default-image

«Ζεστό» χρήμα σε κατοίκους χωριών της Σητείας μέσω ΑΠΕ

Κρήτη
«Ζεστό» χρήμα σε κατοίκους χωριών της Σητείας μέσω ΑΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άργησε, δοκίμασε τις αντοχές και την υπομονή των πολιτών, αλλά όσο να 'ναι αξίζει τον κόπο! Ο λόγος για τη διανομή του λεγόμενου τέλους 1% στους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που διαμένουν σε περιοχές όπου λειτουργούν αιολικά πάρκα, που είναι το διάστημα αυτό σε πλήρη εξέλιξη.

Μιλάμε για "ζεστό" χρήμα σε χιλιάδες καταναλωτές ορεινών και σχετικά απομακρυσμένων κατά βάση χωριών της Ελλάδας, όπως και της Κρήτης, με το νησί μας μάλιστα να φιγουράρει σε πρώτο πλάνο. Βλέπετε, ο Δήμος Σητείας αναδεικνύεται σε δευτεραθλητή από πλευράς πληρωμών του ανταποδοτικού τέλους, αφού το "ζεστό" χρήμα στα χέρια των καταναλωτών ρεύματος - τα λεφτά, δηλαδή, που εισπράττουν μετά από πολυετή αναμονή μέσω της ΔΕΗ - ανέρχεται σε 1,1 εκατ. ευρώ. Χώρια βεβαίως τα χρήματα της διαφοράς που έχουν γλιτώσει οι καταναλωτές οικισμών του δήμου Σητείας από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Χρήματα δηλαδή τα οποία, λόγω του συμψηφισμού με το ανταποδοτικό τέλος, δε χρειάζεται να πληρώσουν...

Ενδεικτικό της πρωτοκαθεδρίας της Σητείας στη διανομή του ανταποδοτικού τέλους των ΑΠΕ είναι πως στην πρώην κοινότητα Μητάτου ο μέσος όρος είσπραξης ανά δικαιούχο καταναλωτή είναι 15.089 ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει και οικογένεια κτηνοτρόφων που έχει λαμβάνειν 65.000 ευρώ!

Ικανοποιημένος και δικαιωμένος δήλωσε στη "Νέα Κρήτη" ο δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης, ο οποίος είχε τρέξει και είχε πιέσει πολύ τα προηγούμενα χρόνια προς τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να "τρέξει" η διαδικασία πληρωμής του τέλους των ΑΠΕ.

«Έστω και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, βλέπουμε να είναι σε εξέλιξη η διανομή του τέλους των ΑΠΕ προς τους καταναλωτές. Μιλάμε για ορεινά, απομακρυσμένα και αραιοκατοικημένα χωριά ανά την Ελλάδα και εδώ στο δικό μας δήμο, που παίρνουν και μια ώθηση "ζωντάνιας". Τα ποσά που δικαιούνται να εισπράξουν οι καταναλωτές, όσοι έχουν δηλαδή ρολόι της ΔΕΗ στα χωριά αυτά που υπάρχουν αιολικά πάρκα, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Μιλάμε για εκατοντάδες ευρώ σε ετήσια βάση, και σε αρκετές περιπτώσεις για χιλιάδες ευρώ. Αρκεί να σας πω ότι στην Ξηρολίμνη της πρώην κοινότητας Μητάτου υπάρχει μια οικογένεια που ζει, τυροκομεί εκεί και δικαιούται 65.000 ευρώ», ανέφερε ο δήμαρχος Σητείας, προσθέτοντας:

«Αποδεικνύεται λοιπόν ότι οι ΑΠΕ αφήνουν κέρδος. Κέρδος όχι μόνο στους Δήμους, που βεβαίως υποχρεούνται τα χρήματα του δικού τους ανταποδοτικού τέλους να τα διοχετεύουν σε έργα στις κοινότητες που υπάρχουν ΑΠΕ, αλλά και στους πολίτες. Πολίτες οι οποίοι όχι μόνο απολαμβάνουν δωρεάν ρεύμα, αλλά εισπράττουν και χρήμα μέσω του ανταποδοτικού αυτού τέλους. Τα ποσά δεν είναι μικρά. Δίνουν κίνητρο και στους κατοίκους μας να ανοίξουν σπίτια στα χωριά, να βάλουν αν θέλετε ρολόι και να πηγαίνουν αρκετά συχνά», ανέφερε ο δήμαρχος Σητείας.

