default-image

Η δίκη και η εκτέλεση των Έξι

Η δίκη και η εκτέλεση των Έξι

Το ημερολόγιο έδειχνε 31 Οκτωβρίου του 1922 όταν ξεκινά στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παλιάς Βουλής, στην Αθήνα, η περίφημη "δίκη των 6". Η παραπομπή τους σε δίκη από έκτακτο Στρατοδικείο έγινε μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα.

Στο εδώλιο κάθισαν συνολικά οκτώ πολιτικοί και στρατιωτικοί, που φέρονταν ως οι πρωταίτιοι της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Τα ξημερώματα της 15ης Νοεμβρίου του 1922 το έκτακτο Στρατοδικείο καταδίκασε σε θάνατο τους Γεώργιο Χατζηανέστη, Δημήτριο Γούναρη, Νικόλαο Στράτο, Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη, Γεώργιο Μπαλτατζή και Νικόλαο Θεοτόκη. Επίσης καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη οι Μιχαήλ Γούδας και Νικόλαος Θεοτόκης.

Η απόφαση ανακοινώθηκε στους έξι θανατοποινίτες την ίδια ημέρα, στις 9 το πρωί. Η εκτέλεσή τους έγινε στο Γουδή, πίσω από το Νοσοκομείο "Σωτηρία", δύο ώρες μετά, ενώ ακολούθησε η κηδεία τους στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στις 2:30 το μεσημέρι.

Οι 95 θέσεις του Μαρτίνου Λούθηρου

Σαν σήμερα, στις 31 Οκτωβρίου του 1517, ο Γερμανός ιερέας και θεολόγος Μαρτίνος Λούθηρος θυροκολλεί στο Μητροπολιτικό Ναό της Βιτεμβέργης τις περίφημες 95 θέσεις του.

Η αντίθεση του Λούθηρου στις πρακτικές της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είχαν ήδη εκφραστεί από τον ίδιο στους φοιτητές του. Ωστόσο, η θυροκόλληση των θέσεών του αποτέλεσε την πρώτη ανοικτή - πλέον - επίθεση εναντίον του Παπισμού.

Σύντομα ο Λούθηρος κλήθηκε να απολογηθεί ενώπιον του επιτετραμμένου του Πάπα στη Γερμανία. Εκεί αρνήθηκε να ανακαλέσει και φυγαδεύτηκε νύχτα από οπαδούς του.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, το χάσμα μεγάλωσε ακόμη περισσότερο και οι θέσεις του Λούθηρου βρήκαν μεγάλη απήχηση τόσο στη Γερμανία, όσο και σε άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Ο ηγέτης της "Μεταρρύθμισης" και θεμελιωτής ουσιαστικά του Προτεσταντισμού πέθανε στις 18 Φεβρουαρίου του 1546 στο Άισλεμπεν της Γερμανίας.

Ποιος ήταν ο Μαρτίνος Λούθηρος

Γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1483 στο Αϊσλέμπεν της Σαξονίας από φτωχή οικογένεια. Μετά τη γέννηση του, οι γονείς του εγκαταστάθηκαν στην πόλη Μάνσφελντ, όπου ο πατέρας του εργαζόταν στα εκεί μεταλλεία. Ο Λούθηρος ανατράφηκε μέσα σε ένα ευσεβές και αυστηρό οικογενειακό περιβάλλον. Η ίδια αυστηρότητα επικρατούσε και στο λατινικό σχολείο, στο οποίο φοιτούσε.

Τις βασικές του σπουδές τις έκανε στο Μαγδεβούργο και στο Άϊζεναχ, όπου μια πλούσια αστική οικογένεια, του Κουντς Κόττα, τον πήρε στο σπίτι της. Εκεί, βρήκε δασκάλους, οι οποίοι τον δίδαξαν ανώτερα λατινικά, φιλολογία και ρητορική, ενώ ταυτόχρονα δούλευε ως πλανόδιος τραγουδιστής. Το 1501, με την οικονομική συμπαράσταση μιας πλούσιας χήρας, γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Ερφούρτης και σπούδασε φιλοσοφία.

Κατά επιθυμία του πατέρα του άρχισε, το Μάιο του 1505, να σπουδάζει νομικά. Αλλά δυο μήνες αργότερα, απαρνήθηκε τον κόσμο κι έγινε μοναχός στο μοναστήρι των Αυγουστίνων ερημιτών, στην Έρφουρτ. Στο μοναστήρι ο Λούθηρος παρακολούθησε θεολογικά μαθήματα και, το 1507, χειροτονήθηκε ιερέας. Κατόπι, συνέχισε τις θεολογικές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Βιττεμβέργης.

Το 1512, ονομάστηκε Διδάκτορας της φιλολογίας και ανέλαβε στο ίδιο πανεπιστήμιο την έδρα της Βιβλικής φιλολογίας. Το 1507, χειροτονήθηκε ιερέας σε μια μονή Αυγουστινιανών μοναχών και σπούδασε για δυο χρόνια Θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Ερφούρτης. Ένα χρόνο αργότερα, έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βιτεμβέργης, από όπου το 1512 πήρε και το διδακτορικό του δίπλωμα στη Θεολογία.

Μια επίσκεψή του στη Ρώμη τον ανάγκασε να αναθεωρήσει τις απόψεις του σχετικά με την Παπική εκκλησία, βλέποντας τη διαφθορά που επικρατούσε εκεί σχετικά με τα συγχωροχάρτια και την «ειδική» για ιερωμένους πορνεία.

Ύστερα από μελέτη της Προς Ρωμαίους Επιστολής, πείστηκε πως η σωτηρία της ψυχής του ανθρώπου ήταν αποτέλεσμα μόνο της Θείας Χάρης και της πίστης, κι όχι των αγαθών ή μη έργων. Για το λόγο αυτό ήρθε σε σύγκρουση με το θεσμό του συγχωροχαρτιού, που έδινε τότε η Καθολική Εκκλησία και με τον τρόπο αυτό δινόταν άφεση των αμαρτιών.

Η ανοικτή επιστολή του Νίκου Ζαχαριάδη

Εξάλλου, στις 31 Οκτωβρίου του 1940 δημοσιεύεται στις εφημερίδες η ανοικτή επιστολή του φυλακισμένου ηγέτη του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη, ο οποίος καλούσε τον ελληνικό λαό να δώσει όλες του τις δυνάμεις στον πόλεμο ενάντια στη φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι. «Ο λαός της Ελλάδας διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο εθνικοαπελευθερωτικό, ενάντια στο φασισμό του Μουσολίνι.

Δίπλα στο κύριο μέτωπο και ο κάθε βράχος, η κάθε ρεματιά, το κάθε χωριό, καλύβα με καλύβα, η κάθε πόλη, σπίτι με σπίτι πρέπει να γίνει φρούριο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Κάθε πράκτορας του φασισμού πρέπει να εξοντωθεί αλύπητα», ανέφερε μεταξύ άλλων η επιστολή του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News