default-image

Αγωνία για την γ' αξιολόγηση - Πότε επιστρέφουν οι Θεσμοί;

Οικονομία
Αγωνία για την γ' αξιολόγηση - Πότε επιστρέφουν οι Θεσμοί;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε «καλό δρόμο» βρίσκεται η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Μπορεί να μένουν πολλά να γίνουν, αλλά ο πρώτος γύρος επαφών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών έχει θετικό πρόσημο.

Ειδικότερα, οι δανειστές συμφωνούν με τους στόχους του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017 και για το 2018, όπως ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Οι Θεσμοί αναχωρούν και, σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο του υπουργείου, θα επιστρέψουν σε 4 εβδομάδες, δηλαδή στο τέλος Νοεμβρίου.

Ο αξιωματούχος του ΥΠ.ΟΙΚ. εξήγησε ότι οι Θεσμοί συμφωνούν πως το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος μπορεί να φτάσει το 2,8% του ΑΕΠ, αν δεν συνυπολογιστεί το μέρισμα. Εάν στους υπολογισμούς συμπεριληφθεί και το μέρισμα των 800 εκατ. ευρώ, τότε προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ, ενώ οι Θεσμοί συμφωνούν ότι επιτεύξιμος είναι και ο στόχος για το 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε, επίσης, ότι οι Θεσμοί ζητούν να υπάρχει ένα "μαξιλάρι" ασφαλείας έναντι του φετινού δημοσιονομικού στόχου (1,75% του ΑΕΠ), ούτως ώστε να υπάρχει κάλυψη έναντι κινδύνου επαναϋπολογισμού από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. και την Eurostat των δημοσιονομικών στόχων, όπως συνέβη και πριν από λίγες εβδομάδες για το έτος 2016.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις αναφορικά με τον τρόπο διανομής του μερίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Θεσμοί διαφωνούν με μια οριζόντια παροχή τύπου 13ης σύνταξης και θέλουν να δοθεί έμφαση σε επενδυτικές δράσεις, αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες και στοχευμένα επιδόματα. Διευκρινίστηκε ότι οι συζητήσεις γίνονται και θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως μέσω τηλεδιασκέψεων, αλλά ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις.

Η πίεση των Θεσμών πλέον συγκεντρώνεται στη μείωση των εκκρεμοτήτων στα προαπαιτούμενα, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στο 2017. Προηγήθηκε σχετική συνάντηση για θέματα αγοράς παρουσία συναρμόδιων υπουργών, ενώ η τελευταία συνάντηση ήταν αυτή για την αγορά ενέργειας, κατά την οποία αναδείχτηκαν δύο "αγκάθια" για τους λιγνίτες και τον ΑΔΜΗΕ.

Όπως φάνηκε από τις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ημερών, παραμένουν "αγκάθια" στο θέμα των επιδομάτων και ειδικά στον τρόπο διανομής του οικογενειακού επιδόματος, ενώ συγκλίσεις φαίνεται να υπάρχουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων ανέφερε ότι «οι συζητήσεις πήγαν πολύ καλά. Λύνονται όλα τα προβλήματα σιγά-σιγά». Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, καθώς θα πρέπει όσα συμφωνούνται να μετατρέπονται σε νόμους και σε τεχνικές αποφάσεις. Για το δημοσιονομικό ανέφερε ότι «προβλέπω με πολύ μεγάλη ασφάλεια ότι δε θα χρειαστούν νέα μέτρα».

Εξωδικαστικός

Θετικά νέα έρχονται μετά την ένταξη στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, στην οποία προχωρούν το υπουργείο Οικονομίας και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μετά τη συμφωνία που πέτυχε αναφορικά με τις επιχειρήσεις που έχουν οφειλές από 20.000 έως και 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης, η εβδομάδα που πέρασε ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική όσον αφορά στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των Θεσμών αλλά και τα τεχνικά κλιμάκια στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Ειδικότερα, αναφορικά με την εκκρεμότητα στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων που αφορά στα κριτήρια ένταξης στην "εξπρές" αυτοματοποιημένη διαδικασία για τις επιχειρήσεις με οφειλές από 20.000 έως και 50.000 ευρώ, συμφωνήθηκε ότι στην αυτοματοποιημένη διαδικασία δε θα απαιτείται μελέτη βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας, καθώς στην κατηγορία αυτή ανήκουν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (ατομικές επιχειρήσεις, Ε.Ε., Ο.Ε. και ΙΚΕ).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News