιαίων μονάδων προηγείται η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στη νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμοί του Σκάι.

Νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δίνει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να προηγείται με διαφορά δεκατριών ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.  

Ειδικότερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει την προτίμηση του 31% των ερωτηθέντων, την ώρα που το κυβερνητικό κόμμα βρίσκεται στο 18%.

Πολύ μεγάλη, δε, είναι η διαφορά στην παράσταση νίκης, καθώς ανέρχεται στις 46 μονάδες: 65,% «βλέπουν» επικράτηση της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, ενώ το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται μόλις σε 19,5%.

Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι, η ΝΔ συγκεντρώνει 31% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 30,5% στη σφυγμομέτρηση του Σεπτεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει 18% έναντι 17,5%, η ΧΑ παραμένει σταθερή στο 7%, η ΔΗΣΥ καταγράφει μικρή πτώση με 6,5% έναντι 7,5%, το ΚΚΕ 5,5% έναντι 6,5%, Το Ποτάμι 1,5% έναντι 1%, οι ΑΝΕΛ 2,5% έναντι 2% η Ένωση Κεντρώων 3% έναντι 2% και η Πλεύση Ελευθερίας 2% (χωρίς ποσοστό στο προηγούμενο γκάλοπ).

«Άλλο κόμμα» απαντά το 7% των ερωτηθέντων, 16% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ», «άκυρο/λευκό» θα ψήφιζε το 5,5%, ενώ 11% θα απείχε από την εκλογική αναμέτρηση.

Ακόμη, το 37% εκτιμά ότι καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού είναι ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το 22% ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. «Κανένας» απαντά το 37%, ενώ 4% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Ακόμη, η μεγάλη πλειονότητα της κοινής γνώμης, περίπου οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες, (75,5%) εκτιμά ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 16,5% δηλώνει ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και το 8% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Παράλληλα, το 56% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από το έργο της κυβέρνησης, 35,5% απαντά ότι δεν είναι ικανοποιημένο, αλλά δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, ενώ μόνο το 6,5% δηλώνει ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, αθροιστικά το 50% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η κατάσταση σίγουρα (26,5%) ή μάλλον (23,5%) θα χειροτερέψει. 37% θεωρούν ότι η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια, 9,5% πιστεύουν ότι μάλλον θα βελτιωθεί και 2,5% θεωρούν ότι σίγουρα θα βελτιωθεί, με τους αισιόδοξους να αθροίζουν ποσοστό 12%. 1% των πολιτών απαντά αυθόρμητα ότι η κατάσταση θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις.

Σε σχέση με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τις συμφωνίες που υπογράφηκαν, η πλειονότητα των ερωτηθέντων (46,5%) δηλώνει ότι η επίσκεψη δεν απέβη προς όφελος της χώρας, 31% θεωρεί ότι είναι ωφέλιμη για τη χώρα, ενώ 22,5% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ. Το 47,5% των πολιτών εκτιμά ότι η επίσκεψη δεν ενίσχυσε το ηγετικό προφίλ του κ. Τσίπρα, ενώ 43,5% εκτιμά ότι το ηγετικό προφίλ του πρωθυπουργού ενισχύθηκε.

Δείτε εδώ:

ή ΕΔΩ

Όσον αφορά στο κυβερνητικό σχήμα που οι πολίτες θέλουν να προκύψει μετά τις επόμενες εκλογές, το 36% ζητά αυτοδυναμία ΝΔ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ, το 23,5% ζητά αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, 10,5% των ερωτώμενων απαντούν αυθόρμητα ότι προτιμούν οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας, ενώ 30% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Σχόλια