Ειδήσεις

Γιώτα Ποϊράζη: Τι μένει στην ψυχή μας μετά το θάνατο; - vid

Η Γιώτα, Διευθύντρια Ερευνών στο ΙΤΕ και μια από τις κορυφαίες Ελληνίδες ερευνήτριες φιλοξενήθηκε στην «Ανδριανή».

Η Γιώτα, Διευθύντρια Ερευνών στο ΙΤΕ και μια από τις κορυφαίες Ελληνίδες ερευνήτριες φιλοξενήθηκε στην «Ανδριανή». Μίλησαν για το πώς μια γυναίκα καταφέρνει να συνδυάσει οικογένεια και καριέρα, για το πώς το ΙΤΕ κατάφερε να επιβιώσει στην εποχή της κρίσης, για την τεχνητή νοημοσύνη και τα έξυπνα ρομποτάκια.

Αλλά το πιο σημαντικό αντικείμενο της κουβέντας, που έγινε σε πολύ ζεστό και φιλικό κλίμα, εστιάστηκε γύρω από τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου, τη μνήμη μας και το τι μένει πίσω όταν το σώμα πεθαίνει.

Η Γιώτα Ποϊράζη έχει επιλέξει να ζει και να εργάζεται στην Κρήτη και ανοίγει την καρδιά της για την ισορροπία στην οικογενειακή της ζωή λέγοντας «τα παιδιά παραπονιούνται γιατί δεν τα παίρνω μαζί μου στα ταξίδια. Πολλές φορές δουλεύουμε σαββατοκύριακα από το σπίτι. Αλλά προσπαθούμε με το σύζυγο να βρούμε ισορροπία με τις δραστηριότητες των παιδιών, πότε τα πηγαίνει ο σύζυγος και μένω παραπάνω στη δουλειά και πότε το αντίστροφο».

Η καριέρα όμως δε σταματάει με την οικογένεια, ούτε η οικογένεια παύει να αναπτύσσεται παράλληλα με την καριέρα. Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις το εισπράττουν και οι υπόλοιποι γύρω σου εμπνέεσαι από αυτό.

Ο εγκέφαλος είναι ανεξερεύνητο μυστήριο, μαγικός κόσμος

«Στο εργαστήριο μιμούμαστε σε υπολογιστή τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος. Προσπαθούμε μέσα από αυτά τα μοντέλα να καταλάβουμε με ποιο τρόπο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται και αποθηκεύει πληροφορίες. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η μνήμη και μάθηση και πως διάφορες δομές του εγκεφάλου συνεισφέρουν στην διαδικασία. Τελικός σκοπός μας είναι αν τα καταφέρουμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε τεχνητή νοημοσύνη. Έξυπνα ρομποτάκια, μηχανές αναζήτησης αλλά και να βρούμε τι πάει λάθος σε περιπτώσεις που έχουμε απώλεια μνήμης και να κατευθύνουμε τους γιατρούς σε νέες θεραπείες», λέει η ερευνήτρια του ΙΤΕ και συνεχίζει:

«Το γεγονός ότι είναι μυστήριο ο εγκέφαλος λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη ώστε να ψάξουμε λίγο καλύτερα. Πως μπορεί να λειτουργεί όταν καταναλώνει τόσο λίγη ενέργεια ενώ οι υπολογιστές καταναλώνουν απείρως περισσότερη ενέργεια για έναν απλό υπολογισμό. Την γνωρίζουμε την απάντηση».

Μυαλό και θάνατος, τι συμβαίνει;

Ισχύει η φράση «θα το κάψεις», μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις πανικού, τι σημαίνει «use it or lose it», τι γνώμη έχει για το «νους υγιής εν σώματι υγιές» και κυρίως τι συμβαίνει στο σώμα και το μυαλό μας όταν πεθαίνουμε; Δείτε τις απαντήσεις σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη με την διακεκριμένη επιστήμονα του ΙΤΕ Γιώτα Ποϊράζη να συναντά την «Ανδριανή».

Σχόλια