default-image

Πού… «θάβονται» τα διαστημόπλοια όταν πεθαίνουν;

Επιστήμη
Πού… «θάβονται» τα διαστημόπλοια όταν πεθαίνουν;

Μήπως πάντα απορούσατε πού κατέληγαν οι δορυφόροι της NASA που έβγαιναν εκτός λειτουργίας; Η απάντηση είναι πως η NASA έχει ένα «νεκροταφείο διαστημικών σκαφών» όπου θάβονται οι χρησιμοποιημένοι δορυφόροι, αφού πρώτα συνθλιβούν σε μια απομονωμένη περιοχή στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το «Point Nemo» (από την λατινική λέξη κανένας) γνωστό και ως Ωκεάνιος Πόλος Μη Προσβασιμότητας, απέχει περισσότερο από 1.600 μίλια από οποιοδήποτε σημείο της Γης.

Στο νεκροταφείο έχουν συγκεντρωθεί τα απομεινάρια τουλάχιστον 260 αεροσκαφών - κυρίως Ρωσικών - από τότε που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1971 και το οποίο βοηθά να μην συσσωρευτούν πολλά επικίνδυνα διαστημικά απόβλητα γύρω από την τροχιά της.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα και αστρονόμο του Χαμπσάιρ, Δρ Ντέιβιντ Γουαϊτχάουζ, το απομονωμένο αυτό μέρος βοηθά τους οργανισμούς να αποφεύγουν επικίνδυνες συγκρούσεις.

«Οι μικρότεροι δορυφόροι καίγονται, αλλά τμήματα μεγαλύτερων κομματιών επιβιώνουν και φτάνουν στην επιφάνεια της Γης» έγραψε για το BBC. «Για να αποφευχθεί η συντριβή σε μια κατοικημένη περιοχή, μεταφέρονται κοντά στο σημείο του ωκεάνιο πόλου μη προσβασιμότητας».

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News