default-image

Έχασαν το βιός τους μετά τον «κατακλυσμό»

Κρήτη
Έχασαν το βιός τους μετά τον «κατακλυσμό»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιμέτωποι με εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής, πρωτοφανείς για τα τοπικά χρονικά, έρχονται οι υπάλληλοι των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, που χθες το πρωί άρχισαν το δύσκολο έργο της καταγραφής των ζημιών.

Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, πενήντα επιχειρηματίες είχαν υποβάλει αίτηση για χορήγηση αποζημίωσης, ενώ ο αριθμός αυτός είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί.

Πέντε κλιμάκια συστάθηκαν από την Αντιπεριφέρεια Χανίων προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές σε επιχειρήσεις των Αγίων Αποστόλων, του Μακρύ Τοίχου, της Αγίας Μαρίνας , του Πλατανιά και του Μάλεμε όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες καταστροφές.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΙ ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΤΟΥ Ο "ΔΑΙΔΑΛΟΣ";

Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου δέκα ημέρες, για να σταλούν στη συνέχεια οι φάκελοι στο Υπουργείο Υποδομών και όταν πια οριοθετηθούν οι πλημμυρόπληκτες περιοχές, να προωθηθούν στο Υπουργείο Οικονομικών για την έγκριση των αποζημιώσεων. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες με τους πληγέντες πάντως να ελπίζουν σε μια μικρή έστω οικονομική ενίσχυση.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο "ΔΑΙΔΑΛΟΣ" ΕΦΕΡΕ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟ

Το Κλιμάκιο των υπαλλήλων υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ξεκίνησε να καταγράφει τις τεράστιες ζημιές που υπέστη από τα πλημμυρικά φαινόμενα της προηγούμενης Πέμπτης, επιχείρηση ενοικιαζομένων δωματίων στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων.

Οι ιδιοκτήτες, σε πλήρη απόγνωση έδειχναν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τις αποθήκες, τους βοηθητικούς χώρους, πνιγμένα στη λάσπη με το σύνολο του ξενοδοχειακού εξοπλισμού να έχει καταστραφεί. Ντουλάπες, κρεβάτια, ηλεκτρικές συσκευές αλλά και όλα τα λευκά είδη έχουν αχρηστευθεί.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ" ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Στη πρώτη τουριστική επιχείρηση στην οποία μετέβη το κλιμάκιο , η καταστροφή είναι ολοκληρωτική και ενδεικτική της κατάστασης που παρουσιάζουν δεκάδες άλλες επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στη λίστα για καταγραφή. Τα νερά από τον ορμητικό χείμαρρο που κατέληξαν στην παραλία των Αγίων Αποστόλων, είχαν προηγουμένως κατακλείσει το μικρό κατάλυμα.

Σύμφωνα με τον κ. Σταύρο Καμπουράκη, υπάλληλο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Χανίων που συμμετέχει στο κλιμάκιο, «οι καταστροφές είναι μεγάλες και πρωτοφανείς για τα Χανιά. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό προκειμένου να προχωρήσει σωστά το έργο της καταγραφής και αυτοί οι άνθρωποι να αποζημιωθούν».

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ "ΡΕΚΟΡ" ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Η Ένωση Ξενοδόχων Χανίων, για την προσωρινή ανακούφιση των πληγέντων επιχειρηματιών, ζητά να παγώσουν οι οφειλές τους, τόσο προς το δημόσιο όσο και προς στους δήμους. Σε επιστολές που απέστειλε στους δήμους Χανίων και Πλατανιά καθώς και στο Υπουργείο Οικονομικών, η Ένωση προτείνει ,όλες οι πληρωμές να παγώσουν μέχρι τον Απρίλιο του 2018.  

«Μετά τις καταστροφές - πλημμύρες και τις τεράστιες ζημιές που έχουν υποστεί σπίτια, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις, θεωρούμε επιβεβλημένο να βοηθήσετε, δίνοντας μια περίοδο χάριτος στις πληρωμές ξενοδοχείων και επιχειρήσεων σας, δεδομένης της τεράστιας οικονομικής καταστροφής που έχουν υποστεί» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΙΣΧΥΡΟΣ ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Στο μεταξύ απίστευτες σκηνές καταγράφηκαν στο Μάλεμε.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News