Για την περίοδο 2010-2014

Με καθυστέρηση ετών!

Βεβαίως, μέσα στην ικανοποίηση για τη διανομή των χρημάτων δε θα πρέπει να παραγνωρίσουμε την πολύ μεγάλη καθυστέρηση που έχει προκύψει στην καταβολή του ανταποδοτικού τέλους των ΑΠΕ προς τους κατοίκους των περιοχών ανά την Κρήτη και την Ελλάδα που "φιλοξενούν" ανεμογεννήτριες.

Η καθυστέρηση είναι πολύ μεγάλη, δεδομένου ότι τώρα, βαδίζοντας πια προς την εκπνοή του 2017, καταβάλλονται χρήματα για το ανταποδοτικό τέλος των ΑΠΕ που αναλογεί στην περίοδο 2010-2014!

Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, «πρόκειται για ποσά που από τον Ιούνιο του 2010 παρακρατούνται από τις πληρωμές προς τα αιολικά πάρκα, με σκοπό να μειώσουν το λογαριασμό ρεύματος των καταναλωτών. Αντίστοιχες παρακρατήσεις γίνονται από τα μικρά υδροηλεκτρικά και τους σταθμούς βιομάζας».

«Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 31 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτό, έχουν ήδη διανεμηθεί ή διανέμονται αυτή την περίοδο 17,7 εκατομμύρια ευρώ σε πανελλαδικό επίπεδο και αφορούν στη λειτουργία των έργων έως το τέλος του 2014. Σύντομα αναμένεται και η διανομή των υπόλοιπων ποσών που έχουν παρακρατηθεί έως τον Ιούνιο 2017 (άλλα 13,3 εκατομμύρια ευρώ)».

Ενδιαφέρον, σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, παρουσιάζουν τα συμπεράσματα από την επεξεργασία των αναλυτικών στοιχείων που δημοσιεύει ο ΔΕΔΔΗΕ:

Από τους ΟΤΑ της χώρας, τα μεγαλύτερα ποσά έχουν εισπραχθεί συνολικά από τους καταναλωτές στους δήμους Καρύστου Εύβοιας (1,5 εκατ. ευρώ), Σητείας Κρήτης (1,1 εκατ. ευρώ) και Αρριανών Ροδόπης (1,05 εκατ. ευρώ). Ιδιαίτερα ευνοημένοι είναι οι κάτοικοι μικρών ορεινών κοινοτήτων της ελληνικής επαρχίας.

Σε αυτές τις κοινότητες με πάνω από 100 δικαιούχους, η εικόνα έχει ως έξης:

- Στην κοινότητα Αισύμης Έβρου ο μέσος όρος που έλαβε ο κάθε δικαιούχος καταναλωτής είναι 3.368 ευρώ.

- Στην κοινότητα Κομίτου Εύβοιας ο μέσος όρος ανά δικαιούχο είναι 3.020 ευρώ.

- Στην κοινότητα Κέχρου Ροδόπης ο μέσος όρος ανά δικαιούχο είναι 2.184 ευρώ.

- Στην κοινότητα Παραδεισίου Εύβοιας ο μέσος όρος ανά δικαιούχο είναι 1.836 ευρώ.

Σημειώνεται ότι σε μικρότερες κοινότητες τα ποσά ανά δικαιούχο μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα. Για παράδειγμα, στην Κρήτη, στην πρώην κοινότητα Μητάτου Σητείας ο μέσος όρος ανά δικαιούχο είναι 15.089 ευρώ.

Όπως αναφέρθηκε, σύντομα θα διανεμηθούν και τα ποσά που έχουν ήδη συγκεντρωθεί για την περίοδο από το 2015. Από εκεί και πέρα, «οι καταβολές θα συνεχίζονται με τη μορφή μειώσεων στους λογαριασμούς κατανάλωσης για όλη τη διάρκεια λειτουργίας αιολικών πάρκων», αναφέρει η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News