default-image

27 Οκτωβρίου 312 μ.Χ. «Εν Τούτω Νίκα»

27 Οκτωβρίου 312 μ.Χ. «Εν Τούτω Νίκα»

Στις 28 Οκτωβρίου του 312 μ.Χ. ο Μέγας Κωνσταντίνος επικρατεί του διεκδικητή του θρόνου, Μαξέντιου, στη μάχη που έγινε στη Μουλβία Γέφυρα, στον Τίβερη.

Την προηγούμενη ημέρα, λέγεται ότι ο Κωνσταντίνος είδε όραμα στον ουρανό έναν σταυρό με τις λέξεις «Εν τούτω νίκα». Ο Κωνσταντίνος ασπάζεται τελικά τον χριστιανισμό και γίνεται ο πρώτος χριστιανός αυτοκράτορας της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επέτειο για τον χριστιανικό κόσμο, γιατί το 312 μ.Χ. σηματοδοτεί την μεταστροφή του Μεγάλου Κωνσταντίνου από την ειδωλολατρία στον Χριστιανισμό και την ιστορική επικράτηση του Χριστιανισμού στην τότε Ρωμαϊκή Οικουμένη και στη συνέχεια σε όλη την ιστορική διαδρομή της ανθρωπότητας.

Χάρη στην μεταστροφή αυτή του Μεγάλου Κωνσταντίνου έπαψαν οι διωγμοί των Χριστιανών και ο χριστιανισμός έγινε επίσημη θρησκεία του Ρωμαϊκού κράτους, μια παρακαταθήκη την οποία παρέλαβε ο νέος ελληνισμός και συνεχίζει την παράδοση της αδιάρρηκτης ένωσης εκκλησίας και πολιτείας, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η ομάδα εκπαιδευτικών «Ο Παιδαγωγός» τιμά αυτή την επέτειο, γιατί θεωρεί ότι είναι ιστορική ευθύνη των νεοελλήνων να μην απεμπολήσουν την βαριά κληρονομιά του Μεγάλου Κωνσταντίνου και οφείλουν να αντισταθούν στην όποια προσπάθεια χωρισμού Εκκλησίας -κράτους, με ολέθριες συνέπειες σε όλους τους τομείς της εθνικής μας ζωής και ιδιαίτερα στον χώρο της παιδείας.

Ο σπουδαίος Άγγλος διαφωτιστής Τζον Λοκ

Στις 28 Οκτωβρίου του 1704 αφήνει την τελευταία του πνοή ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους όλων των εποχών. Ο λόγος για τον Άγγλο Τζον Λοκ, που θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς στοχαστές του Διαφωτισμού. Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1632. Σήμερα ο Τζον Λοκ λογίζεται ως ο «πατέρας» του κλασικού φιλελευθερισμού και του αγγλικού εμπειρισμού. Εξάλλου, μαζί με τον Μπέρκλεϊ και τον Χιουμ συνθέτει την τριάδα των φιλοσόφων του αγγλικού Διαφωτισμού.

1912: Ο ελληνικός στρατός εισέρχεται στη Θεσσαλονίκη

Σαν σήμερα, στις 28 Οκτωβρίου του 1912, ο -τότε- διάδοχος του θρόνου, Κωνσταντίνος εισέρχεται στη Θεσσαλονίκη, όπου τον υποδέχεται πανηγυρικά ο ελληνικός πληθυσμός  της πόλης. Η Ελλάδα βρισκόταν εκείνη την περίοδο σε πόλεμο με την υπό κατάρρευση Οθωμανική Αυτοκρατορία (Α' Βαλκανικός Πόλεμος).

Στο πλευρό της είχε συμμάχους τη Βουλγαρία και τη Σερβία, ενώ οι περισσότερες πολεμικές επιχειρήσεις έλαβαν χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Ωστόσο, στο ελληνικό στρατόπεδο υπήρχε σοβαρή διχογνωμία ανάμεσα στον Κωνσταντίνο και τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Ο τελευταίος επέμενε να καταληφθεί πρώτα η Θεσσαλονίκη, ενώ ο διάδοχος επιθυμούσε ο ελληνικός στρατός να καταλάβει πρώτα το Μοναστήρι.

Τελικά ο Κωνσταντίνος πείθεται, με τη μεσολάβηση και του πατέρα του, βασιλιά Γεωργίου Α': Στις 25 Οκτωβρίου, τα ελληνικά στρατεύματα φτάνουν προ των πυλών της Θεσσαλονίκης. Λίγα 24ωρα νωρίτερα είχε προηγηθεί η καθοριστική επικράτηση στη Μάχη των Γιαννιτσών (19-20 Οκτωβρίου). Η νίκη στα Γιαννιτσά έκανε πολύ ευκολότερο το έργο των Ελλήνων στην προέλασή τους προς τη Θεσσαλονίκη.

Έτσι, ο Χασάν Ταξίν Πασάς που υπερασπιζόταν τη «Νύμφη του Θερμαϊκού», δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ζητήσει από την Ελλάδα μια συμφωνία για την παράδοση της πόλης. Τελικά, οι Τούρκοι ζητούν από τον Κωνσταντίνο να επιτραπεί στον Ταξίν να αποσυρθεί με το στρατό του στο Καραμπουρνού και να παραμείνει εκεί μέχρι το τέλος του πολέμου. Η εν λόγω πρόταση απορρίφθηκε με την Ελλάδα να αντιπροτείνει την παράδοση του στρατεύματος του Ταξίν και τη μεταφορά του στη Μικρά Ασία με δαπάνες της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο παράδοσης που υπογράφηκε στις 26 Οκτωβρίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, παραδίνονται ως αιχμάλωτοι στην Ελλάδα 25.000 Τούρκοι στρατιώτες και 1000 αξιωματικοί. Εξάλλου, στην κατοχή του ελληνικού στρατού περιέρχονταν το σύνολο του οπλισμού του Ταξίν: Πυρομαχικά, 70 πυροβόλα, 30 πολυβόλα και 70.000 τουφέκια.

Το πρωί της 27ης Οκτωβρίου του 1912, εισέρχονται στη Θεσσαλονίκη δύο τάγματα ευζώνων και υψώνουν την ελληνική σημαία στο Διοικητήριο. Τελικά, στις 11 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου, ο Κωνσταντίνος εισέρχεται στην πόλη και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας τελείται πανηγυρική δοξολογία. Στις 29 Οκτωβρίου εισέρχεται στη Θεσσαλονίκη και ο βασιλιάς Γεώργιος, ο οποίος έγινε - και αυτός - δεκτός με ενθουσιασμό από τους Ελληνες της πόλης.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News